09.01.2011, 14:12
(08.01.2011, 23:43)Pierrot napisał(a): Martwi mnie, że jest wielu niedowiarków czy wręcz osób, które próbują przekonać, że można "upchnąć" więcej skalarów w "małym" litrażu. Od takich głosów do tragedii w wielu akwariach (zwłaszcza początkujących akwarystów) już tylko mały krok. Szkoda tych ryb!
Mam nadzieję, że przyjdzie moment, że te osoby powrócą i podzielą się jeszcze z nami swoimi doświadczeniami.
widzisz mi się wydaje a nawet jestem przekonany że z olbrzymiej liczby kupujących te ryby świadomymi akwarystami jest max 10% ostatnio obserwowałem zakupy w przymarketowym zoologicznym na ladzie stało akwarium może 50l a dzieciak biegał z ojcem po sklepie "tato ta rybka i tą poprosimy" i wzięli około 15 szt i myślisz ze ci ludzie jak im wyzdychają zajrzą na forum czy kupią książkę nie pójdą i kupią kolejne niestety tak to jest
(03.01.2011, 18:41)brylka3 napisał(a): Potępiacie 10 skalarów ja każdą 10 oddaje co miejwięcej 2 tygodnie mam pojęcie wiem że jest przerybione, ale mam dużą nadfiltracje stosuje ro i kubełek zintegrowany z podżwirowym mam odpowiednie parametry kontroluje je i dodaje składników naturalnych powodujące odpowiednie zmiany parametrów raz na początku akwarium 3 lata temu zdażyła mi się pleśniawka w 40 l przy samych neonkach
więc lepszy akwarysta który owszem przerybia akwa ale w świadomy sposób i wie co robi zagląda na forum zdobywa wiedzę rozmnażają mu się te ryby w 120 i to skutecznie (odchowuje młode) niż taki jakiego opisałem przed chwilą no i wiadomo że wszystko musi być z umiarem i z głową i nie wiem czy słusznie go potępiacie gdyby zadał pytanie mam 50 l i 2 bocje 4 gupik 8 skalarów co moge jescze dolożyć a ja tu widzę konkretnego akwarystę
zapraszam wszystkich miłośników ziemiojadów http://www.geophagus.ugu.pl
w razie jakichkolwiek pytań GG 2580613

w najbliższym czasie pokupuje troche sprzetu