17
Aktywowany, ja myslalem ze aktywny :/
0
Witam.
Założyłem akwarium 112l filtr tetra 700.
Po dniu woda biaława, filtr z deszczówką i oświetlenie (t5) pracuje zgodnie z instrukcjami :-)
problem w tym, że nie wiem czy wyjęcie wkładu węglowego wpłynie na poprawę wody. Chodzi mi o rozwinięcie flory bakteryjnej, którą może kosi węgiel?
Filtr działa już z nim dwa dni.
Senkju.
7
Witam. Założyłem nowe akwarium, wystartowało w piątek. Akwarium 112l filtr HAILEA HL-BT700 z deszowiną posiada wkaład z gabką i koszyczek z węglem aktywnym. 1 pytanie: ile czasu powinien być filtr z weglem atywynym przy zalożeniu takiego akwarium. 2 pytanie: czy należy zastąpić wkład weglowy np. drugą gąbką czy czym innym aby flora bakteryjna sie rozrastała. 3 pytanie: czy można użyć tych środków: TETRA AQUASAFE, TETRA BACTOZYM, TETRA EASYBALANCE .\
112l ostateczna obsada:
11x razbora klinowa
5x kirysek spiżowy
1x ampularia
2x kosiarka
1+2 pielęgniczka kakadu
1+1 pielęgniczki ramireza
5x otosek
http://www.akwaswiat.net/-112l-ogolne-ak...887-2.html
4
Czegoś tu nie rozumiem... proszę o sprostowanie.
Mam węgiel w filtrze. Nie stosowałem żadnych leków.
Działa powiedzmy 2 miesiące od startu akwarium.
Z tego co zrozumiałem to po powiedzmy miesiącu traci on swoje aktywne właściwości, czyli:
* nie wyjaławia już wody,
* zaczyna się na nim gromadzić flora bakteryjna, która będzie działała tak samo (a nawet lepiej) jak na innym wkładzie np. ceramice.
Podsumowując... stosowanie wkładu węglowego byłoby szkodliwe dla ekosystemu tylko wtedy, jeśli wymienialibyśmy go co miesiąc?
Jeśli się mylę to proszę o radę, który z wkładów jest najlepszy pod kątem gromadzenia i działania bakterii?
* zeolit
* ceramika
* Karmazyt
* inny?
Może jest jakiś wkład "najbardziej uniwersalny" pod różnymi kątami.
Chodzi mi o to, że oprócz gąbki w wewnętrznym filtrze mam tylko jedną małą komorę do zastosowania innego wkładu. Chciałbym użyć najużyteczniejszego. Filtr HL-BT400 i nie stać mnie narazie na zmianę.
33
Przy tym filtrze to nie można mówić o żadnej biologii, pojemność filtracyjna praktycznie żadna. Proponuje wsadzić do tego pojemnika gąbkę o drobnych oczkach.
Każdy temat w tytule powinien zawierać ogólny opis problemu.
Pisz poprawnie !
Od czasu stworzenia Internetu ruch obrotowy Ziemi jest przede wszystkim napędzany przez zbiorowe obracanie się nauczycieli języka polskiego w grobach.
4
W jakim celu akurat taką gąbkę? Dlaczego nie zostawić węgla? Co ma do rzeczy pojemność filtracyjna, jeśli to przecież obieg zamknięty? Będzie może "wolniej" działała, ale efekt powinien być ten sam.
33
Bo druga gąbka wyłapie Ci to co 1 przepuszcza. Na gąbce równie dobrze rozwijają się bakterie nitryfikacyjne, masz węc lepszą filtrację mechaniczna stosują gąbki o różnej frakcji, a wcale nie rezygnujesz z filtracji biologicznej.
Chcesz to zostaw węgiel, jednak musisz wiedzieć, że to co wciągnął to odda.
Pisz poprawnie !
Od czasu stworzenia Internetu ruch obrotowy Ziemi jest przede wszystkim napędzany przez zbiorowe obracanie się nauczycieli języka polskiego w grobach.
4
To musi być jakaś specjalna gąbka? Czy może być zwykła np. taka jak zmywak?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15.08.2010, 16:59 {2} przez
uniqer.)
33
Powinna być akwarystyczna.
Nigdy nie wiadomo czym kuchenna była barwiona i jaki klej zastosowano.
Pisz poprawnie !
43
Ja kuchenną stosuję ale ważne jest aby była najtańsza np. tesco 10 szt. za 2zł bo te droższe mogą być nasączane chemią
SPRZEDAM - KLIK !
-270l -
Malawi GG 3341234
-122,5l -
Malawi
-112l - -
Malawi
-57l - Roślinne
-54l - Kotnik - Malawi
-50l - Black Water