• 4 Głosów - 3.75 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Dobór obsady do zbiornika 240-250L

Zrób większą ławicę razbor niech będzie z 15-20szt i możesz dołożyć np. zmienniaka plamistego lub np. molinezje skoro to ma być towarzyskie 1+2/3. Gurami sobie dzięki temu narybku pojedzą.

Właśnie moje Gurami narybku nie tykają miałem przez chwile Gupiki to wszystkie maluchy pływały nie ruszone , a co myślisz o tym bojku?

za tego suma chciałbym dołożyć jakąś ciekawą rybkę a bojek bez wątpienia taką jest

Witam kolegów na forum jestem nowy, ale akwarystyka jest u mnie już od ładnych paru lat zazwyczaj zbiorniki ok 112l. Teraz mam nową zabawke 250l 100x50x50. Chodzi i podpowiedzi bo chcę trzymać pielęgnice (kiedyś miałem zebry) tylko jakie i ile chodzi o duże ryby bo małe kolorowe to mam w 112l. a co sądzicie o piraniach? Pozdrawiam

Witam,

Jaka obsada do akwarium:

120x40x50 - 240 L
oswietlenie 96 W
temperatura 24-25 stopni

Parametry wody

No3 10 mg/l
No2 0 mg/l
GH 14 D
KH 10 D
PH 7,6
CL2 0

Podłoże: pol akwa w piachu czarnym druga polowa tam gdzie rosliny zwir bazaltowy czarny

W akwarium na pewno chce trzymac pielegniczki (wystroj akwarium pod ten gatunek 2 kokosy, korzen ogolnie duzo zakamarkow. W jakiej konfiguracji, jakie gatunki i co do oprocz tego gatunku ?

Na specjalne życzenie Admina :)

Co to za piasek czarny?
Lepiej jakbyś podłoże zmienił na zwykły piasek kwarcowy, np. taki do piaskownic.
Wtedy byś mógł mieć:
1+1 pielęgnica meeka
1+3 mieczyk hellera
15 prystelka barwna
10 kirysek spiżowy.

(29.12.2013, 18:25)marcin0714 napisał(a):  Co to za piasek czarny?
Lepiej jakbyś podłoże zmienił na zwykły piasek kwarcowy, np. taki do piaskownic.
Wtedy byś mógł mieć:
1+1 pielęgnica meeka
1+3 mieczyk hellera
15 prystelka barwna
10 kirysek spiżowy.

Co do podloza jest to

PIASEK KWARCOWY 0,8-1,2 mm kolor czarny

a w tylnej części Piasek Bazaltowy czarny 2-5 mm

Wstępnie wymyśliłem coś takiego:

Zwinnik Blehera x20
Pielęgniczka Boliwijska (jaka ilosc ?)
Kyrysek pstry x10

Czy te meeki tu tez beda pasowaly ?

Czy taka obsada ma racje bytu ? Czy ilosciowo mozna cos pozmieniac lub tez dodac cos jeszcze ?

(29.12.2013, 22:06)Luki09 napisał(a):  Zwinnik Blehera x20
Kyrysek pstry x10

Boliwijskiej możesz dać 1+1 i będzie ok. Meeki zamiast nich też będą pasowały.
Możesz dać jeszcze harem mieczyków albo zmienniaków, ich narybek może służyć jako żywy pokarm.

(30.12.2013, 10:08)marcin0714 napisał(a):  
(29.12.2013, 22:06)Luki09 napisał(a):  Zwinnik Blehera x20
Kyrysek pstry x10

Boliwijskiej możesz dać 1+1 i będzie ok. Meeki zamiast nich też będą pasowały.
Możesz dać jeszcze harem mieczyków albo zmienniaków, ich narybek może służyć jako żywy pokarm.

A Boliwijskie wraz z Meekami dadza rade ?

Czyli

Zwinnik Blehera x20
Pielęgniczka Boliwijska 1+1
Kyrysek pstry x10
Pielęgnica Meeka 1+1

Mogą być pomiędzy nimi spięcia i wydaje mi się że to już by było za dużo. Ja bym nie ryzykował.
Myślisz że pielęgnice i kiryski dają radę przesiać ten piasek który masz przez skrzela bez problemu?

tak, piasek ten wedlug mojej wiedzy bedzie ok Smile Dla pielegnic poleca sie 1-2 mm , a co do pary Meeki to powiedz mi bawic sie w zakup wiekszej ilosci i czekac az sie dobiora czy kupowac poprostu parke i tyle ? Jak to potem wyglada mozna takie ryby oddac do sklepu czy we wlasnym zakresie sprzedaz ?

Skocz do: