• 4 Głosów - 3.75 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Dobór obsady do zbiornika 240-250L

to mój pierwszy post więc witam wszystkich
odziedziczyłem akwarium 240l. nie wiedziałem co i jak, i to forum mi dużo pomogło. niestety zanim nauczyłem się dbać o mój mały akwen, ryby poniosły duże straty.
pozostały mi:
-molinezje czarne i biało-czarne (dużo - mnożą się jak króliki)
-mieczyk 7szt.
-bocja siatkowana 2sz.
-sum rekini (dzięki forum wiem, że to panga - nie bijcie mnie, ja ich nie kupiłem) 2 szt
-labeo 1sz
-zbrojnik 4-5szt (ciężko policzyć bo się chowają)
-sum 1 szt (jaki? nie wiem)
-barwieniec czarny 2szt

w akwarium jest trochę roślin, korzenie, kryjówki pod dużymi kamieniami.
temp. 28C. nie mogę zejść niżej -mam bardzo słoneczne mieszkanie. chyba, że zacznę akwarium obkładać lodem? Wink

i teraz sedno. jak widać z powyższej listy to jest dosyć ciemne towarzystwo (oprócz mieczyków oczywiście) i chcę je zrobić bardziej kolorowe (a właściwie moja żona chce, ciągle słyszę, że te rybki są brzydkie).
co mogę dołożyć do tego akwarium żeby mi nie padło w tej temp. i żeby współżyło dobrze z obecnymi lokatorami? no i oczywiście żeby było kolorowe Smile

bardzo będę wdzięczny za odpowiedź

witam po dluzszej przerwie. zwolnilem swoj baniak ktory mialem z malawi (a w miedzyczasie tanganika, ktora byla moja totalna porazka). akwa mam dalej na "biegu" po poprzedniej obsadzie - jedynie wyjalem wiekszosc kamieni i po uprzednim odparzeniu staram sie zatopic kilka korzeni. mysle ze z tym bedzie spoko. problem mam z obsada. spodobaly mi sie pielegnice niebieskoluskie, ale nie sztuka miec w akwa 2szt agresorow ktore jakby nie patrzec sa dosc niesmiale... tak wiec czy w tym litrarzu da rade para niebieskoluskich i np. para zebr (ktore nie sa az tak plochliwe)?

Pierw oddaj te co masz zamiast robić zupe rybną kolego. Oddanie ryb do zoologa to nie wstyd. Jeżeli bedziesz miły to może ci się uda je na coś wymienić.

Co Sądzicie o takiej obsadzie:
Akara pomarańczopłetwa 1+1
Pielęgnica Salvini 1+1

Myślałem nad
1+1 festae
1+1 niebieskołuske

Lecz na festae nie natrafie , a podobnież akwarium za małe , nawet na parke Smile

240l :
Andinoacara rivulatus 1+1
Thorichthys meeki 1+1
Heros efasciatus gold (red) 1+1
37,5l :
4+2 Gupik :)

No jak ty Saletra już sam stwierdzasz że za małe, to na pewno tak jest Tongue

Siema chciałbym was prosić o dobranie jakiejś obsady do mojego zbiornika .Akwarium mam od marca zalane no i różnie sie działo nie było dobrze zrobione i obsada też byla taka lipna.oto mój zbiornik(Informacje)
3 x Ludwigia, aż 10 - 15 cm
pięknie wybarwiona na czerwono-brunatny kolor, drugi plan
3 x Rotala rotundifolia - Rotala okrągłolistna (nr 2), aż 15-20 cm,
drobne listki koloru zielono-różowego, pasująca na środkowy plan
3 x Ophiopogon jaburan, ok. 10 - 15 cm
3 x Alternanthera colorata (nr 11), ok. 7-10 cm
6 x Elodea canadiensis - Moczarka kanadyjska (nr 3), aż 15-20 cm ( Moczarek jest więcej i są dłuższe Tongue
6 x Cabomba caroliniana - Kabomba karolińska (nr 4), aż 20 - 35 cm
1 x Vallisneria - nurzaniec (nr 9 ) -
fluvar 205 i atman at 203
oświetlenie, czas świecenia, moc i rodzaj światła(świetlówek)- 2x 30 watt normalne z osram
Niestety dużo rybek mi zdechło ale podam te co mam
Kosiarki 4 duże sztyki
Danio ok 9
Neonki ok 12
molinezja
bojownik
razbory klinowe kilka
mieczyk 1
Wiem że akwarium jest żle prowadzone ale chcę to zmienić i proszę o pomoc w obsadzie najlepiej gdyby były wykorzystane te ryby co mam ale proszę bez pielęgnic i bez mocno wymagających ryb Smile
Witam !
Chciałbym żebyś mi pomogli dobrać obsadę do mojego akwarium akwarium zalane w marcu i nie było to dobrze prowadzone akwarium.
6 x Elodea canadiensis - Moczarka kanadyjska (nr 3), aż 15-20 cm ( Moczarek jest więcej i są dłuższe Tongue
oświetlenie, czas świecenia, moc i rodzaj światła(świetlówek)- 2x 30 watt normalne z osram
Kosiarki 4 duże sztyki
Danio ok 9
Neonki ok 12
molinezja
bojownik
razbory klinowe kilka
mieczyk 1
Była taka obsada najlepiej jakby te rybki zostały ale jak trzeba to je gdzie oddam :p
i proszę o pomoc chcę się wziąść za akwarium i doprowadzić je do porządku Tongue

Witam !
Mam pytanie czy taka obsada bedzie do siebie pasować i czy moge dać do akwaium 250 L ?
info o akwarium :
Zalane w marcu
ROŚLINY
RYBKI
Kosiarki 4 duże sztyki
Danio ok 9
Neonki ok 12
molinezja
bojownik
razbory klinowe kilka
mieczyk 1

--------------------------------
Ja bym chciał żeby było tak że bym zostawal te co mam jeszcze mogę dokupić niektórych a chciałbym dodać glonojady ( zbrojnika) , 2 pary skalarów , albo jakiś innych większych rybek dokupił bym jeszcze molinezji i może z 2 kosiarki co wy na to ?

(28.07.2012, 02:11)Kondziu360 napisał(a):  No jak ty Saletra już sam stwierdzasz że za małe, to na pewno tak jest Tongue

Ahahahahahhaha, Kondziuuuu :p XD

Zaraz ruszam z nową 240l,prawdopodobnie dam:
2+2 sajic (szkoda mi oddawać jednej pary bo obydwie mają po 400narybku, a to na te ryby dużo.)
1+1 salvini
4-5motylowców
2+2 zbrojnik niebieski
2+2 mieczyk
2+1 molinezja.

3 ostatnie gat. zostawiam , bo nie chce się prosić w zoologach żeby je wzieli, mam swoją godność :p

240l :
Andinoacara rivulatus 1+1
Thorichthys meeki 1+1
Heros efasciatus gold (red) 1+1
37,5l :
4+2 Gupik :)

Witam!
Mam akwarium 240l a w nim:
1+1 skalar
1+1 P. meeka
1+2 P.sajica (docelowo 1+1).
Chcę coś dołożyć do obsady.
Myślałem o jakichś ciekawych rybkach typu motylowiec,trzciniak, duch amazonii.
Co polecicie?

Możesz dorzucić jakieś rybki denne, Kirysy zbrojniki

a może:
+1 skalar
1+1 P. meeka
1+2 P.sajica (docelowo 1+1).
trzciniak 1+1
motylowiec 1+1?

Skocz do: