• 7 Głosów - 3.86 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Pielęgniczka ramireza - dymorfizm płciowy - samiec czy samica ? - tu rozpoznajemy.

Może ktoś mi pomóc? Kupiłam dzisiaj ramirezke i powiedzieli mi że to samiec,mi się wydaje, że to samica jak tak porównywałam ale nie jestem pewna. Chcę dokupić drugą ale płci przeciwnej więc wolała bym być pewna co mam. Przepraszam za jakość zdjęcia niestety nie mogę zrobić lepszego.

Według mnie samica kształtem, ale ma barwy samca OBOJNAK?.
Według mnie wymień tą rybe na taką której określisz płeć.Spokojnie ci wymienią jak zachowasz kulturę Smile.A najlepiej kup samca i samice, i zostaw tego obojnaka , bo najlepiej jak jest układ że są 3+ ramirez i czeka aż się dobiorą same -najlepsze rezultaty w rozmnażaniu , noi potem się wymienia tą niedobrana na pokarm lub rośline Wink.

Ja akurat miałem takie szczęście że moje ramirezki już się dobrały z 40szt w zoologu i składały ikre, więc przypatruj się czy tam nie bedzię takich , a jak nie bd. składaćikry to patrz czy nie pływaja blisko siebie jakieś parki. Pozdrowienia Big Grin
asz32 , nie doradzaj bo sama niewiesz czy masz parke czy nie. sanka ,według mnie NIE masz parki ,bo jak masz od kilku miesięcy to już by dawno złozyły ikre, asz32 , ty masz 2samce według mnie

240l :
Andinoacara rivulatus 1+1
Thorichthys meeki 1+1
Heros efasciatus gold (red) 1+1
37,5l :
4+2 Gupik :)

(22.02.2012, 23:35)Saletra napisał(a):  Według mnie samica kształtem, ale ma barwy samca OBOJNAK?.
Według mnie wymień tą rybe na taką której określisz płeć.Spokojnie ci wymienią jak zachowasz kulturę Smile.A najlepiej kup samca i samice, i zostaw tego obojnaka , bo najlepiej jak jest układ że są 3+ ramirez i czeka aż się dobiorą same -najlepsze rezultaty w rozmnażaniu , noi potem się wymienia tą niedobrana na pokarm lub rośline Wink.

Ja akurat miałem takie szczęście że moje ramirezki już się dobrały z 40szt w zoologu i składały ikre, więc przypatruj się czy tam nie bedzię takich , a jak nie bd. składaćikry to patrz czy nie pływaja blisko siebie jakieś parki. Pozdrowienia Big Grin
asz32 , nie doradzaj bo sama niewiesz czy masz parke czy nie. sanka ,według mnie NIE masz parki ,bo jak masz od kilku miesięcy to już by dawno złozyły ikre, asz32 , ty masz 2samce według mnie
przeczytaj jeszcze raz bo nie doradzałam, napisałam co myślę- to różnica i na pewno nie mam 2 samców, nieważne ("nie wiesz" piszemy osobno <skoro Ty tak wszystkich poprawiasz w pisowni Wink > )

tylko niektóre moje szkła
30l Krab
45l
112l ŻÓŁW
Mój YOU TUBE

Witam wszystkich serdecznie.
Pytanie odnośnie rozpoznania kieruję do Was znacznie bardziej doświadczonych użytkowników gdyż mam z tym problem.
Kupiłam ramirezę gold i miała to być samiczka ale gdy na nią patrzę nie mam pewności czy sprzedawca nie wcisnął mi samca :/
Proszę o pomoc:
http://imageshack.us/photo/my-images/406/dsc0197of.jpg/

Na moje oko samiczka. Raczej samiczka.

Samiczka i nie gold tylko albinos Smile wiem, że gold lepiej brzmi i się lepiej sprzedaje i drożej ale to albinos.

Dolnośląskie Forum Akwarystyczne:
www.dfa.net.pl

805L

He he to akurat najmniejszy problem Wink gorzej gdyby to był samiec i później dogadywać się ze sprzedawcą o wymianę Cool

Ale tam widać że dwa promienie na płetwie grzbietowej są troszkę dłuższe...samiczki tak mają? Sad

Nie, samiczki tak nie mają. No ale trzeba przyznać, że jest ta płetwa troszkę dłuższa, jednak nie tak jak u samców. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!TEN TEMAT NIE JEST W ODPOWIEDNIM DZIALE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Samice maja krotsze promienie na pletwie grzbietowej a nie dluzsze - dluzsze (nieco) maja samce.
No i gold, tak jak mowil victus, to to nie jest ani troche.

no wiem że mają krótsze właśnie dlatego nie jestem pewna.....tak jak napisałam w pierwszym poście Tongue

Skocz do: