14
Ile musi minąć od dnia mojego niefortunnego sprzątania akwarium,abym mogła być spokojna o moje rybki?
Ile średnio trwa przywrócenie nowej flory?
10.02.2013 - 200l (100X50X40)
2X SKALAR
2X(PARKA) PIELĘGNICA RAMIREZA
2X(PARKA)PIELĘGNICA RAMIREZA GOLD
2X OTOCINLUS
3X ŚLIMAK
Anubias barteri
Microsorum pteropus
Cryptocoryne wendtii
Vesicularia Dubyana
19
Zależy może to trwać od tygodnia do 2 tyg.
Najlepsza strona z filmami i serialami -->
kinozajawka.pl
6
Witam.
2 dni temu zalałem nowe akwa wodą z kranu do dziś mam mleczny kolor wody. Mam kilka roślinek jeszcze bez rybek. Na dnie mam podkład JBL Basis Plus a na to żwirek (płukany). Jak długo woda będzie w kolorze mleka i kiedy ewentualnie mogę wpuścić rybki?? Proszę o pomoc.
5
(06.08.2012, 17:28)franki1982 napisał(a): Witam.
2 dni temu zalałem nowe akwa wodą z kranu do dziś mam mleczny kolor wody. Mam kilka roślinek jeszcze bez rybek. Na dnie mam podkład JBL Basis Plus a na to żwirek (płukany). Jak długo woda będzie w kolorze mleka i kiedy ewentualnie mogę wpuścić rybki?? Proszę o pomoc.
Za dzień,dwa woda powinna się wyklarować.Rybki możesz zacząć wpuszczać po 15 dniach.W tym czasie powinien chodzić filtr,grzałka i oświetlenie.
112l Malawi,54l kotnik dla młodych Saulosi Coral
6
18
Witam
Mam świeże akwarium (6 dni) 45l (Aqael Pearl) z rybkami:
- dwie Molinezje,
- cztery Gupiki,
- trzy Kirysy
oraz rosliny:
- Nurzaniec śrubowy - mam wrażenie ze powoli pada - dwie kępki po 5 szt,
- Moczarka - ciężko mi powiedzieć jaka dokładnie
- Kryptokorazyna zielona - dwie kępki tak po ok 6-7 odnóży.
Problem to mętna (mleczna) woda.
Po zmierzeniu parametrów wody(tester paskowy Tetra 6in1) wyszlo mi:
CL2 -brak
pH - 8
KH - brak koloru na skali (ciemny czyli przyjąlem że >20st d)
GH- 16st d
NO2 - 1
NO3 - 10
Po analizie kilku innych czynników o których napisze niżej doszedłem do wniosku że podmieniam wodę. Woda odstała 2 dni została dodatkowo uzdatniona. Podmieniłem ok 20% wody oraz dolałem (zaszczepiłem) bakterie. Trochę na filtry z gąbki(w Pearlu są dwa z gąbki i jeden z ceramiką) i resztę do wody - oczywiście odpowiednia ilość na dolaną wodę. Po ok 2h test wody wykazał:
CL2 -brak
pH - kolor między 7,2 - 7,6
GH- 16st d
NO2 - 0
NO3 - 0
Woda dalej mętna.
Trochę szczegółów:
Wiem że źle zrobiłem wpuszczając rybki tego samego dnie co zalałem akwarium, ale niestety uległem (dziecko i żona maja ogromną siłę przebicia), dodatkowo Pan z zoologika stwierdził ze woda po odstaniu oraz uzdatnieniu oraz zaszczepieniu przez bakterie po kilkugodzinnej pracy akwarium naddaje sie do zarybienie. Woda zmętniała zaraz po uruchomieniu filtra, doczytałem że to normalne ale miało sie utrzymać max 24h trwało dłużej. Poszedłem do innego zoologika gdzie dostałem od Pani maxymalnie zj...bany a potem poinformowany co i jak robić ( testy, podmiany wody, obserwacja ryb i roślin). Niestety martwi mnie te wysokie KH oraz GH bo wydaje mi sie ze po podmianie powinno być lepiej. Dodatkowo w miedzy czasie padł mi jeden kierysek lecz nie wiem co było tego przyczyną - woda,choroba czy wypadek- nieszczęśliwa budowa akwarium.
29
(26.08.2012, 21:06)WOJTEK24 napisał(a): Witam
Mam świeże akwarium (6 dni) 45l (Aqael Pearl) z rybkami:
- dwie Molinezje,
- cztery Gupiki,
- trzy Kirysy
oraz rosliny:
- Nurzaniec śrubowy - mam wrażenie ze powoli pada - dwie kępki po 5 szt,
- Moczarka - ciężko mi powiedzieć jaka dokładnie
- Kryptokorazyna zielona - dwie kępki tak po ok 6-7 odnóży.
Problem to mętna (mleczna) woda.
Po zmierzeniu parametrów wody(tester paskowy Tetra 6in1) wyszlo mi:
CL2 -brak
pH - 8
GH- 16st d
NO2 - 1
NO3 - 10
Po analizie kilku innych czynników o których napisze niżej doszedłem do wniosku że podmieniam wodę. Woda odstała 2 dni została dodatkowo uzdatniona. Podmieniłem ok 20% wody oraz dolałem (zaszczepiłem) bakterie. Trochę na filtry z gąbki(w Pearlu są dwa z gąbki i jeden z ceramiką) i resztę do wody - oczywiście odpowiednia ilość na dolaną wodę. Po ok 2h test wody wykazał:
CL2 -brak
GH- 16st d
NO2 - 0
NO3 - 0
Woda dalej mętna.
Trochę szczegółów:
Wiem że źle zrobiłem wpuszczając rybki tego samego dnie co zalałem akwarium, ale niestety uległem (dziecko i żona maja ogromną siłę przebicia), dodatkowo Pan z zoologika stwierdził ze woda po odstaniu oraz uzdatnieniu oraz zaszczepieniu przez bakterie po kilkugodzinnej pracy akwarium naddaje sie do zarybienie. Woda zmętniała zaraz po uruchomieniu filtra, doczytałem że to normalne ale miało sie utrzymać max 24h trwało dłużej. Poszedłem do innego zoologika gdzie dostałem od Pani maxymalnie zj...bany a potem poinformowany co i jak robić ( testy, podmiany wody, obserwacja ryb i roślin). Niestety martwi mnie te wysokie KH oraz GH bo wydaje mi sie ze po podmianie powinno być lepiej. Dodatkowo w miedzy czasie padł mi jeden kierysek lecz nie wiem co było tego przyczyną - woda,choroba czy wypadek- nieszczęśliwa budowa akwarium.
W sumie to Pani z zoologa dobrze zrobiła no ale do sedna. GH i KH nie ma wpływu na mętność wody, przecież z kranu mleko Ci nie leci. Zmętnienie może być spowodowane przez:
1) pierwotniaki ( akwarium dojrzewa )
2) źle wypłukany żwirek ( masz kiryski, które lubią kopać w podłożu i wzbijają pył.
Tak naprawdę to polecam nic nie robić a jedynie ustawić filtracje na full.
Mleczna woda w końcu ustąpi.
Nie lej żadnych uzdatniaczy. Wystarczy, że woda odstoi 24 godziny i można wlewać do akwarium.
Jedyne co musisz teraz robić to badać wodę NO2 i NO3. To jest teraz podstawa. Cykl azotowy musi się zamknąć i praca biologiczna dalej resztę załatwi.
Co do nurzańca: nic nie rób. Swoje odchoruje a jak już puści to go nie opanujesz. To jest dość mocna roślina ale potrzebuje czasu na aklimatyzację. U mnie to trwało około 2 tygodni. Akwarystyka to hobby dla cierpliwych. Szybkie akcje często kończą się klapą.
18
(26.08.2012, 21:34)lufa555 napisał(a): W sumie to Pani z zoologa dobrze zrobiła no ale do sedna. GH i KH nie ma wpływu na mętność wody, przecież z kranu mleko Ci nie leci. Zmętnienie może być spowodowane przez:
2) źle wypłukany żwirek ( masz kiryski, które lubią kopać w podłożu i wzbijają pył.
Nie lej żadnych uzdatniaczy. Wystarczy, że woda odstoi 24 godziny i można wlewać do akwarium.
Jedyne co musisz teraz robić to badać wodę NO2 i NO3. To jest teraz podstawa. Cykl azotowy musi się zamknąć i praca biologiczna dalej resztę załatwi.
Co do nurzańca: nic nie rób. Swoje odchoruje a jak już puści to go nie opanujesz. To jest dość mocna roślina ale potrzebuje czasu na aklimatyzację. U mnie to trwało około 2 tygodni. Akwarystyka to hobby dla cierpliwych. Szybkie akcje często kończą się klapą.
Dzieki.
Dostałem też informacje że wodę mam podmieniać co trzy dni a nie co tydzień aż do uzyskania "czystej wody" - mam sie do tej sugestii stosować?
A co z bakteriami?? - dodawać do każdej podmianki??
29
(26.08.2012, 22:11)WOJTEK24 napisał(a): (26.08.2012, 21:34)lufa555 napisał(a): W sumie to Pani z zoologa dobrze zrobiła no ale do sedna. GH i KH nie ma wpływu na mętność wody, przecież z kranu mleko Ci nie leci. Zmętnienie może być spowodowane przez:
Dzieki.
Dostałem też informacje że wodę mam podmieniać co trzy dni a nie co tydzień aż do uzyskania "czystej wody" - mam sie do tej sugestii stosować?
A co z bakteriami?? - dodawać do każdej podmianki??
To wszystko zależy od poziomu NO2, jeżeli będzie wynosił 0.5 to możesz wody nie podmieniać co 3 dni, ale jak będzie wyższy to też zalecił bym podmianę. Bakterie same się namnażają. Z drugiej strony to co lejesz to raczej pożywka dla bakterii niż same bakterie choć krążą różne opinie.
18
Dzięki.
A co z parametrami :
GH- 16st d
Wildze że nie są OK, ale skoro nawet po podmianie są wysokie czyli mam za twardą wodę tak?
Zmiękczać chemicznie nie chcę - przynajmniej w chwili obecnej - mam więc zostawić?