6
Większość znajomych posiada biotop Malawi, też początkowo się na tym zastanawiałem. Ale skoro oni już mają postanowiłem założyć coś co będę mógł nazwać kiedyś Tanganiką. Nieco poczytałem, i na forach i ogólnie, ale jak to w naszym kraju - pomysłów tyle ile pomysłodawców. A tak na serio wiele razy to forum mi pomogło więc jeszcze raz chciałem skorzystać z pomocy bardziej doświadczonych.
Mam baniak 120x40x50, zewn. Eheim prof.3 (2073), dodatkowo filtr Juwel Bioflow 3.0 z pompą o wydajności 600 l/h, światło 2x54 T5 - z możliwością regulowania naświetlenia.
Mam pytania:
1. Jaka obsada - interesują mnie ryby z rodziny Tropheus (jakieś gotowe zestawienia, w parach lub całych haremikach, chciałbym o ile to możliwe chociaż dwa różne gatunki Tropheus -ów, ile sztuk?)
2. Czy są duże problemy z utrzymaniem PH i innych parametrów, i czy to co oferują sklepy jest wystarczające?
3. I sentymentalny wątek tematu z czego większa satysfakcja z Malawii czy Tanganiki?
Dziękuję za pomoc zwłaszcza tym którzy z Tanganiką i Malawi mieli do czynienia....
43
A jakie tropheusy Ci się podobają ? Planujesz coś oryginalnego czy te pospolite Ikola,Bemba ?
SPRZEDAM - KLIK !
-270l -
Malawi GG 3341234
-122,5l -
Malawi
-112l - -
Malawi
-57l - Roślinne
-54l - Kotnik - Malawi
-50l - Black Water
27
Możesz zrobić sobie tylko jedno stado , np. ikola , duboisi czy chipimbi.
Problemów nie powinno być przy dobrej filtracji czyli kubeł+mocna głowica.
Na trzecie pytanie nie odpowiem , bo mam Malawi , ale robię teraz dodatkowo Tangę

nie umiem wybrać między nimi!
3
Muszę Cię zmartwić tropheusy nie nadają się do twojego zbiornika, minimum dla nich to 150x50x50 czyli 375 litrów. Tropheusy powinno się trzymać w grupach minimum 12-16 sztuk, możesz również znaleźć w sieci przelicznik 1litr wody x 1cm dorosłej ryby czyli średnio 12-15 litrów wody na dorosłą rybę. Dla początkujących "trofciarzy" polecałbym tropheus duboisi ze względu na jego bardzo ciekawe i zmieniające się wraz z wiekiem ubarwienie. Co do utrzymania parametrów wody musiałbyś podać najpierw jakie są wartości wyjściowe twojej wody w kranie, wtedy będzie się można wypowiedzieć czy będziesz miał problemy z jej prawidłowym preparowaniem i utrzymaniem. Jeżeli chodzi o trzecie pytanie to musisz sobie odpowiedzieć sam, o gustach się nie dyskutuje każdy lubi coś innego. Ja i wile osób bez wahania odpowie że z Tanganiki, ale znajdzie się jeszcze większa rzesza zwolenników Malawi. Powinieneś sobie zadać pytania pomocnicze: Czego chcę?
Moim zdaniem ryby z Malawi są bardziej kolorowe i jeżeli nastawiasz się na cukierkowy zbiornik z kolorowymi rybami to Malawi, natomiast jeżeli interesują Cię ciekawe zachowania przykuwające uwagę na długie godziny to bez wątpienia powinieneś wybrać Tanganikę
Pozdrawiam Radek :)
6
08.02.2011, 21:38
Ok. Dzięki za pomoc, wodę postaram się zbadać jutro i podać nieco parametrów... Może akwa nie jest za duże ale jak napisałeś "cukierkowy wygląd jest ok., ale ja wolałbym mieć coś co fascynuje zachowaniem i specyfiką samą w sobie... tym bardziej że telewizji nie posiadam więc byłoby na co popatrzeć...
Jutro postaram się zbadać moją "krystalicznie czystą wodę z rurociągu miejskiego"...
(08.02.2011, 10:19)susel napisał(a): A jakie tropheusy Ci się podobają ? Planujesz coś oryginalnego czy te pospolite Ikola,Bemba ?
Chciałby spróbować może od tych bardziej pospolitych.... bo mi się bardzo podobają.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08.02.2011, 21:40 {2} przez
daroo.)
27
(08.02.2011, 19:04)kulus12 napisał(a): Muszę Cię zmartwić tropheusy nie nadają się do twojego zbiornika, minimum dla nich to 150x50x50 czyli 375 litrów. Tropheusy powinno się trzymać w grupach minimum 12-16 sztuk, możesz również znaleźć w sieci przelicznik 1litr wody x 1cm dorosłej ryby czyli średnio 12-15 litrów wody na dorosłą rybę. Dla początkujących "trofciarzy" polecałbym tropheus duboisi ze względu na jego bardzo ciekawe i zmieniające się wraz z wiekiem ubarwienie. Co do utrzymania parametrów wody musiałbyś podać najpierw jakie są wartości wyjściowe twojej wody w kranie, wtedy będzie się można wypowiedzieć czy będziesz miał problemy z jej prawidłowym preparowaniem i utrzymaniem. Jeżeli chodzi o trzecie pytanie to musisz sobie odpowiedzieć sam, o gustach się nie dyskutuje każdy lubi coś innego. Ja i wile osób bez wahania odpowie że z Tanganiki, ale znajdzie się jeszcze większa rzesza zwolenników Malawi. Powinieneś sobie zadać pytania pomocnicze: Czego chcę?
Moim zdaniem ryby z Malawi są bardziej kolorowe i jeżeli nastawiasz się na cukierkowy zbiornik z kolorowymi rybami to Malawi, natomiast jeżeli interesują Cię ciekawe zachowania przykuwające uwagę na długie godziny to bez wątpienia powinieneś wybrać Tanganikę
Na hodowlę tropheusów dno 120x40 jest wystarczające.
Stadko ok.12 sztuk będzie w sam raz.
Rozmawiałem z hodowcami na ten temat i poparli ,
zalecili nawet 15szt.
A ja polecę również te pospolitsze odmiany , ale
dobrze jest wziąć F1 , by te rybki były ładne i zgodne z ich wzorcem.
1
Ryby nie muszą być F1 jak są z dobrego źródła.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09.02.2011, 09:47 {2} przez
Patrykolo14.)
3
(08.02.2011, 23:34)Kroczek33 napisał(a): Na hodowlę tropheusów dno 120x40 jest wystarczające.
......................................................
Rozmawiałem z hodowcami na ten temat i poparli ,
Z całym szacunkiem, ale niestety nie mogę się z tobą zgodzić w tej kwestii.... ta 240 się nie nadaj tym bardziej, że faktycznie w zależności od wystroju uda mu się wlać około 180 litrów wody.
Porozmawiaj z jeszcze innymi hodowcami, a z pewnością zmienisz zdanie co do minimum dla tych ryb.
Jeżeli wsadzi 15 dorosłych ryb do tego maleństwa, wkrótce będzie się borykał z problemem nadmiernej agresji i chorób, zasypując internet postami typu POMOC.
Nie musisz daleko szukać wystarczy że poczytasz informacje na blogu lub stronce autorki zdjącia twojego awatarka, a napewno Magda i Przemek uświadomią cię że twoja propozycja co do wielkości jest błędna.
Pozdrawiam Radek :)
27
JA także nie zgodzę się z tobą...
No nic , każdy robi jak uważa , ale naprawdę wielu ludzi mówi ze min. na nie to 240l.
BTW tak z 15-20lat temu było 200-250l na tropheusy minimum , a teraz co? od razu 375-450l ??
ryby sie nie zmieniły
tylko ludziom odbija na ich punkcie. Nie przesadzajmy , ryby 12cm mogą zamieszkiwać akwarium 120cm.
Niech zrobi sobie te 12szt i będzie miał idealnie 20l na rybę .
U tropheusów za wystrój daje się przeważnie 3-4 otoczaki i piach , więc 60l to nie zajmie.
43
(09.02.2011, 13:54)Kroczek33 napisał(a): tylko ludziom odbija na ich punkcie.
Niestety to prawda i widać to bardzo... Na Tandze się za bardzo nie znam a np. w Malawi bierzmy przykład z Ada Koningsa a nie "wielkich znawców" z internetu
SPRZEDAM - KLIK !
-270l -
Malawi GG 3341234
-122,5l -
Malawi
-112l - -
Malawi
-57l - Roślinne
-54l - Kotnik - Malawi
-50l - Black Water