• 4 Głosów - 4 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

KREWETKARIUM - pytania i odpowiedzi

Tylko czy uda mi się poprosić pana w zoologicznym, by zamiast 11w dał mi 9 ? Albo czy jest możliwość wymiany ?

Coś mi odpowiedź cała się nie dodała, 2x9w albo 2x11w.

Mam pytanie czy przez krewetki mogą zdychać rybki jak tak to dlaczego?

Witam. Mam problem. Przgotowywałem akwarium od 3 tygodni by wpuścić do niego krewetki. Troche czytałem na tym forum o obsadzie itd a mam 25l
Akwarium pracowało 3 tygodnie dzis kupiłem rozlinki i tabletki pod nie i 5 krewetek red cherry.
Przelałem wiekrzosc wody do innego pojemnika by posadzic roslinki pod kazda wlozyłem tabletke i nalałem wody spowrotem właczyłem filtr i czekałem az woda nie bedzie metna wczesniej byla koloru slomkowego bo mam korzen.
Krewetki wlozylem do innego pojeminka z woda z akwarium w woreczku w jakim dostałem je w sklepie, po jakims czasie kiedy temperatura sie wyrównała dolałem do woreczka troche wody z akwarium nastepnie rowniez za jaiis czas wylowilem je i wpusciłęm do akwarium i sobie zyły pływały na wszystkie strony itd. wyszedłem na 2 godziny po powrocie patrze i nic sie nie rusza znalazłem je i lezały w roznych czesciach akwarium niuektóre jeszcze sie ruszały i nie wiem co sie moglo stac. moze to te tebletki do roslin nie wiem prosze o pomoc bardziej doswiadczonych w temacie moze komus sie stalo cos podobnego. dziekuje

A co to były za tabletki?Ta twoja aklimatyzacja nie była zbyt odpowiednia należało co jakieś 10-15min wlewać małe ilości wody ze zbiornika do tego woreczka z krewetkami przez godzinke półtora i dopiero wtedy wpuścić do zbiornika.Może poprostu zbyt duża zmiana parametrów.A masz jakieś testy?

Nie no nie przesadzaj to nie są jakieś paletki z odłowu,żeby aklimatyzacja trwała tak długo.RC są wytrzymałe jeśli chodzi o parametry.Napisz co to za tabletki i ile dokładnie ich dałeś.Być może przesadziłeś z ich ilością,źle zakopałeś,azotany i fosforany osiągnęły zbyt wysoki poziom i krewetki padły.

Zapraszam na Dolnośląskie forum akwarystyczne www.dfa.net.pl

(05.01.2011, 19:34)ewelinka1461 napisał(a):  Mam pytanie czy przez krewetki mogą zdychać rybki jak tak to dlaczego?

Ewelinko, pytanie wybitnie głupie zadałaś i może stąd taki niemrawy odzew. Ja chętnie Ci odpowiem ale tylko dlatego, że mam sentyment do imienia Ewelina.
Otóż tak: przez obecność krewetek rybki nie zdychają. No chyba, że rybka zje krewetkę i się nią udławi (raczej nie zdarza się to za często przez brak tchawicy u ryb)

@ Marchew:
Ptaku2020 chyba ma rację. Mogłeś przesadzić z tabletkami, rc są wrażliwe na związki N i Cu więc jeżeli tabletki takowe zawierały to mogło to być przyczyną.

Najlepiej jakbyś zmierzył parametry.Jeśli wyniki będą zbyt wysokie to mamy przyczynę.Jeśli chodzi o Cu to woda nie ma kontaktu z żadnym miedzianym materiałem ? Jakiś drut w pokrywie czy coś podobnego ?

Zapraszam na Dolnośląskie forum akwarystyczne www.dfa.net.pl

Yacek ja nie miałam żadnych tabletek pod roślinami.A jak wyciągłam krewetki to rybki przestaly mi zdychać.;)
akwa-20l
2-mieczyki
2-molinezje
2-gupiki
2-glonojady

Ewelinko1461 ,ty trzymasz w 20l. mieczyki , molinezje,gonojady (zbrojniki) i gupiki ???

Skocz do: