glony kazdego typu prosze o pomoc -
altus661 - 22.05.2011
Witam wszystkich jestem tu nowy przeczytałem dużo tematów na temat glonow ale nie znalazłem rozwiązania mojego problemu więc prosze was O pomoc.
występują u mnie prawie wszystkie typy glonow oprócz nitkowatych
mam akwarium 112l działa od 8 miesięcy, temperatura w nocy okolo 25 stopni w dzien 27 stopni, filtr e900 odpalony na połowę mocy w filtrze mam założoną ceramikę zeolit i standardowe gabki, oświetlenie to okolo 0.66w/l działające przez 12 h z symulacja wschodu i zachodu podaje co2, dodatkowo podaje mikro 1.5 ml i makro 2.5 ml dziennie według zaleceń producenta azotany i fosforany utrzymują sie na stałym poziomie i robię podmiane regularnie co tydzień okolo 30% glony rosna poprostu na wszystkim najwięcej na tle strukturalnym piasku i trochę na roślinach próbowlem walczyć wszystkimi sposobami wyłączenie światła brak nawożenia a nawet chemia i nic nie skutkuje.
proszę was bardziej doświadczonych akwarystow o pomoc
RE: glony kazdego typu prosze o pomoc -
Ciupak - 23.05.2011
Też miałem dużo glonów w mojej 112 jak używałem filtr fan3. Po zmianie na E900 - chodzi na full w przeciągu tygodnia znikły. Trochę długo świecisz i może za dużo nawozisz - tak przypuszczam.
wisnia0384 - 23.05.2011
Może daj spokój z nawożeniem mikro i fltr daj na pełną moc. Zmniejsz czas oświetlenia.
altus661 - 23.05.2011
co do nawożenia to juz próbowałem i nic to nie dalo, dalej jesli dam filtr na cala moc wtedy silny strumien wody po 2 stronie akwarium odbija sie od szyby i schodzi w doł na szybie pojawia sie strasznie duzo glonow a piasek przy tej scianie akwa staje sie ciemno brazowy jakby kazde ziarenko pisku bylo pokryte cięką warstwa. oswietlenie juz skrócilem do 10h z wschodem i zachodem rano 1,5h swieca sie tyko 2 swietlowki t8 2x18W pozniej przez 7h swieca sie 4 swietlowki t5 2x14w i t8 2x18w i wieczorem 1,5h swieca sie t8 2x18w wiec mysle ze z oswietleniem wszystko jest ok
juz nie mam pojecia co mam zrobic z tymi glonami
tosic - 23.05.2011
kiedys swiecilem 10h dziennie i wylaczalem filtr na noc, teraz filtr chodzi 24h a oświetlenie 4h na dobe, mimo to rośliny ladnie rosną no i niczym nie nawoze[narazie]
Sebancisz - 24.05.2011
Miałem ten sam problem, to znaczy, wszystkie glony prócz nitkowatych. Zastosowałem:
Kosiarki 6 szt
Podmiany wody 2 x 15%
Węgiel w płynie dawka x 3
Agen Sto General - zalecana dawka
Po 14 dniach wytępiłem wszystkie glony ale poziom fosforanów i azotanów spadł do zera co spowodowało, że w trzecim tygodniu wysypało glony nitkowate. Na razie czekam aż akwa się samo unormalizuje, ewentualnie podam nawóz azotowy.
altus661 - 24.05.2011
narazie bez zmian rosliny rosna jak szalone i glony tez
Sebancisz - 24.05.2011
Glony z reguły rosną w jałowych akwariach gdzie jest dużo azotanów i fosforanów lub w akwariach przenawożonych. W twoim przypadku raczej to drugie.
Zmniejsz ilość nawozów
Światło 8 - 10 godz.
Podmiany dwie po 15%
Karmienie ryb co drugi dzień
Węgiel w płynie 3 lub 4 razy więcej niż jest potrzebna dawka
Odmulanie dna
Takie zabiegi zrobił bym na początku.
altus661 - 29.05.2011
jesli chodzi o wegiel to jest wegiel aktywny do filtra czy inny?
wklejam wynik testu moze to troche rozjasni sytuacje
test zoolek:
PO4-0,5 mg/l
test paskowy firmy Tank Guard:
NO3-25ppm
NO2-0
tw-110ppm
ph-6,7
JARO - 29.05.2011
Kiedyś miałem tem problem ale 4 w tym 2 spore glonojady skutecznie go rozwiązały