12
Witam
Mam 8 małych pyszczaków (labeotropheus trewavasae) i jednego gibbicepsa (ok 10cm.) w akwarium 250l. (100cm-50cm-50cm)
i chciałbym się zapytac jakie inne ryby moge z nimi miec.
Forget about your boyfriend and meet me at the hotel room
0
Do tego możesz dodać jeszcze 8 nieagresywnych pysiów innego gatunku.
Proponuje coś z tego: maingano; yellow; saulosi; sprengare; acei.
Osobiście dodałbym jeszcze 8 młodych saulosi. Ładnie się będą prezentować, a Ty będziesz miał kolorowo bo dorosłe samce są niebieskie w czarne pasy a samice żółte.
Jak podrosną zostawiłbym 2 gatunki po 1+4 albo 2+5. Zależy co się wybarwi oczywiście

Gorzej z gibbicepsem. Rosną zbyt duże do twojego akwa.
Oddaj go a kup zbrojnki niebieskie, chociaż ja na twoim miejscu nic bym nie kupował. Pyszczaki bardzo lubią kamienie porośnięte glonami. Dojadają one sobie między posiłkami tym
12
a czy zamiast tych pyszczaków mogę dac pielęgnice meeke i akare błękitną (obie mają ok 10cm) bo akurat je dostałem?
Forget about your boyfriend and meet me at the hotel room
0
Możesz ale z trewavasae musisz zrezygnować. Więc albo trewavasae i do tego coś albo te pielęgnice o których wspomniałeś.
17
Mam akwarium okolo 250 litrow . chce je zrobic zarosniete rolsinami ,szczegolnie roznego rodzaju mchy, napewno bedzie w nim okolo 20 malych gupikow ,3 mieczyki (harem) ,3 molinezje(harem) ,2 gibicepsy i kilka zbojnikow niebieskich- wszystkieb ryby sa male (kolega mi da) oprocz jednego gibicepsa. I nie wiem jakie ryby jeszcze trzymac ,chce zeby byly ladne ale tez nie za drogie ,bo juz sporo kasy wydalem ;D PROSZE O POMOC !!! I PROPOZYCJE ;D z gory dzieki
P.S. myslalem o teczankach
O których tęczankach myślałeś?
Tęczanka trójpręga

Tęczanka filigranowa

Czy może ta "drobnica":
http://www.akwaswiat.net/teczanki-pseudo...-6235.html
Jaki model filtra?
Co planujesz dalej z roślinami?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21.03.2009, 00:19 {2} przez
Olek.)
26
ja bym została przy tym ewentualnie neony, żyworódki szybko się rozmnożą, nie dawałabym tęczanek ponieważ to całkiem inny biotop, ale to tylko propozycja
NIE MĘCZ RYB W KULI!!!
17
Myslalem o trojpregiej neonowej i richardsona.
Filtr kupuje jutro ,nie wiem jeszcze jaki ,ale na 70 % bedzie on wewnetrzny, chociaz wiem ze do takiego akwarium powinien byc zewnetrzny kubelkowy, ale juz postanowilem i nawet nie mam na niego miejsca ;/ A z roslinkami to nie wiem ,cekam na propozycje ,ale napewno bedzie kryptokoryna
Neonki odpadają;/ nie podobają mi się.Ale tak myślałem nad danio i bystrzykami ;D co o tym myślicie?? Teczanki na pewno będę miał ,bo są
fajne i mi się bardzo podobają
Wystarczy fajne 
Posty zostały połączone proszę korzystać z opcji "edytuj"-prawy dolny róg posta.-Olek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21.03.2009, 00:38 {2} przez
Olek.)
37
Czyli mówisz już o większych gatunkach tęczanek.
Z gupikami molinezjami i mieczykami będzie już niezły chaos co będzie musiał "ogarnąć" jakiś porządny filtr.Dlatego radzę zainwestować w coś porządnego(filtr zewnętrzny).No i rzeczywiście to różne biotopy ale wymagania w miarę podobne.Ja bym się zastanowił nad czymś fajnym.
Czy obsadę żyworódek masz już kupioną bez nich można by pomyśleć nad takim porządnym biotopem Australii.Zawsze by tam wpadł jeszcze jakiś trzciniak i kilka innych ciekawych rybek z tego biotopu,pomyśl 250l to już jest "coś.
10
Ja nie proponował bym Ci żyworódek, chyba że masz z nimi co robić(oddać komuś), mimo sporego litrażu akwa, rozmnażały by Ci się i z czasem mogłoby dojść do tego iż karłowaciały by z powodu że np. ojciec zapłodnił córkę itp. popieram zdanie
Olka bo pomysł jest naprawdę dobry a gibicepsy też mógłbyś mieć

^^
Piszę poprawnie po polsku.
Pisząc poprawnie wyrażasz szacunek dla użytkowników czytających Twoje posty.
Pozdrawiam!
Krystian