• 4 Głosów - 4 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

KREWETKARIUM - pytania i odpowiedzi

Plaster grubości półtora cm sparzyć a następnie na plastikowym widelcu wsadzic do baniaka na 2 godz. Potem wyciagnąć bo banan bardzo szybko się rozkłada

(16.12.2010, 23:22)Pysia napisał(a):  Plaster grubości półtora cm sparzyć a następnie na plastikowym widelcu wsadzic do baniaka na 2 godz. Potem wyciagnąć bo banan bardzo szybko się rozkłada

Te 1,5cm to 13RC by chyba jadło przez cały miesiąc Tongue, tzn jak dasz za dużo, to nic się nie stanie, ale szkoda banana, lepiej sobie zjeść Big Grin
Zależy jakiego banana będziesz miał- może wypływać, ale czasem tonie Smile Ja tam czasem zapomnę wyciągnąć to na noc zostaje i jakoś nigdy nic się nie stało, ale kilka godzinek to optymalnie zanim zacznie się za bardzo rozkładać Smile
Ah, też nie sparzam, ale pewnie lepiej sparzyć, choć rok już karmię takim najzwyklejszym obranym ze skórki i wsio ok Wink

Grubość półtora centymetra nie wynika z tego że krewetki to zjedzą, tylko z tego, że takiej grubości plaster nie rozwali się w baniaku i go nie zanieczysci Wink Można go wyciągnąć w miare bezpiecznie potem....

Banana z 3-4krewetki posmakowały jak widziałem a reszta nie.A ile max krewetek rc może być w 25L???Tak na okoWink
I czy może se wyjść z akwarium krewetka np po szybie lub po grzałce ???Big Grin

Dużo, więcej niż sobie wyobrażasz Wink
Nie, nie może "se" wyjść.

https://www.facebook.com/pages/From-all-...6571785133
Zapraszam na stronkę na FB i zostawienie lajka!:)
pozdrawiam

(17.12.2010, 20:29)Toleks napisał(a):  Banana z 3-4krewetki posmakowały jak widziałem a reszta nie.A ile max krewetek rc może być w 25L???Tak na okoWink
I czy może se wyjść z akwarium krewetka np po szybie lub po grzałce ???Big Grin

Muszą się nauczyć, że to da się jeść i że jest dobre Wink, u mnie na początku też na bananie albo na marchewce jakieś pojedyncze sztuki siedziały, a teraz jak tylko wrzucam, to wycieczki z drugiego końca akwarium sobie robią do banana tak go wyczuwają Wink
Krewetek u mnie w 25l było tymczasowo (restart w 112l) ponad 560 Wink, no ale to było wyjątkowo przez tydzień niecały.
Sama z siebie raczej nie wyjdzie. Może być taka sytuacja, że jak się czegoś przestraszy, to tak mocno "skoczy", że wyleci ponad powierzchnię i się przyklei do szyby, ale powinno jej się udać wrócić do wody.

(17.12.2010, 22:10)Maciej_krakow napisał(a):  Dużo, więcej niż sobie wyobrażasz Wink
Nie, nie może "se" wyjść.

Tu się nie zgodzę.
W moim przypadku trzy razy (minimum) zdarzało się, że któraś z krewetek wyszła sobie z akwarium po filtrze. Po paru dniach, zwykle z okazji sprzątania, znajdywałem je zasuszone i zadeptane.

Piszę, że wyszły po filtrze bo zawsze je znajdywałem na podłodze od strony filtra. Gdyby wyskakiwały jak Shadov pisze, to powinny leżeć w różnych miejscach. Choć akurat trzy sztuki to nie jest reprezentatywna próba. Z tego co pamiętam, to Kacperkrzyz miał dość nieprzyjemną przygodę z wędrującymi krewetkami właśnie.

Czy mogę taką siateczkę użyć do krewetkarium do roślinki?Big Grin
Taką siatkę chyba używają do budowli jak tynk zakładają nie wiem dokładnie;p

Załączone pliki Miniatury

Ja używam identycznej siatki w krewetkarium. Uważaj, żeby nie wystawała ponad wodę bo wówczas na tej części bardzo chętnie glony i grzyby rosną.

I owszem, na budowie się jej też używa Smile

Nie chce mi się wierzyć żeby wyszły poza wodę, wyskoczyć ok raz znalazłem żywą na takim wzmocnieniu przy tafli wody, w kropelce była i żyła więcej to się nie zdarzyło.

https://www.facebook.com/pages/From-all-...6571785133
Zapraszam na stronkę na FB i zostawienie lajka!:)
pozdrawiam

Skocz do: