• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Obsada do 240l Tanganika

To samo powiedział mi dr. Pawlak ...cyt. " mniej patrz w ten internet , bo tylko szkoda oczu i prądu"

Kujawsko-Pomorskie Forum Akwarystyczne

Nie udzielam porad na PW.

Nie tylko i on ale wielu hodowcow Smile Zapewne zaraz sie ktos odezwie i doradzi aby 12 szt trzymac w 450 l, jasne mozna i zalać 1000l i nie wpuszczac tam nic zeby nie przerybic. No może 10 małych halinek, znaczy helenek.

Rybka lubi pływać ...

Nie chcę obgadywać , ale KM to doradza .
Wielu z nich tak trzyma ryby .

No nic mi do tego , twoja piaskownica i twoje zabawki - buduj co chcesz.
Jeden woli zamek drugi babki z piasku , no niestety.

Ale to taki artystyczny OFFT.

Ja zająłem się hodowlą pielęgnic po prawie 5 letniej nauce i praktyce.
Teraz już coś tam wiem , ale nadal nie dużo , bo
Tanganika i Malawi to niezmierne morze wiedzy i doświadczeń.
Myślę , że nawet jak będę hodować te ryby 20lat to i tak pozostaną takie , których nie będę znać.

Jak tak bardzo chcecie naturę to wpuśćcie do 10 000 l haremik saulosi Smile

A tak na serio to zrobi facet co zechce...

SPRZEDAM - KLIK !
-270l - Malawi GG 3341234
-122,5l - Malawi
-112l - - Malawi
-57l - Roślinne
-54l - Kotnik - Malawi
-50l - Black Water

(09.02.2011, 21:49)susel napisał(a):  Jak tak bardzo chcecie naturę to wpuśćcie do 10 000 l haremik saulosi Smile

A tak na serio to zrobi facet co zechce...

i źle gadasz , no chyba zę chodzi o haremik z 70sztuk , np. 20+50 Big Grin

Czemu ? Jak chcą mieć tak jak w jeziorze to proszę bardzo...te jego przeliczniki m3 na mbunę Big Grin

SPRZEDAM - KLIK !
-270l - Malawi GG 3341234
-122,5l - Malawi
-112l - - Malawi
-57l - Roślinne
-54l - Kotnik - Malawi
-50l - Black Water

(09.02.2011, 13:54)Kroczek33 napisał(a):  BTW tak z 15-20lat temu było 200-250l na tropheusy minimum , a teraz co? od razu 375-450l ??
ryby sie nie zmieniły
tylko ludziom odbija na ich punkcie. Nie przesadzajmy , ryby 12cm mogą zamieszkiwać akwarium 120cm.
Niech zrobi sobie te 12szt i będzie miał idealnie 20l na rybę .
U tropheusów za wystrój daje się przeważnie 3-4 otoczaki i piach , więc 60l to nie zajmie.

Ryba się nie zmieniła, ale wiedza na ich temat jak najbardziej, co do wody rachunek jest prosty odlicz grubość szyby i już masz tylko 210 litrów netto dorzuć trochę piasku i kilka kamyków i zapomnij o 200litrach w tym szkiełku.
Nie ma sensu się sprzeczać z Wami, bo nie hodowaliście,tych ryb a wasza wiedza pochodzi tylko z przekazów ludowych Smile i macie już wyrobioną opinię którą uważacie za jedyną słuszną Smile

Moja rada dla kolegi daroo zasięgnij jeszcze informacji na na inych bardziej ukierunkowanych forach typu tropheus lub KMT, a uchroni Cię to od wielu problemów, w hodowli tych pięknych i ciekawych ryb.

Pozdrawiam Radek :)

(09.02.2011, 20:03)Kroczek33 napisał(a):  To samo powiedział mi dr. Pawlak ...cyt. " mniej patrz w ten internet , bo tylko szkoda oczu i prądu"

A za zaoszczędzony prąd lepiej postawić kolejne akwarium Big Grin

Hehe coś o tym wiemy Big Grin

A co do kulusia , stawiam nowy baniak i wtedy teoria zamieni się w praktykę.

(10.02.2011, 17:26)Kroczek33 napisał(a):  A co do kulusia , stawiam nowy baniak i wtedy teoria zamieni się w praktykę.

W takim razie koniecznie musimy wrócić do tematu, za jakiś czas. Wink

Pozdrawiam Radek :)

Skocz do: