• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Liczba skalarów w akwarium

Daniel, w poście 47 - http://www.akwaswiat.net/-300l-prawie-sa...499-5.html wzbudził moją ciekawość, nt. liczby skalarów w akwarium. Stąd ten temat.

Różne cele przyświecają akwarystom. Myślę, że najpowszechniejsze to utrzymanie zdrowych ryb i ich rozmnożenie. Stąd zastanawiając się nad liczbą skalarów (żaglowców) na dany litraż biorę pod uwagę maksymalnie 2-3 pary. Ograniczmy się w dyskusji do akwariów 1 i 1,5 metrowych (200-500L).
Daniel zasugerował, że może nami kierować potrzeba przerybiania, by agresja dominujacych ryb rozkładała się na więcej osobników. Jakie są Wasze doświadczenia w tym zakresie? Czy uważacie, że mozna trzymać 8-10? dorosłych skalarów w metrowym akwarium a 12-16? w 1,5 m?Chyba przy tylu skalarach odchowanie potomstwa jest praktycznie niemożliwe, gdy dysponuje się tylko jednym akwarium? Ale jeśli by dysponować akwarium tarliskowym, to czy są jeszcze jakieś ograniczenia w liczbie skalarów na dany litraż? Co o tym sądzicie?

Jeżeli mówimy o 200l to max jedna para , zaś jeżeli mówimy o wspomnianym 500l to spokojnie 2 pary spokojnie odchowają młode i będą żyć ze sobą ... niektórzy trzymają w mniejszych akwariach kilka skalarów (np. ja) ze względów wizualnych . Kupując ryby nie patrzyłem na to czy będą się rozmnażać . zbiornik który ma 1m jest szczerze mówiąc małym zbiornikiem w którym powinna żyć jedna para . Jeżeli mówimy o 1,5m to para i jakieś "niedobitki" które sobie pływają luzem po akwarium . Ile akwarystów tyle zdań.

Skalary to pielęgnicowate. A na ich temat mogę się wypowiadać Wink
Jeżeli ktoś posiada juz doświadczenie to może pokusić się o większa ilość sztuk ryb terytorialnych. Np lepiej mieć w 200l 4 samce kakadu niż dwa.... Wtedy agresja rozkłada sie na większą ilość osobników.
Ale taki układ może funkcjonować tylko wtedy, gdy są potworzone naturalne rewiry dla ryb, gdzie jest dużo kryjówek itd. Zawsze będzie dominować jedna para. No i tylko doświadczony i obeznany z danym gatunkiem człowiek moze sie o to pokusić. Musi tez byc osobny baniak jakby co Wink
Jezeli chodzi o odchowanie młodych, to wtedy szans raczej brak Wink
Muszę też być tzw " rozpraszacze" czyli sporo ryb innego gatunku. Akwaria z większą ilością ryb terytorialnych przerybia się specjalnie . Obserwuję to nawet u mnie gdzie samiec Inki gania samca Panduro. Często "wpada" na neona albo pstrążenice i....koniec pogoni bo juz nie wie komu ma dołożyc Big Grin To samo z dnem. Jedna Pandurka gania drugą ale nagle zjawia sie kirysek za blisko i jest zmieniony priorytet pogoni.
Czyba jasno to opisałam Wink

Dzięki Wam za szybkie odpowiedzi. Zawsze myślałem (i myślę nadal Smile ) podobnie do tego, co pisze Petr. Max 1 para na 200L i max 2-3 pary w akwarium 1,5 m.
Co sądzicie o pomyśle (nie moim) trzymania 8-10? skalarów w 200L i 12-16? w większym akwa (do 500L)? Nigdy do tego bym się nie posunął, ale chciałem zweryfikować pogląd, że agresja rozkłada się i ryby będą funkcjonować (możliwie komfortowo). Jeśli by tak było, to w sumie ma sens, trzymać większą liczbę pięknych skalarów w akwarium (rozmnażanie w akwarium tarliskowym).

Ja co prawda pochwalić się nie mogę, trzymam 2 żaglowce w 112l.
Nie napiszę że ''mają się świetnie'', bo ich o to nie pytałem.
Myślę jednak że są w dobrej kondycji, ostatnio pięknie mi się wybarwiły, samiec pływa nastroszony, 2 razy składały ikrę.
Czy parka naprawdę skarłowacieje mi w takim zbiorniku?
Jeśli mam je męczyć, to mimo tego że mi się podobają, wole je oddać... Miałem zrobić to jakiś czas temu ale jakoś nie mogę dojrzeć do tej dezycji.
Wiem oczywiście że skalar wymaga akwarium wysokiego na 50cm, odliczając kamienie i niedolaną wodę...

Tak skarłowacieje. Nawet jeśli nie wspominam o za małej ilości wody bo ważniejsza jest w tym przypadku za mała ilość miejsca.
Ja mam w 1,5m akwarium 6 skalarów i cieszę się, że nie mam pary dobranej bo sie fajnie w stadku trzymają.

Nie no koledzy najlepiej do basen kupić Wink Akwarystyka jak wielokrotnie powtarzam nie polega na powtarzan9iu dych samych regułem tylko doświadczeniu. W 200 L możliwe jest utrzymać 3-4 pary skalarów. Od 126 L można trzymać dwie pary. Przy wiekszej ilosći agresja sie rozkłada. Wielokrotnie obserwowałem zachowania skalarów,od lat mam je w swoich akwariach i nie warto przesadzać a czytając fora wyczuwam własnie chęć to przesadzania. Nie wiem czy autorzy takich postów chcą pokazać że sa mądrzy czy cos innego. Trzeba kierować sie zdrowym rozsądkiem i doświadczeniem,
Polecam lekturę strony akwa-mania.mud.pl . Polecam dlatego że bardzo dobrze znam wlasiciela strony. Szanowany w branży akwarysta. Od lat ma skalary , również mnie tym zaraził i wielokrotnie dyskutowaliśmy na te tematy.

Autorowi watku polecam po porstu spróbowac z wieksza liczbą i zobaczyć jakie bedą efekty. Oczywiście moga się trafić ryby z takim charakterkiem że beda sie zabijać ale podkreslam: W AKWARYSTYCE NIE MA NA NIC REGUŁY.
Pozdrawiam i życze milej dyskusji oraz prosze o nie oburzanie sie moją wypowiedzią : to tylko moje zdanie

PS: przepraszam że czasem nie ma polskich znaków ale niestety klawiatura zaczyna szwankować Smile

(28.07.2010, 14:05)Daniel napisał(a):  Nie no koledzy najlepiej do basen kupić Wink Akwarystyka jak wielokrotnie powtarzam nie polega na powtarzan9iu dych samych regułem tylko doświadczeniu. W 200 L możliwe jest utrzymać 3-4 pary skalarów. Od 126 L można trzymać dwie pary. Przy wiekszej ilosći agresja sie rozkłada. Wielokrotnie obserwowałem zachowania skalarów,od lat mam je w swoich akwariach i nie warto przesadzać a czytając fora wyczuwam własnie chęć to przesadzania. Nie wiem czy autorzy takich postów chcą pokazać że sa mądrzy czy cos innego. Trzeba kierować sie zdrowym rozsądkiem i doświadczeniem,
Polecam lekturę strony akwa-mania.mud.pl . Polecam dlatego że bardzo dobrze znam wlasiciela strony. Szanowany w branży akwarysta. Od lat ma skalary , również mnie tym zaraził i wielokrotnie dyskutowaliśmy na te tematy.

Autorowi watku polecam po porstu spróbowac z wieksza liczbą i zobaczyć jakie bedą efekty. Oczywiście moga się trafić ryby z takim charakterkiem że beda sie zabijać ale podkreslam: W AKWARYSTYCE NIE MA NA NIC REGUŁY.
Pozdrawiam i życze milej dyskusji oraz prosze o nie oburzanie sie moją wypowiedzią : to tylko moje zdanie

PS: przepraszam że czasem nie ma polskich znaków ale niestety klawiatura zaczyna szwankować Smile

Z takim podejściem to można w 54l parę trzymać....Są to duże ryby i nie nadają się do 126l....

SPRZEDAM - KLIK !
-270l - Malawi GG 3341234
-122,5l - Malawi
-112l - - Malawi
-57l - Roślinne
-54l - Kotnik - Malawi
-50l - Black Water

Cytat:Z takim podejściem to można w 54l parę trzymać....Są to duże ryby i nie nadają się do 126l....

Nie nadają sie? Dlaczego? Najlepiej powiedziec "nie nadają sie" i tyle. Masz jakiś dłuższe doświadczenia ze skalarami ? Bo wyobraź sobie ze ja mam

No właśnie - powiedzmy że jestem całkowitym laikiem i chcecie mi wytłumaczyć dlaczego nie można trzymać skalarów w zbiorniku poniżej 150l. Dlaczego? Bo tak przyjeło się mówić w internecie więc mówi tak każdy?
Oczywiście rozumiem że ryba wymaga co najmniej 150l dla prawidłowego rozwoju, podawajcie jednak argumenty. Dyskusja ''nie bo nie'' niema sensu...

Skocz do: