• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

glony kazdego typu prosze o pomoc

Mam w w akwarium 3 kosiarki i 2 zbrojniki niebieskie tylko że nie dają rady z glonami. Myślałem ostanim nad krewetkani ale jeszcze sie nie zdecydowalem

(29.05.2011, 23:23)altus661 napisał(a):  Mam w w akwarium 3 kosiarki i 2 zbrojniki niebieskie tylko że nie dają rady z glonami. Myślałem ostanim nad krewetkani ale jeszcze sie nie zdecydowalem
Podaj jakie masz rośliny.
Dodawanie no0wych fabryczek odchodów może prowadzić do katastrofy.
Musisz pomyśleć nad zmianą nawozu.
Jakie masz ryby i ile?

Sądząc po NO3 - 25 masz albo sporo rybek albo mało roślin. NO3 sprowadź do poziomu 10 (dosadź roślin lub zredukuj obsadę). PH nie jest wysokie ale mogło by być niższe. (glony lubią spore PH)
PH obniżysz wkładając torf granulowany do filtra. Zbicie powinno też nastąpić po zastosowaniu płynnego węgla dodawanego do wody (potrójna - poczwórna dawka)
Glony załatwi Algen Stop General (środek przeciwko glonom) ale jeśli nie ustabilizujesz warunków to glony powrócą.
Oczywiście wszystko łatwo to się pisze, ciężej wykonać w praktyce. Też walczę bezskutecznie z nitkami więc potraktuj moje porady jako czysta teorię.

mam 3 skalary 3kosiarki 2glonojady i 2 kirysy
a rosliny to:
moczarka dosc sporo tego w ostatnim czasie
acorus variegatus 2X mala kępka
anubis 2x
bacopa caroliniana tez dosc sporo
cabomba caroliniana pare krzaczkow
ceratopteris cornuta
cryptocoryne green crisped leaf
mech vesicularia montagnei
ogolnie zbiornik mocno zarosniety
co do takiego wysokiego no3 to tak naprawde nie mam pojjecia od czego zalezy w moim zbiorniku mysle ze nie mam za duzo ryb nie przekarmiam ich za to mam duzo roslin i no3 nawet bez nawozenia dziwnie skacze jednego dnia jest 25 a nastepnego jest 5 sprawdzalem kilkoma testami bo myslalem ze moze cos z testami jest nie tak ale na kilku wyszlo tak samo tak wiec ciezko utrzymac no3 na stalym poziomie

Z całej twojej obsady, w zbiorniku tak naprawdę mogą być tylko Kirysy.

a to dlaczego niby nie moga byc razem? skalary sa jeszcze bardzo male tak jak glonojady jak tylko podrosna oddaja je znajomemu do 240l

Skocz do: