• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Liczba skalarów w akwarium

(08.01.2011, 23:43)Pierrot napisał(a):  Martwi mnie, że jest wielu niedowiarków czy wręcz osób, które próbują przekonać, że można "upchnąć" więcej skalarów w "małym" litrażu. Od takich głosów do tragedii w wielu akwariach (zwłaszcza początkujących akwarystów) już tylko mały krok. Szkoda tych ryb!
Mam nadzieję, że przyjdzie moment, że te osoby powrócą i podzielą się jeszcze z nami swoimi doświadczeniami.

widzisz mi się wydaje a nawet jestem przekonany że z olbrzymiej liczby kupujących te ryby świadomymi akwarystami jest max 10% ostatnio obserwowałem zakupy w przymarketowym zoologicznym na ladzie stało akwarium może 50l a dzieciak biegał z ojcem po sklepie "tato ta rybka i tą poprosimy" i wzięli około 15 szt i myślisz ze ci ludzie jak im wyzdychają zajrzą na forum czy kupią książkę nie pójdą i kupią kolejne niestety tak to jest

(03.01.2011, 18:41)brylka3 napisał(a):  Potępiacie 10 skalarów ja każdą 10 oddaje co miejwięcej 2 tygodnie mam pojęcie wiem że jest przerybione, ale mam dużą nadfiltracje stosuje ro i kubełek zintegrowany z podżwirowym mam odpowiednie parametry kontroluje je i dodaje składników naturalnych powodujące odpowiednie zmiany parametrów raz na początku akwarium 3 lata temu zdażyła mi się pleśniawka w 40 l przy samych neonkach

więc lepszy akwarysta który owszem przerybia akwa ale w świadomy sposób i wie co robi zagląda na forum zdobywa wiedzę rozmnażają mu się te ryby w 120 i to skutecznie (odchowuje młode) niż taki jakiego opisałem przed chwilą no i wiadomo że wszystko musi być z umiarem i z głową i nie wiem czy słusznie go potępiacie gdyby zadał pytanie mam 50 l i 2 bocje 4 gupik 8 skalarów co moge jescze dolożyć a ja tu widzę konkretnego akwarystę

zapraszam wszystkich miłośników ziemiojadów http://www.geophagus.ugu.pl
w razie jakichkolwiek pytań GG 2580613

(09.01.2011, 14:12)carman napisał(a):  
(08.01.2011, 23:43)Pierrot napisał(a):  Martwi mnie, że jest wielu niedowiarków czy wręcz osób, które próbują przekonać, że można "upchnąć" więcej skalarów w "małym" litrażu. Od takich głosów do tragedii w wielu akwariach (zwłaszcza początkujących akwarystów) już tylko mały krok. Szkoda tych ryb!
Mam nadzieję, że przyjdzie moment, że te osoby powrócą i podzielą się jeszcze z nami swoimi doświadczeniami.

widzisz mi się wydaje a nawet jestem przekonany że z olbrzymiej liczby kupujących te ryby świadomymi akwarystami jest max 10% ostatnio obserwowałem zakupy w przymarketowym zoologicznym na ladzie stało akwarium może 50l a dzieciak biegał z ojcem po sklepie "tato ta rybka i tą poprosimy" i wzięli około 15 szt i myślisz ze ci ludzie jak im wyzdychają zajrzą na forum czy kupią książkę nie pójdą i kupią kolejne niestety tak to jest

(03.01.2011, 18:41)brylka3 napisał(a):  Potępiacie 10 skalarów ja każdą 10 oddaje co miejwięcej 2 tygodnie mam pojęcie wiem że jest przerybione, ale mam dużą nadfiltracje stosuje ro i kubełek zintegrowany z podżwirowym mam odpowiednie parametry kontroluje je i dodaje składników naturalnych powodujące odpowiednie zmiany parametrów raz na początku akwarium 3 lata temu zdażyła mi się pleśniawka w 40 l przy samych neonkach

więc lepszy akwarysta który owszem przerybia akwa ale w świadomy sposób i wie co robi zagląda na forum zdobywa wiedzę rozmnażają mu się te ryby w 120 i to skutecznie (odchowuje młode) niż taki jakiego opisałem przed chwilą no i wiadomo że wszystko musi być z umiarem i z głową i nie wiem czy słusznie go potępiacie gdyby zadał pytanie mam 50 l i 2 bocje 4 gupik 8 skalarów co moge jescze dolożyć a ja tu widzę konkretnego akwarystę
dzięki za stanięcie w mojej obronie

Powiem tak moja przygoda z akwarystyką zaczeła się 2 lata temu dopiero teraz zaczełem czytać na forach. Miałem gupikarium ale skasowałem i założyłem akwa ze skalarami miałem najpierw 2 kupione później od sąsiada z akwa 40l wziełem 3 sztuki potem ze sklepu chore 2 za darmo wziełem bo nie wierzyli że wyzdrowieją. Leczyłem je dbałem o nie oddałem część ale mam nadel troche małych za dużo. Nie jestem zadowolony z tego jaki mam litraż dla ryb ale jak je obserwuje odpowiednio karmie i wgl. to jest moim zdaniem ok jak tylko będe miał fundusze a mając 14 lat to ciężko kupie akwarium przynajmiej 200 najchętnie 350 odpowiedni filtr i będzie ok. Teraz dokupiłem filtr nowy aby wywołać nadfiltracje sporą przy tej obsadzie. Posiadałem minikani 120 mam unimax 250 i ryby się rozmnażają a rybki małe karmie artemią pokarmem suchym sery i przez siebie przygotowanym pokarmem (serca, wątroby, ikra, jajo zmielone bardzo drobno wymieszane i zamrożone) wcinają i są szczęśliwe czemu ikra?? bo jak para składa co 2 tygodnie to troche za często

(09.01.2011, 14:12)carman napisał(a):  widzisz mi się wydaje a nawet jestem przekonany że z olbrzymiej liczby kupujących te ryby świadomymi akwarystami jest max 10% ostatnio obserwowałem zakupy w przymarketowym zoologicznym na ladzie stało akwarium może 50l a dzieciak biegał z ojcem po sklepie "tato ta rybka i tą poprosimy" i wzięli około 15 szt i myślisz ze ci ludzie jak im wyzdychają zajrzą na forum czy kupią książkę nie pójdą i kupią kolejne niestety tak to jest

Carman, zgadzam się z Tobą praktycznie w całości tego co piszesz.
Wydaje mi się jednak, że od tych świadomych akwarystów należy wymagać więcej. Dlatego z Bryłką toczymy rozmowę podając nasze argumenty. Widzę, że Bryłka broni się dobrze sam. Mam nadzieję, że będzie długo na tym forum i będzie dzielił się z nami swoimi doświadczeniami. Dobrze byłoby, gdyby podzielił się też porażkami, jeśli takowe zdarzą/zdarzyły się. Bardzo cenię sobie osoby, które dostrzegają swoje błędy i potrafią się do nich przyznać.

Brylka, powiedz czy skalary ci sie tak mnożą w ogólnym czy przeosisz ikre do innego akwa?

kotnik w głównym nie mam narazie drugiego akwa Sad w najbliższym czasie pokupuje troche sprzetu
(09.01.2011, 22:06)Pierrot napisał(a):  
(09.01.2011, 14:12)carman napisał(a):  widzisz mi się wydaje a nawet jestem przekonany że z olbrzymiej liczby kupujących te ryby świadomymi akwarystami jest max 10% ostatnio obserwowałem zakupy w przymarketowym zoologicznym na ladzie stało akwarium może 50l a dzieciak biegał z ojcem po sklepie "tato ta rybka i tą poprosimy" i wzięli około 15 szt i myślisz ze ci ludzie jak im wyzdychają zajrzą na forum czy kupią książkę nie pójdą i kupią kolejne niestety tak to jest

Carman, zgadzam się z Tobą praktycznie w całości tego co piszesz.
Wydaje mi się jednak, że od tych świadomych akwarystów należy wymagać więcej. Dlatego z Bryłką toczymy rozmowę podając nasze argumenty. Widzę, że Bryłka broni się dobrze sam. Mam nadzieję, że będzie długo na tym forum i będzie dzielił się z nami swoimi doświadczeniami. Dobrze byłoby, gdyby podzielił się też porażkami, jeśli takowe zdarzą/zdarzyły się. Bardzo cenię sobie osoby, które dostrzegają swoje błędy i potrafią się do nich przyznać.

Główne moje błędy :

- nie odpowiednie oświetlenie w wykonanej przez siebie pokrywie

- przerybienie zbyt wielkie

- problemy na początku z glonami ucieczka do skrobaka i wyrzucenia roślin

- problem z chodowlą roślin mam 3 rośliny które ładnie rosną ale dopiero po 2 latach coś zaczeło mi się udawać takto co 2 miesiące była wymiana roślin

- trzymanie bocji karłowatych i kirysków w zbyt małych stadach

- przez półtora roku uciekanie do chemi tyypu sera bio nitrivic aquatan toxivic itd.

- problemy z filtracją które pokonałem dopiero po trafieniu do dobrego sklepu

A rzeczy którymi mógłbym się pochwalić to

skuteczność w leczeniu

odchowanie młodych skalarów

harmonia w akwarium

Dzięki wam udało mi się przekonać rodziców do większego akwarium w ciągu roku będzie zakupiona 200 albo nawet 300 ciągle przerybione będą ale specjalnie i nie tak jak teraz

A jaką ilość narybku jesteś w stanie w kotniku odhodować? I jak długo je tam trzymasz??? Szczerze mówiąc to podziwiam...

nawet 30 sztuk za jednym razem nawet do 2 tygodni potem trafiają do znajomego ja chodze do niego doglądam i po 2 miesiącach wracają na 2 tygodnie do mnie i wio do obcych

Kotnik jest własnej produkcji a projekcik wrzuce do diy któregoś dnia

(10.01.2011, 00:22)brylka3 napisał(a):  nawet 30 sztuk za jednym razem nawet do 2 tygodni potem trafiają do znajomego ja chodze do niego doglądam i po 2 miesiącach wracają na 2 tygodnie do mnie i wio do obcych

Kotnik jest własnej produkcji a projekcik wrzuce do diy któregoś dnia

dasz fotę zbiornika z kotnikiem ?
przenosisz ikrę do kotnika ?

200 l agassiza, otoski i rodostomusy
http://s2.ifotos.pl/img/Akwa-2Mjp_hhaahrr.jpg

składają najczęściej na stożku jbl a potem do kotnika za kilka dni brak aparatu w domu tata zabrał na wyjazd z pracy

No ale jak, zanosisz je znajomemu do innego akwa? A co z woda, ja zauważyłam że moje maluchy to przekręcały się nawet po podmianach które robiłam zwykłą kranówa, dopiero przy wodzie z ogólnego miałam mniejsze straty. A po 2 miesiącach znów trafiają do kotnika???? BO przy tak małej wielkości i twoim przerybionym akwa to obsada traktować by je mogła jak ochotkę....

Skocz do: