• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Filtr kaskadowy - odmulacz?

Witam.
Jak myślicie, czy dobrym pomysłem byłoby "przerobienie" filtra kaskadowego 450l/h na "Odmulacz"? nie wiem czy był taki temat itp, ale tak mi wpadł taki pomysł do głowy.

to tak:

w kaskadzie gdzie jest ta rurka zasysająca syf z akwarium do filtra, podłączyc w tą rurke wężyk, i tak oto mamy odmulacz który nie wylewa wody z akwa a dobrze czyści Big Grin zależnie od mocy kaskady? jak myślicieSmile

Moim zdaniem fantastyczny pomysł Wink
Można sobie ustawać przepływ więc do każdego baniaka sie nada.

http://sepher.eportal.com.pl/dfa/

Dolnośląskie Forum Akwarystyczne
Polecam :)

Sprzętowo to by działało. Tylko że opinie na temat odmulaczy 'nie wylewających wody' są podzielone. Jedni mówią, że są ok, inni, że to działa jak gazowanie ryb - kupki się odsysają do woreczka, a wszystkie niewidoczne gołym okiem szkodliwe związki wylatują ze żwiru i zostają w akwarium.

Tak jak powiedziałeś, opinie są podzielone więc można zaryzykowac Smile a przecież i tak czyścimy filtry więc odchody itp można łatwo usunąc.

Pomysł dobry, wykorzystam z pewnością, tylko jaką to rurkę nałożyć na wlot filtra żeby była giętka?

Sam się nad tym zastanawiam, jak coś znajdę to dam znac Smile

(10.02.2011, 20:49)Bulkas napisał(a):  Sprzętowo to by działało. Tylko że opinie na temat odmulaczy 'nie wylewających wody' są podzielone. Jedni mówią, że są ok, inni, że to działa jak gazowanie ryb - kupki się odsysają do woreczka, a wszystkie niewidoczne gołym okiem szkodliwe związki wylatują ze żwiru i zostają w akwarium.

Jestem tego samego zdania. Przecież tu nie cchodzi tylko o to co widać.
Sprubujcie sobie oddychać powietrzem które wyleciało z zwykłego odkurzacza bez filtra wodnego. Moim zdaniem to to samo(oczywiście wcześniej trzeba zrobić do odkurzacza no wiecie coBig Grin)

No to może filtr nad pustym wiadrem ustawić, żeby się do niego woda z filtra wylewała, a długą rurką zasysać z akwarium?

(11.02.2011, 11:35)Yacek napisał(a):  No to może filtr nad pustym wiadrem ustawić, żeby się do niego woda z filtra wylewała, a długą rurką zasysać z akwarium?

No tak też można ale moim zdaniem to najprostrze rozwiązania są najlepsze. Ja trochę przerobiłem zwykły odmulacz wstawiając zawór kulowy na przewodzie żeby regulować przepływ a na końcówkę ssącą nałożyłem pojemnik po płatkach tropicala i pięknie działa. Można sobie jeszcze wstawić taką pierdołkę do zassysania żeby wody się nie nałykaćBig Grin
Teraz praktycznie jest nie używany bo przy low techu odmulanie mija się z celem.

YAcek, myślę, że to nie byłby najlepszy pomysł, ponieważ bardzo szybko byśmy opróżniali akwarium z wody, jeszcze szybciej niż grawitacyjnym.
Jeśli chodzi natomiast zziom-a, to uważam iż jest bardzo dobry, ja używam odmulacza, takie na pompkę, nie muszę wylewać wody z akwarium. I się sprawdza, więc kaskada myślę, że tym bardziej, bo lepiej wodę filtruje, tylko myślę, że trzeba by taką kaskadę wtedy tylko z wkładami mechanicznymi.
A co do tego to ten wąż wystarczy odpowiednia średnica, nakładasz na końcówkę, na to opaska zaciskowa, taka taka którą śrubokrętem dociskamy, albo z jakby zaworkiem, którą dokręcamy ręcznie i jest ok. Smile
Wszystko powinno działać Smile

Jeśli potrzebujesz pomocy w założeniu akwarium lub szukasz kogoś kto może Ci założyć lub zrestartować akwarium. Pisz!

Skocz do: