11
zmiana musi być co 1 tydzień
lecz w praktyce co 2
6
Jesli chodzi o flore to jeszcze nie mam ale nie bedzie to nic specjalnego... Jakas trawa, moczarka itp.
Nie lubie duzo roslin w akwa... A ryby jakie planuje miec to wlasnie skalary, zalobniczki,kiryski i otoski.
PFK & K44
15
nulek3 napisał(a):zmiana musi być co 1 tydzień
lecz w praktyce co 2
Nie za bardzo rozumiem, co to oznacza zmiana co tydzień w praktyce co dwa? Nie można tak jednoznacznie sądzić ponieważ ktoś może mieć mocne problemy z wodą w zbiorniku i podmieniając co dwa tygodnie zaczna się problemy z rybami.
Tak więc to wszystko jest uzależnione min od:
a) obsady zbiornika
b) karmienia
c) filtracji
d) ilości i rodzaju fauny w zbiorniku
e) rodzaju zbiornika
Te czynniki miedzy innymi wpływają na jakość wody w zbiorniku.
Teoretycznie rzecz biorąc jeżeli mówimy o zbiorniku ogólnym to raczej podmiany 20% co tydzień będzie to standard konieczny.
11
Tak jak pisałem wcześniej obsada to podstawa do rozpatrywania problemu w tym przypadku
15
a podgrzewacie wodę do podmian?
28
a) obsady zbiornika
10/12 neon innesa/kardynałek chiński
4 kirysek spiżowy
1+1 prętnik
b) karmienia
kilka razy dziennie raz sporo a tak malutkie porcje
c) filtracji
Fan 1 plus/ akwa 63l
d) ilości i rodzaju fauny w zbiorniku
moczarka anubias nurzaniec dojda echinodorusy cryptocoryny itd.
e) rodzaju zbiornika
ogolne akwa
15l na tydzien jest ok? czy mniej mozna?
1
jesli juz jestesmy w temacie podmian wody. to ja mam pytanie: czy lepiej podmieniac co 3-4 dni 10% wody czy raz w tygodniu 20% ?
15
ktos napisał(a):jesli juz jestesmy w temacie podmian wody. to ja mam pytanie: czy lepiej podmieniac co 3-4 dni 10% wody czy raz w tygodniu 20% ?
Oczywiście, że teoretycznie dla równowagi zbiornika nieco lepiej jest 2x w tygodniu po mniej, jednak często nie jest konieczne, a przysparza dodatkowej pracy i niepotrzebnego zamieszania w zbiorniku. Z reguły postępujemy tak w przypadku szczególnie wrażliwych ryb na skoki parametrów wody lub też bardzo delikatnego narybku.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09.02.2010, 00:28 {2} przez
ethnix.)
13
victus napisał roślinne na ziemi nie podmieniać wody.
Mam pytanie związane z podobnym przypadkiem.Mam w swoim akwa (300 L ) 2cm ziemi i 3 cm żwiru czy w związku z tym mam nie podmieniać wody? Przecież każda podmiana to uzupełnienie potrzebnych do życia minerałów.To tak jakbyśmy my mieszkali w jednym pomieszczeniu bez świeżego powietrza.
Powiem szczerze że po każdej podmianie (kranówa-odstana) moje rośliny marnieją dopiero po jakimś tygodniu zaczynają wzrastać i pojawiają się małe listki.Zaznaczę że nawożę co2/12h na dobę.
2
numi napisał(a):victus napisał roślinne na ziemi nie podmieniać wody.
Mam pytanie związane z podobnym przypadkiem.Mam w swoim akwa (300 L ) 2cm ziemi i 3 cm żwiru czy w związku z tym mam nie podmieniać wody? Przecież każda podmiana to uzupełnienie potrzebnych do życia minerałów.To tak jakbyśmy my mieszkali w jednym pomieszczeniu bez świeżego powietrza.
Powiem szczerze że po każdej podmianie (kranówa-odstana) moje rośliny marnieją dopiero po jakimś tygodniu zaczynają wzrastać i pojawiają się małe listki.Zaznaczę że nawożę co2/12h na dobę.
A dolewasz nawozu??Z tego co wiem to przy każdej podmianie wody powinno dolać się trochę nawozu.
Jakieś pytania,uwagi pisz:
*gg:16176465