• 2 Głosów - 3 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Obsada dla początkującego 100l standard

Witam, planuję założyć akwarium, naczytałam się wiele na temat samego zakładania akwarium, wody, obsad, zachowania i potrzeb ryb, niestety w temacie roślinności i sprzętu jestem jeszcze trochę zielona, ale coż człowiek uczy się całe życie.

Myślałam o standardowych 112l (80x35x40)
Jeżeli chodzi o roślinność to potrzebuję czegoś łatwego, nie chcę pakować się w trudne do utrzymania rośliny, na to pewnie przyjdzie jeszcze czas. Mech jawajski wygląda ciekawie, podobają mi się też "trawniczki".
Sprzęt? Jejku, nie mam pojecia, z tego co czytałam, to filtr wewnętrzny będzie tańszy niż zewnętrzny, więc na taki chcę się zdecydować, wydajność 500-600l/h (?), oświetlenie świetlówki, pytanie ile, grzałka, no i ta bimbrownia cała, ale to muszę jeszcze poczytać
Podłoże, podoba mi się piasek i żwirek, można to połączyć? Myślałam też o kilku kamieniach lub kokosach, może jakiś korzeń, ewentualnie bambusy.
Obsada. No i tutaj pojawia się dylemat. Żyworódki mnie przerażają, gupiki rozmnażają się jak szalone, więc wolałabym uniknąć takich sytuacji. Interesują mnie krewetki i molinezje, ale wiem, że krewetki staną się wtedy łatwym pokarmem dla tych drugich, więc chyba poproszę o stworzenie obsad dla krewetek i dla molinezji. Nie zależy mi na wielu rybkach, liczy się dla mnie jakość a nie ilość.
Biotop. Raczej nie będę szła w kierunku żadnego konkretnego, Tanganika i Malawi są piękne, ale to może kiedyś, przy większym, dłuższym akwarium. No chyba, że coś mi doradzicie.

Rozpisałam się. Jestem otwarta na wszelkie opinie. Z góry dziękuję za pomoc.

Roślinki najlepiej łatwe w uprawie i szybko rosnące - pełno tego na forum.

Filtr to zależy ile chcesz wydać - do 100 zł wewnętrzny, powyżej lepiej zewnętrzny. 100 W grzałka wystarczy spokojnie , bimbrownia nie konieczna.

Żwirek będzie się zapadał pod kamyki chyba ,że plaża z przodu ,ale to będzie nisko.

Jakby nie było molinezje to też żyworódki Smile

Stadko np : neonów lub razborek wygląda ładnie.

no tak,napisałaś o roślinach ale nie napisałaś jakie będziesz mieć oświetlenie chodzi o moc wtedy ktoś będzie mógł ci bardziej doradzić jeżeli chodzi o rośliny na 1,2 i 3 plan co do grzałki też zależy jaką masz temp w domu bo np ja grzałki nie posiadam wcale ale jak już to kup grzałkę z termostatem.Jako że jesteś całkowicie początkująca to jeżeli chodzi o podłoże poleciłbym ci zwykły żwirek no chyba że chcesz wydać sporo kasy na dobre podłoże dla roślin.Na wystrój fajny korzonek.a co do obsady? jak podobają ci się głupiki możesz kupić np. kilka samców bez samicy,wtedy problem z rozmnażaniem z głowySmile ale ja polecam ci 15 neonów z 5 kirysków na dno tak samo 5szt otosków i możesz spokojnie kupić krewetki amano nikt ich nie zje nawet molinezje Smile a co do molinezji to chyba potrzebują większego akwarium i lubią gdy jest ich więcej. To tyle ode mnie nie wszyscy muszą się zgadzać z tym co piszę ale raczej nie powinno być zleSmile

Stas właśnie nie wiem jakie oświetlenie, może jakieś porady? Myślałam, żeby zrobić rośliny po bokach, ewentualnie z tyłu, a w środku miejsce do pływania. Interesuje mnie ciekawy wygląd podłoża, niskie roślinki, kryjówki, myślę, że to będzie dobre dla krewetek i rybek przydennych. Grzałkę z termostatem zamierzam kupić, żeby temperaturę utrzymać na tym samym poziomie. Faktycznie krewetki amano mogą być ok, ale czytałam teraz, że szybko się mnożą, czy trzeba ich liczbę redukować w akwarium?

Ciupak roślinek poszukam, faktycznie przecież forum pełne. Nie wiedziałam, że można kupić filtr zewnętrzny za 100-200zł, myślałam, że różnica będzie duużo większa w cenie. A masz rację molinezje też żyworódki, ale chyba nie mają aż takiego pociągu do reprodukcji jak gupiki co? Chyba faktycznie z tego piasku zrezygnuję, żwirek będzie łatwiejszy w obsłudze. A czy mam jakąś ziemię ogrodową pod ten żwirek kłaść? Czytałam, że niektórzy tak robią.

Znalazłam na forum gotowe obsady i podobają mi się dwie opcje dla takiego litrażu i wymiarów

Azja:
?15-25 Razbora dowolny gatunek/ 10-15 Danio
pręgowane/lamparcie/różowe(wyjątkiem w tym litrażu jest malabarski)
?harem Prętnika trójbarwnego/karłowatego
?4 Cierniooczek Kuhla / Myersa

Akwarium "towarzyskie":
?harem Molinezja żaglopłetwa
?8-12 Brzanka sumatrzańska
?5 Kirysek/ Cierniooczek
?5 Otosek przyujściowy
Co sądzicie? Która opcja lepsza dla początkującego? Jakie rośliny do tego i elementy podłoża?

Jeśli obsada "towarzyska" to odradzam w tym zestawieniu brzankę sumatrzańską. To taki typ ryby którą trzymamy jako jedyny gatunek w akwarium, za to w stadzie (+ewentualnie ryby przydenne), jest agresywna.
Nie miałam nigdy prętników, ale wiele osób twierdzi że to problemowe rybki, dość wrażliwe i nie poleca się ich początkującym, może zamiast nich- harem (lub sam samiec) ładniejszego moim zdaniem bojownika?
Molinezja to nie jest rybka na 100l. Raczej na dwa razy tyle (krewetek przy niej nie utrzymasz...)
Może coś takiego:
25x Razbora klinowa lub inna
6x piskorek sumatrzański
xx krewetka RC/amano/babaluti/itp
1 (1+2)x bojownik
Rośliny proste w utrzymaniu: nurzańce, kryptokoryny, pistia, mech java, lotos, pelia, ludwiga, mikrozoria, rogatek.

Pod piskorki proponuję dać na dno piach lub b. drobny żwirek. Do ob sady oczywiście możesz dać 6-8 otosków nic nie stoi na przeszkodzie Wink

Rodzaj akwarium z ziemią pod żwirkiem/piaskiem nazywamy LT-low tech nie polecam tego iżeli to twoje pierwsze akwarium ponieważ przy LT zazwyczaj jest wielka plaga glonów z którą mogłabyś sobie nie poradzić.
Co do oświetlenia to masz do wyboru:
-pokrywe
-belke oświetleniową
Polecam pokrywe,rośliny mało wymagające rosną w mgnieniu oka a cena jest niższa od belek.
Co do rozmnażania Amano to one to robią tylko i wyłącznie w wodzie solonej więc nie grozi Ci plaga.

http://sepher.eportal.com.pl/dfa/

Dolnośląskie Forum Akwarystyczne
Polecam :)

(30.04.2011, 15:50)katecheta22 napisał(a):  Rodzaj akwarium z ziemią pod żwirkiem/piaskiem nazywamy LT-low tech nie polecam tego iżeli to twoje pierwsze akwarium ponieważ przy LT zazwyczaj jest wielka plaga glonów z którą mogłabyś sobie nie poradzić.
Co do oświetlenia to masz do wyboru:
-pokrywe
-belke oświetleniową
Polecam pokrywe,rośliny mało wymagające rosną w mgnieniu oka a cena jest niższa od belek.
Co do rozmnażania Amano to one to robią tylko i wyłącznie w wodzie solonej więc nie grozi Ci plaga.

A gdzie jest tak napisane, że ziemia pod żwirem ma powodować plagę glonów? Ja nic takiego nie stwierdziłam a mam ją w obu swoich akwariach...

mcda-p podoba mi się Twoje zestawienie, dzięki! A czy zamiast razbory klinowej mogę dać razborę galaxy? Czy stanie się raczej pokarmem dla bojownika? O tej ziemi jeszcze poczytam, bo różne są opinie, poza tym najpierw mogę spróbować bez, ewentualnie później coś zmienić, nie spieszy mi się, a zakup rybek może poczekać, aż dopracuję resztę. Przejżałam Twój temat z akwarium i bardzo podoba mi się wystrój z http://www.akwaswiat.net/-84l-pseudo-azj...822-2.html post 13. Chciałabym coś takiego u siebie, czy ciężko było to zaaranżować? Ja myślałam tylko o jaśniejszym żwirku/piasku (jaki granulat?) i może o dodaniu mchu/trawki. Czytałam też później, że dodałaś lupiny orzecha dla kreweci, chowały się? Bo nie wiem jakie kryjówki im stworzyć.

Katecheta22 zamierzam kupić porywę, nie będę kombinować z belką póki co.

na oświetlenie popatrz na allegro chyba że ma ci kto zrobić jakąś pokrywę z oświetleniem,do niewymagających roślin wystarczy ci 2x18w tyle że nie wiem czy są jakies rośliny na trawnik które pociągną przy tym świetle Jeżeli chodzi o amano to do rozmnażania potrzebują zasolenia wody inaczej nic z rozmnażania.Filtr najlepiej kupić zewnętrzny są o wiele bardziej wydajniejsze od wewnętrznych.Obsady z brzanka sumatrzańską? brzanki rybki przydenne i otoski, te brzanki to takie złośliwe rybkiSmile tak że przy nich zapomnij o krewetkach zamiast nich jakieś stadko neonów,prystelek,tetry czarne,zwinniki jest w czym wybierać

Zdecydowałam się na obsadę:
25x Razbora klinowa lub inna
6x piskorek sumatrzański
xx krewetka RC/amano/babaluti/itp
1 bojownik
Czy zamiast razbory klinowej może być galaxy lub coś bardziej kolorowego? Wiem, że głupio brzmi, wybaczcie. Ile krewetek na początek?
Temeperatura wyśrodkowując 25'C, pH sama nie wiem, ciężko mi wyśrodkować, ale może 6.
Myślałam o zakupie gotowej pokrywy 2x18W, czy jakiś trawnik lub mech mi się uda?
I teraz jaki filtr do tej obsady? Myślałam, żeby dołożyć do zewnętrznego, ale nie wiem jaki dokładnie i nie chcę też wydać więcej niż 200-250zł. Grzałaka czy 100W jak pisał Ciupak wystarczy?
Co do roślinności czytam na razie, więc jeszcze nie wiem, ale na pewno wybiorę coś z roślin dla początkujących, na podłoże bardzo drobny żwirek, raczej nie będę się pakowała w piasek, no i jakiś korzeń, może kokos.

Skocz do: