40
o ile dobrze pamietam ryby padły Ci po dokonaniu podmiany? więc część starej wody w akwa miałeś
jeśli wlejesz całą wodę nową to padną Ci tez krewetki. Ja bym nie ryzykowała
jestem z Krakowa- to widać, słychać i czuć;)
4
Czy woda po zalaniu akwarium w ktorym jest ziemia zawsze robi sie metna??
Czy znowu cos spiep....??
7
Ile cm żwirku nasypałeś na tę ziemię ?
Ja w swoim mam 4 cm ziemi i na to 5 cm bazaltu i nic mętnego nie było, ale ja mam wodę bez chloru.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10.10.2012, 18:44 {2} przez
Nakatomi24.)
40
jeśli żwirek był płukany to nie powinna woda być mętna,
może wrzuć fotkę i opisz jak dokładnie co ijak zrobiłeś
jestem z Krakowa- to widać, słychać i czuć;)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10.10.2012, 19:08 {2} przez
anna_joz.)
0
Z tego co wiem, to woda od razu po zalaniu akwa w większości przypadków robi się mętna, nawet gdy nie mamy ziemi pod żwirkiem. Odczekaj parę dni i zmętnienie powinno ustąpić.
4
zwirku mam tak na oko ze 3cm
jezeli chodzi o sama operacje to: na srodku jest ziemmia do okola zwirek i na ziemi tez zwirek. Rosliny sadzilem gdy bylo juz minimalnie wody w akwa wiec moze to jest powodem zmetnienia. doladniej moge to opisac jutro jak z roboty wroce.
29
Może zbyt duża różnica temperatur? Ryby też tego nie lubią.
4
Zabawy ciąg dalszy dzisiaj jadę poszukać jakiegoś filterka i testów do wody, może możecie poradzić coś w rozsądnej cenie?? Co do filterka przydało by się żeby był dość cichy, bo akwarium stoi 0,5m od łóżka.
Ps. wczoraj dostałem od znajomego kilka ślimaków w słoiku. wstaje dzisiaj z zamiarem umieszczenia ich w akwa a tu w słoiku takie cuś

WTF
http://zapodaj.net/894877eda2da1.jpg.html Wujek google mi pomógł czyżby to były przyszłe małe ślimaczki??
Mam też jeszcze jedno pytanie. Jaki może być powód gnicia roślin??
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15.10.2012, 12:10 {2} przez
radi86.)
29
Jeżeli ma być naprawdę cichy to polecam Eheim Biopower 160. Jest to wewnętrzny filtr, praktycznie niesłyszalny. Posiadam Eheim Aquaball 180 jako mechanik i muszę powiedzieć, że jest to rewelacyjny filtr do akwarium. Jeżeli interesuje Cie zewnętrzny filtr to Hagen Elite Crystal Flo 60 choć lepszy będzie 80 bo nie wiadomo, czy za jakiś czas nie zechcesz zwiększyć baniaka. Te filtry zewnętrzne są bardzo ciche. Posiadam Crystal Flo 60 i w ogóle go nie słychać.
Powodów gnicia roślin może być wiele. Ja upatruje go w podłożu. Próbuj śmiało na ziemi jak masz takie zapędy. To naprawdę nic trudnego.
4
Myślałem właśnie nad zewnętrznym, ale nie chce kupić jakiegoś badziewia, z drugiej strony nie chce też wydać fortuny. Najważniejsze żeby był cichy bo na prawdę praktycznie bym na nim spał ;D
Czy ktoś jeszcze miał styczność z tym filtrem "Hagen Elite Crystal Flo 60"
Testy już zakupiłem firmy zoolek, więc wieczorem jak wrócę do domu zrobię pomiary.
Jeśli chodzi o rośliny to czytałem gdzieś że po restarcie trochę gniją, ale powinny odżyć. Mam też pytanko jak najłatwiej walczyć z glonami w postaci nitek na liściach roślin.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15.10.2012, 15:36 {2} przez
radi86.)