• 1 Głosów - 1 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Bimbrownia i wszystko co z nią związane

nie znam się na kulinariach, co znaczy zwykłe?? piekarskie?

Zwykłe to znaczy, ze idziesz do sklepu i bierzesz kostkę drożdży. Tak, to są właśnie piekarskie.

Tyberiusz ma racje. Te z biedronki są bardzo dobre. Ale nie radzę dawać 10 g. tylko 7 do przepisu 1410. Drożdze nie zdychają z głodu tak szybko bo mniej gęb do wykarmieniaSmile Bimberek chodzi dłużej i nie rusza tak z kopyta.
Ja dodatkowo daję łyżkę sody oczyszczonej i dzięki temu efekt jest jeszcze dłuższy. Mi 25-28 dni bimber pracuje.

Powiesz, że chcesz drożdże i na pewno dostaniesz dobre. Ja jutro zabieram się za bimbrownie i zobaczymy czy rada wiśni z 7g będzie dobra Smile

[112l] Iwagumi "dla ubogich"

http://www.akwaswiat.net/-112l-iwagumi-d...31322.html

Stosuję "zdrowe" podejście do akwarystyki...

(13.12.2011, 22:39)FRUGO82 napisał(a):  Powiesz, że chcesz drożdże i na pewno dostaniesz dobre. Ja jutro zabieram się za bimbrownie i zobaczymy czy rada wiśni z 7g będzie dobra Smile
U mnie sprawdza się. Przy 10g. i bez sody zacier chodził max. 21 dni.
Ale wiele zależy od świeżości drożdży. Jak to mówił mój katecheta: - Z gów.. bata nie ukręcisz Smile

Panowie coś słabo pędzicie Smile ja zanim nie kupiłem butli co2 to robiłem bimber 50-100g drożdzy i 400-500 g cukru Tongue

(15.12.2011, 08:46)pawcio449 napisał(a):  Panowie coś słabo pędzicie Smile ja zanim nie kupiłem butli co2 to robiłem bimber 50-100g drożdzy i 400-500 g cukru Tongue
Ale to chyba nie do celów akwarystycznych Wink

Znaczy całą kostkę i pół kilo cukru? Smile

A te biedronkowe to "Drożdże Babuni" Smile

To teraz się troszkę pogubiłem :/.
Jak odmierzacie te 7 g? I ile dajecie na to cukru? Bo jak dobrze zrozumiałem to chyba robiłem nieodpowiedni zacier do mojej bimbrowni...

[11l-Zbiera kurz na półce]
[25l-Czeka na nową aranżacje]
[112-ogólne]

(15.12.2011, 21:00)Lipa96 napisał(a):  To teraz się troszkę pogubiłem :/.
Jak odmierzacie te 7 g? I ile dajecie na to cukru? Bo jak dobrze zrozumiałem to chyba robiłem nieodpowiedni zacier do mojej bimbrowni...
Przepis to 1410
1000 g wody
400 g cukru
10 g drożdży.
Ja zamiast 10 g drożdży daję 7 bo mniej drożdży = na dłużej starczy cukru.
Ja odmierzam drożdże na wadze elektronicznej kuchennej i resztę też.

Skocz do: