• 11 Głosów - 3.36 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Jakie ryby ( i nie tylko ryby) do 20l - 40l zbiornika?

Pomóżcie mi jakie ryby nadają sie do 20l akwa.Tylko nie gupiki.

bojownik lub proporczykowiec nakrapiany(para)

Pisząc poprawnie wyrażasz szacunek dla użytkowników czytających Twoje posty.

samiec bojka i 2 samice

może lepiej zribić sobie w takim akwa krewetkarium

ja bym dał z 10 neonków i parę kirysków nakrapianych, lub panda

Akwaria obecnie nie posiadam, będę miał nowe na początku wiosny :P

Jeden bojownik... lub krewetki.

Potęga słów wielokrotnie powtarzanych jest wielka. Nie zwalnia nas to jednak z myślenia i dociekania prawdy drogą pogłębiania wiedzy i własnych doświadczeń.

Witam Koleżankę, nadaje się stadko drobniczki (Poecilia Agassiz) z 10-14 sztuk i 6 kirysków karłowatych do "sprzątania" dna. Jeśli chciałabyś mieć płazy, dobre są karliki szponiaste, czyli drapieżne małe żabki akwariowe, szare w ciemniejsze kropeczki lub albinoski-kremowo-białe z lekko
czerwonymi oczkami (te ostatnie nazywam "Piżamakami"Wink). Trzyma się je w parach samiec+samica lub w stadkach tej samej wielkości osobników-liczba samic musi być proporcjonalna do liczby samców. Dymorfizm płciowy: samiec albinosek ma bardziej ciemnoczerwone oczy i jest znacznie mniejszy i "mniej obrotny", jak chodzi o jedzenie, od samicy. Jedzą każdy mrożony pokarm(szczególnie lubią ochotkę i wodzienie), żywy (niestety, za dobre źródło białka uważają małe rybki, np. gupiki, pielęgniczki, drobniczkę Sad), zaś te mądrzejsze i żarłoczniejsze (dotyczy to głównie samic) potrafią zjeść płatki z firmy Tropical. Siedzą ciągle pod wodą na korzeniach, kokosach, kamieniach i w kryjówkach. Pochodzą z dorzecza Konga. Możesz mieć z rybkami ślimaki świderki (Melanoides Tuberculata)-są spokojną "służbą sanitarną" małego zbiornika. Szybko doczekasz się maluchów, co jednak może (przy ciągłym zostawianiu młodych w zbiorniku ogólnym) doprowadzić do plagi tych zwierzątek, które są przedmiotem pożądania wielu akwarystów, więc dobrze jest mieć trochę tych ślimaczków do wymiany z innymi akwarystami. Jedzą resztki organiczne, glony oraz resztki posiłków ryb. Pozdrawiam i życzę udanej przygody z akwarystyką Rolleyes!

Ani neonki, ani drobniczki się nie nadają,a tym bardziej kiryski.Co do żabek to BETTAmaniak ma rację

Pisząc poprawnie wyrażasz szacunek dla użytkowników czytających Twoje posty.

O ile pamiętam to już wczoraj była dyskusja na temat tego akwarium... ale temat został chyba przeniesiony.

Został. Ale ja nie wiem co dalej każdy mówi inaczej już wczoraj pozbyłam się 10 gupików tych malutkich i co dalej?

Skocz do: