• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

[250l roślinne] nauka aranżacji Greg_C

Pewnie żeby pasowało ciemne podłoże, postawiłem na najciemniejsze naturalne podłoże żwirowe, za jakiś czas nie będzie tak widoczne. Nie chce wydawać ok 1 tyś PLN na profesjonalne podłoże markowe , bo stawiając akwarium na ziemi postawiłem sobie cel że rośliny będą równie dobrze rosnąć co na markowym podłożu. Dzięki za opnie : )

----------------------------------------------------------------------
250 l do uczesania-zalane dojrzewa

Żwir i tak ściemnieje po czasie więc bym się tym nie przejmował. Ziemia jest lepsza od markowych podłoży. Kiedyś widziałem jak podłoże amazonia się rozsypało i zamuliło całe akwarium. Podłoża są drogie a ziemia jest za darmo. Kiedyś w zoologu sprzedawca mi powiedział, że te wszystkie podłoża to przerobiona ziemia i torf więc po co płacić za coś co można mieć za darmo.

co tam nowego w Twoim szkiełku kolego? Smile

tylko niektóre moje szkła
30l Krab
45l
112l ŻÓŁW
Mój YOU TUBE

Dzięki że pytasz: ) Akwarium po malutkich zmianach w aranżacji. Doszło parę gatunków nowych roślinek i powiększyłem grono lokatorów o gurami i zbrojniki. Po drodze jeszcze była nieprzyjemna przygoda z padaniem ryb od handlarza. Drobne zmiany w świeceniu teraz jest 4x39 W za jakiś tydzień dołączę jeszcze 2 x 24 W. Co jakiś czas ok 2 razy na tydzień wywar z szyszek olchy lub liści dębu, ciemnych wód nie robię ale garbniki w wodzie to dobra rzecz. Fotek nie daje bo i tak nikt nie ogląda Cool

no ej... zaraz zaraz...
po 1 nie dziękuj to żaden wyczyn- ciekawi mnie więc pytam
po 2 jak nikt nie ogląda? Ja oglądam i nie tylko ja
po 3 dawaj chociaż jedną fotę łobuzie bo chcę zobaczyć jak się szkiełko rozwija!

30l Krab
45l
112l ŻÓŁW
Mój YOU TUBE

Nie ma czym się chwalić, cały czas ziele wzrasta a ja choć w małym stopniu próbuje nad tym zapanować

ps muszę w jakiś dobry sprzęt zainwestować bo fotki z telefonu są koszmarne....

mi się ten baniak naprawdę podoba! Poszedłeś za radą i odsłoniłeś korzonek- bardzo dobry efekt, dodało to szkiełku Smile Wstawiaj więcej fot, chętnie obejrzę, gdy będziesz mieć chwilkę to proszę o zdjęcie od frontu Smile

30l Krab
45l
112l ŻÓŁW
Mój YOU TUBE

No ale zdjęcie od frontu by się przydało...
Zbiornik widzę, że ładnie się rozrasta. Gratulować. Żadnych problemów z glonami?

Channidae-Wasze ryby są dla moich pokarmem

Moje filmy

Dziękować : ) Na razie jeszcze nie ma co pokazywać, czekam aż mi roślinność podrośnie, wtedy chętnie zaprezentuję zbiorniczek. Glonów brak, choć drobny zielony meszek przydałby się na korzeniu ale nie przy tych stężeniach azotanów, o glonach to tylko pomarzyć mogę( rozglądam się za gałęzatką czy mini pelią na korzenie). Dziś pierwszy raz przebadałem wodę, wiadomo to nie są stałe wartości, zmieniają się po nawożeniu, podmianach i dolewkach garbników. Miałem nie mierzyć, ale spokoju mi nie dawało czy jakiegoś błędu nie zrobiłem.
ph - 6,8
Fe- 0,2 ppm
Po4 - 0,7 ppm
NO3 - 10 ppm
NO2- 0 ppm
GH- ok 10 ppm
KH - ok 6 ppm

Ładnie, widok bardzo miły dla oka Smile Ciekawie się zapowiada jak to wszystko porośnie Smile

Skocz do: