• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Restart akwa po śmierci wszystkich ryb :,(

Witam
Niestety dzisiejszego dnia po podmianie wody wszystkie rybki na początku zaczęły się dziwnie zachowywać(pływały przy powierzchni) po czym po kolei zaczęły ginąć Sad
Prawdopodobnie przyczyną była zła jakość wody. Nie była to moja pierwsza podmiana i zawsze robiłem w ten sam sposób. Jednak coś tym razem nie pykło i zakończyło się to śmiercią moich rybek.
Teraz pytanie o restart akwarium, jak to porządnie przeprowadzić?? Myślałem też nad ziemią ogrodową w formie podłoża, czy możecie mi coś w tym temacie poradzić?? I w ogóle może macie jakieś porady.
Z góry dziękuje za wszystkie informacje

Wszystko zależy jakie chcesz mieć to akwarium ?
Jakiś konkretny biotop czy zwykłe towarzyskie ?

Jeżeli chcesz ziemie to kup zwykła najtańszą ziemię w składzie nie powinno być nawozów i nasyp około 2 cm warstwe na dno i na to najlepiej żwirek o granujacji 2 3 mm i warstwa około 4 cm.

Do akwarium wlej całkiem nową wodę i odczekaj 2 tyg aż zbiornik dojrzeje

"NADGORLIWOŚĆ JEST GORSZA OD FASZYZMU"

[url=http://en.grepolis.com/invite-4901565-en77?invitation_id=694106&invitation_mac=0db7d640&ref=player_invite_bbcode][/url]

Klosek, albo pisz konkretnie albo nic. Jeżeli zakładasz akwarium LT na ziemi to ryby można (czyt. należy ) wpuszczać po 3 dniach stopniowo do pełnej obsady.
Klosek, akwarium nie dojrzewa 2 tygodnie a znacznie dłużej, nawet rok. W 2 tygodnie to co najwyżej może się zakończyć cykl azotowy.

Nie zastanawiałem się do końca nad tym jakie rybki chciał bym trzymać, bardziej mnie zastanawiało jak zrobić z tą ziemią. A czy ziemia powiedzmy z tesco by się nadawała?? I w jakiej kolejności wpuszczać rybki, najpierw przydenne później pozostałe, czy nie ma to znaczenia.
I jeszcze jedno czy można też ziemię przysypać piaskiem?? Zrobić tak pół na pół część przysypana piaskiem część żwirkiem??

Napisz coś więcej o swoim akwa. Jaki litraż, poprzednia obsada, rośliny i w jaki sposób robiłeś podmiany, czy przygotowywałeś odpowiednio wodę, tzn. odstawiłeś na co najmniej 24h i ewentualnie parametry wody jeśli mierzyłeś.

(09.10.2012, 21:00)radi86 napisał(a):  Nie zastanawiałem się do końca nad tym jakie rybki chciał bym trzymać, bardziej mnie zastanawiało jak zrobić z tą ziemią. A czy ziemia powiedzmy z tesco by się nadawała?? I w jakiej kolejności wpuszczać rybki, najpierw przydenne później pozostałe, czy nie ma to znaczenia.
I jeszcze jedno czy można też ziemię przysypać piaskiem?? Zrobić tak pół na pół część przysypana piaskiem część żwirkiem??

Podstawa to dużo roślin. Nie daje się ziemi do akwarium gdzie posadzisz 3 rośliny. Narobisz sobie tylko biedy jak tak zrobisz.
Ziemię to najlepiej idź na łąkę i tam wykop. Najpewniejsza ziemia to taka, którą sam wykopiesz bo to co w worku to nigdy nie wiadomo.
Ziemia musi być czysta bez nawozów i dodatków. Jak będzie napisane na opakowaniu, że zawiera nawóz NPK to trzymaj się od niej z daleka.
Kolejność wpuszczania ryb nie ma znaczenia. Abyś tylko wszystkich od razu nie wpuścił.

Akwa 112l. Z rybek były neonki inessa 10 sztuk wszystkie padły. Kiryski pstre padły jak dotąd 2/5. Otoski jak na razie żyją. harem bojownika też jakoś się trzyma. Parka gupików samiec padł i parka molinezji ledwo żyją. Na razie te co pozostały przy życiu wrzuciłem do akwa w którym trzymałem narybek, ale wszystkie wyglądają jak by nie miały przeżyć następnej godziny, dlatego napisałem w temacie o śmierci wszystkich rybek. Roślinek mam z 10 ale nazw nie znam, brałem to co radzili sprzedawcy :-/ Mam też korzeń domowej roboty, ale jak dotąd nie powodował żadnych problemów. Parametrów nie mierzyłem myślałem że bez tego jakoś dam rade i przez 2 miesiące było wszystko ok. Wody nie odstawiłem bo nie miałem w czym ale nigdy tego nie robiłem i jak dotąd przytrafiły mi się tylko śmierci otosków(ale nie po podmianie).

Kolego wodę to się podmienia ale na odstaną. Chlor wybił Ci bakterie i ryby padły z powodu wysokiego NO2.

Ale to tak od razu by padły?? Nigdy dotąd nie padła mi żadna rybka po podmianie i tu nagle wszystkie praktycznie :-/

a wodę z kranu masz chlorowaną ?
jeżeli tak to chlor załatwił ryb.
restart nic tutaj nie da jak będziesz robił tak podmiany wody.
zastanów się czy wogóle jest potrzebny

200 l agassiza, otoski i rodostomusy
http://s2.ifotos.pl/img/Akwa-2Mjp_hhaahrr.jpg

Skocz do: