• 11 Głosów - 3.36 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Jakie ryby ( i nie tylko ryby) do 20l - 40l zbiornika?

W takim akwarium możesz trzymać :
8 microrasbor galaxy
lub
1 bojownika (samca)
lub
5 gupików , jeśli chodzi o kolorowe rybki Big Grin

na jakiś forum przeczytałem takie zdanie: że podczas czekania od zalozenia akwarium do wpuszczenia rybek, trzeba wrzucać troszkę jedzenia... tylko nie wiem po co?? prawda to? a drugie pytanie: wiem że swiatlo ma byc zapalone do 10h. a dokladniej to w jakich godzinach? wieczorem?? czy jak... jakies godzinki prosze podac.. od i do... dzięki i pozdrawiam

(02.09.2013, 20:50)MISAKI napisał(a):  na jakiś forum przeczytałem takie zdanie: że podczas czekania od zalozenia akwarium do wpuszczenia rybek, trzeba wrzucać troszkę jedzenia... tylko nie wiem po co?? prawda to?

Pierwsze słyszę, nie wiem czemu to ma niby służyćTongue

(02.09.2013, 20:50)MISAKI napisał(a):  a drugie pytanie: wiem że swiatlo ma byc zapalone do 10h. a dokladniej to w jakich godzinach? wieczorem?? czy jak... jakies godzinki prosze podac.. od i do... dzięki i pozdrawiam

Od rana do wieczora od 10-12h zależy od Ciebie o której załączysz czy o 8 rano czy 10

Nie na glonojady to za małe akwa, a światło musi się świecić od początku, żeby rośliny żyły i rosły.

Absolutnie , glonojadów nigdy , zdecydowanie za mały litraż , tak jak kolega wyżej pisał Smile

Nie jesteś na tyle doświadczonym akwarystą wg mnie, żeby brać się za r. galaxy. Poza tym są to ryby płochliwe, bardzo drobne i mimo że zbiornik jest malutki możesz ich wcale nie zauważać. Córkę na pewno będzie ten fakt irytował, a ty będziesz żałować wydanych na nie pieniędzy bo nie należą do ryb tanich. Dlatego najprostszym i najlepszym rozwiązaniem są gupiki, możesz mieć 5 samców, nawet każdy może być innego koloru a wybierać jest z czego: są czerwone, żółte, niebieskie, pomarańczowe, wielokolorowe o różnych wariantach plamek na ciele i płetwach. Przy swoim atrakcyjnym wyglądzie żywią się glonami, więc inny glonojad wam nie będzie potrzebny.

Ja nie jestem ani troszkę nawet ciut ciut odrobinkę doświadczony hehe.. kiedyś za kajtka się miało akwa 100l ale to już historia ;p. Tak więc według Ciebie 5 gupików... okey mam jeszcze czas więc pomyślę Wink.
troszkę zastanawia mnie to że "jedni" piszą że mogą być takie ryby w 25l a inni że lepiej takie bo tamte są be i nie nadają się ;p... TAK WIEM najlepiej przekonać się samemu, ale nie jestem pewien czy moja Córka zrozumie dlaczego rybki nie pływają... Pozdrawiam

(03.09.2013, 12:17)mcda-p napisał(a):  Nie jesteś na tyle doświadczonym akwarystą wg mnie, żeby brać się za r. galaxy. Poza tym są to ryby płochliwe, bardzo drobne i mimo że zbiornik jest malutki możesz ich wcale nie zauważać. Córkę na pewno będzie ten fakt irytował, a ty będziesz żałować wydanych na nie pieniędzy bo nie należą do ryb tanich. Dlatego najprostszym i najlepszym rozwiązaniem są gupiki, możesz mieć 5 samców, nawet każdy może być innego koloru a wybierać jest z czego: są czerwone, żółte, niebieskie, pomarańczowe, wielokolorowe o różnych wariantach plamek na ciele i płetwach. Przy swoim atrakcyjnym wyglądzie żywią się glonami, więc inny glonojad wam nie będzie potrzebny.

i jeszcze jedno pytanie z tych "głupich" co z karmieniem.. raz czytałem że tylko raz dziennie, a raz że nawet co godzinę ... i jak dzielić żywe od sztucznych??

jestem w podobnej sytuacji jak kolega wyżej Wink kupiłem akwarium dla dziecka i też chcielibyśmy jakoś fajnie urządzić je akwarium 30 l i mam pytanie z poniższej listy jakie ryby by pasowały i tak jak można prosić o jakieś skomponowanie zestawu że tak powiem Big Grin

Bojownik samiec mix
Bocja Wspaniała
Brzanka Birmanska
Brzanka Rekinia
Brzanka różowa Neon
Danio Różowe
Neon Inessa
Stojaczek Marmurkowany
Kiryśnik czarno plamy
Barwniak czerwono brzuchy
Piskorek Kuli
Skalar czarny
Skalar Czerwonogłowy
Skalar Leopard
Skalar Paskowany
Modrook Gertruda
Welon mix
Glonojad
Mieczyk Koi
Mieczyk Zielony
Gupik Endlera
Gupik pawie oczko
Platka płomyk
Jarzeniec
Miedzik obrzeżony
Bystrzyk Cytrynowy(cytrynka)
Pristelka
Żałobniczka
Tęczanka neonowa
Karaś ozdobny

Większość z tych ryb nie nadaje się do tego litrażu, tak więc:

5x gupik pawie oczko bądź Endlera (samce)
4x otosek przyujściowy

lub
1+2 bojownik

Skocz do: