11
Wypchaj ją watą perlowaną lub gąbką.
Na biologa za duży przepływ byś inwestowała w ceramikę lub bio bale.
Filtr mechaniczny czyścimy przy podmiankach wody w wodzie spuszczonej z akwa przy podmiance.
13
Dobra już rozumiem ; )) . Mam taką mała gąbkę ze starego filtra to będzie akurat, żeby włożyć w tą komorę .
Bardzo dziękuje za pomoc ; )) .
A jeżeli zdecyduję się na watę to co ile mam kupować nową ?
Akwarium kulowe ? Akwaria tego typu mogą być stosowane jako ozdobne opakowanie dla ryby wręczanej jako prezent.Przy czym obdarowany z powodów humanitarnych, estetycznych i praktycznych powinien jak najszybciej umieścić otrzymane ryby w normalnym zbiorniku.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13.11.2010, 01:42 {2} przez
Madzior.)
11
Czy wegiel znaczaco pochlania NO2 i NO3 ??
Czy jezeli odpowiedz jest twierdzaca to czy wegiel ktory jest juz nieaktywny (2 miesiace w filtrze) bedzie rownie znaczaco oddawac te zwiazki chemiczne do wody?
Czy lepiej jest juz wyjac wegiel z filtra?
Filtr zewnetrzny:
media od dolu zaczynajac to
gabka
porcelana
gabka
bio-kulki
gabka
wegiel
Dziekuje za odpowiedz. Pozdrawiam
350L
w 'remoncie' ;P
16
Nie wiem.
Nie.
A po co zużyty w filtrze?
3
Ludzie przeczytałem cały ten wątek i ośmielam się twierdzić że informacje w nim zawarte powodują mętlik w głowie a co za tym idzie kolejne pytania... podsumowując:
węgiel aktywny stosujemy...
a. przy starcie nowego zbiornika
b. po leczeniu ryb lekami lub przy zatruciu wody
Wszystkie te powody zastosowania węgla mają na celu usunięcie z wody (niechcianej chemii) i po okresie swojej przydatności powinien zostać usunięty ze względu na fakt że oddaje do wody to co zebrał.
Można go zastąpić innymi mediami filtracyjnymi takimi jak np:gąbka, zeolit,ceramika, co kto potrzebuje.
A teraz moje pytanie; czy dobrze zrozumiałem powyższe posty i po jakim czasie należało by usunąć węgiel z akwarium w obu w/w przypadkach a i b?
ps. piszę z telefonu więc przepraszam za ewentualne błędy.
JESTEM NOWICJUSZEM, WSPARCIE WIEDZĄ MILE WIDZIANE
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06.11.2011, 22:09 {2} przez
Maciej S..)
6
Dla mnie węgiel służy jednorazowo i stosuję go tylko po różnego rodzaju lekach.
Aby nie narażać się na niepotrzebne koszty , kupuję węgiel do grilla. Należy tylko zwrócić uwagę aby pisało na opakowaniu że pozyskany został on z drzew liściastych.
Pozdrawiam.
Piotrek.
3
No i kolejna odpowiedz na temat, czy takie zadałem pytanie? właśnie przez takie wypowiedzi ludzie mają mętlik i mnożą się kolejne pytania...
10
(06.11.2011, 19:35)Maciej S. napisał(a): No i kolejna odpowiedz na temat, czy takie zadałem pytanie? właśnie przez takie wypowiedzi ludzie mają mętlik i mnożą się kolejne pytania...
Masz całkowitą rację, ale prawdą jest również, że odpowiedź na Twoje pytanie jest na pierwszej stronie tego tematu (post Kesi)
3
Ok chciałem tylko podsumować to co przeczytałem i zapytać czy zrozumiałem to tak jak miał na myśli autor tych postów a tym czasem nie doczekałem się odpowiedzi i jeszcze zostałem delikatnie szturchnięty przez miłościwie nam panującą SM Kejdi

a odpowiedź może i jest na pierwszej stronie ale przytłoczona innymi postami stała się prawie niewidoczna...
6
(06.11.2011, 11:54)Maciej S. napisał(a): a. przy starcie nowego zbiornika
b. po leczeniu ryb lekami lub przy zatruciu wody
A teraz moje pytanie; czy dobrze zrozumiałem powyższe posty i po jakim czasie należało by usunąć węgiel z akwarium w obu w/w przypadkach a i b?
a. przy starcie nowego zbiornika nie powinno się stosować węgla.
b. ja wywalam po trzech dniach.
Pozdrawiam.
Piotrek.