• 14 Głosów - 4.36 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Obsada 54l-63l - czytaj i pytaj w tym temacie w razie problemów

szara to na jaką obsadę się w końcu zdecydowałaś??

Mam 11 lat...

Czasem się myle ;)

AkWaRyStYkA
Moja Pasja ;*

https://aquaforumlublin.fora.pl/

Będzie tak:
3 kiryski Panda
1 kirysek pstry
2 prętniki morelowe
7 brzanek wysmukłych
3 albo 4 brzanki sumatrzańskie

(04.05.2011, 16:59)szara33 napisał(a):  Będzie tak:
3 kiryski Panda
1 kirysek pstry
2 prętniki morelowe
7 brzanek wysmukłych
3 albo 4 brzanki sumatrzańskie

Obsada nieprawidłowa. Brzanki wysmukłe (z tego co wiem teoretycznie) trzyma się raczej małej ilości, to nie ławicowce. Z kolei sumatrzańskie zupełnie odradzam, bo na bank będą ganiać resztę ryb zwłaszcza terytorialne prętniki. Nie sądzę żeby 54l spełniało wymagania przestrzenne tych brzanek.
Jeśli chcesz prętniki to już jak uważasz, ale ja bym wzięła harem (jedna samica może mieć ciężko).
Albo prętniki albo brzanki, raczej zdecydowałabym się na jeden gatunek większej rybki i tu wybrałabym prętniki, a do tego ławica małych rybek (razbora klinowa/espei/neony/bystrzyki itp.
Kiryski są stadne, (min. 6 szt jednego gatunku) ale zdecyduj się raczej na pandy.

Podsumowując poprawiona obsada:
1+2x Prętnik lub brzanka wysmukła
10-12x razbora lub inna mała ławicowa rybka
6x kirysek panda

lub

8x brzanka sumatrzańska
8x kirysek panda

e brzanki ładniej wyglądają.Ja na mijescu szarej wziął bym 8x brzanka sumatrzańska
8x kirysek panda

Mam 11 lat...

Czasem się myle ;)

AkWaRyStYkA
Moja Pasja ;*

https://aquaforumlublin.fora.pl/

Chcę zadać pytanie, czy taka obsada jaką planuję mieć będzie ok

10 neonów inessa
4-6 kiryski malutkie
2 raczki orange
4-6 otosków
x red cherry
x ampularie
2 mini małże

Jak uważacie? Nie będzie trochę tego dużo? Bardzo proszę o porady

połączone
Ostrzeżenie:
dublowanie wątków - 10%
100% = ban

korzystaj z opcji SZUKAJ i przeglądaj tematy podwieszone w poszczególnych działach.
Kejdi

Z raczkami jest jak z Bojownikiem. Możliwe są ataki na krewetki, ale nie jest to zasadą. Sepher mówił kiedyś że jego raczki nigdy nie zaatakowały Red Cherry...

Obsada bardzo dobra, nic nie przesadzone. Nie wiem tylko jak z tymi raczkami, ja osobiście nie słyszałem żeby atakowały krewetki ale to różnie może być.

Osobiście znam przypadek w którym zwykły CPO po zasmakowaniu Red Cherry, notorycznie się nimi żywił. Teraz w Googlach też znalazłem kilka takich zachowań, mogę dać linki jeśli kto zainteresowany. Chybił trafił Smile

W moim akwarium na dzień dzisiejszy mieszka:
8x Neon Czerwony
5x Zwinnik Czerwonousty

Stada były swego czasu większe, ale kilka sztuk padło i zamierzam uzupełnić braki w razie czego. Jednak zakochałam się w jednym z Bojowników Syjamskich i właśnie mam problem... chyba nie stworzyłby on zagrożenia w tym akwarium? Właściwie żyje on w innym biotopie niż moje stada, ale jakoś nie umiem go sobie odpuścić.

Dodatkowo chciałabym zakupić ekipę sprzątającą i mój wybór padł na Kiryski lub Mułojady, którym z nim bardziej odpowiadałoby w tym litrażu?

kiryski karłowate

Skocz do: