Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
[250l roślinne] nauka aranżacji Greg_C - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Galeria (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=6)
+---- Forum: Zdjęcia akwariów (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=18)
+---- Temat: [250l roślinne] nauka aranżacji Greg_C (/showthread.php?tid=33921)

1 2 3

[250l roślinne] nauka aranżacji Greg_C - Greg_C - 11.10.2012

Wymiary akwarium : 100x50x50 przednia szyba optiwhite
- oświetlenie ok 90 W ( docelowo ok 120 W)
czas oświetlania : 6-7 godzin ( docelowo do 12 godzin)
- filtracja: tetra ex 700 ( biologiczno-mechaniczny)
- ogrzewanie grzałka z termostatem
Podłoże : węgiel aktywowany, ziemia ogrodowa zmieszana z gliną, zeolitem, dolomitem, żwir rzeczny 1-3 mm
Obsada:
- fauna kiryski spiżowe, neonki innesa, rozbory
- flora ( do uzupełnienia )
Parametry wody: ( na razie nie są mierzone)
Długość istnienia akwarium: start akwarium 9.10.2012
Nawożenie: CO2 z butli, easy carbo, potas ( za jakiś czas pełne makro i mikro)
Na razie nie ma się czym chwalić, akwarium jak każde inne dla mnie uciecha bo mam więcej miejsca do sadzenia roślin. W takiej formie poczekam aż się rośliny ukorzenią i za jakieś ok 2 tygodni postaram się zacząć coś aranżować. ok 40 % wody zostało użyte a poprzedniego akwarium, pozostała część kranówa, ryby wpuszczone na drugi dzień od startu. Poprzednio chciałem się oduczyć jak hodować glony a obecnie będę się chciał nauczyć jak zapanować nad wyglądem akwarium.
Garść fotek się zapewne przyda. Pozdrawiam.

RE: [250l roślinne] nauka aranżacji Greg_C - Dawid N - 11.10.2012

To ja się zacznę czepiać:
1 Co do tytuły to Ty nas czy my Ciebie?
2 Po kiego takie podłożę, możesz mi logicznie wytłumaczyć, jak je usypałeś? Mieszałeś wszystko czy jak?
3 Czemu nie zapodałeś docelowej aranżacji na samym początku tylko czekasz na ukorzenienie roślin?
4 Zdajesz sobie w ogóle sprawę z tego co będziesz miał na podłożu kiedy zaczniesz wyciągać ukorzenione rośliny z ziemi ogrodowej i gliny?
5 Robiłeś już takie podłoże kiedyś i przesadzałeś z niego rośliny?
6 Jaki wpływ ma węgiel aktywowany :/, zeolit i dolomit dla wzrostu roślin?

Jestem bardzo ciekawy Twoich odpowiedzi.

RE: [250l roślinne] nauka aranżacji Greg_C - DuH - 11.10.2012

(11.10.2012, 23:41)Dawid N napisał(a):  To ja się zacznę czepiać:
1 Co do tytuły to Ty nas czy my Ciebie?
2 Po kiego takie podłożę, możesz mi logicznie wytłumaczyć, jak je usypałeś? Mieszałeś wszystko czy jak?
3 Czemu nie zapodałeś docelowej aranżacji na samym początku tylko czekasz na ukorzenienie roślin?
4 Zdajesz sobie w ogóle sprawę z tego co będziesz miał na podłożu kiedy zaczniesz wyciągać ukorzenione rośliny z ziemi ogrodowej i gliny?
5 Robiłeś już takie podłoże kiedyś i przesadzałeś z niego rośliny?
6 Jaki wpływ ma węgiel aktywowany :/, zeolit i dolomit dla wzrostu roślin?

Jestem bardzo ciekawy Twoich odpowiedzi.

Podpinam się do pytań.
Zauważ, że moje akwarium docelowo zostało zaaranżowane, mam sam żwirek więc rośliny przesadzę w razie draki, na ziemi sobie te gonie wyobrażam. Jeżeli chodzi o naukę aranżacji to polecam znaleźć foto na necie i spróbować zrobić coś na wzór - rośliny- korzenie- kamienie itd. Ja tak zrobiłem, mogę nawet dać zdjęcia na których się wzorowałem. Strasznie dziwny temat...

RE: [250l roślinne] nauka aranżacji Greg_C - Greg_C - 12.10.2012

Proszę uprzejmie :
Ad1. ja się uczę aranżacji ( żarty na bok to nie jest akwarium na wystawę gdzie pokazuje je za przykład - masa błędów to dla mnie normalne objaw nauki - o mnie chodzi)
Ad2. Węgiel aktywowany na samo dno akwarium bardzo mała ilość
ziemia ogrodowa z poprzedniego akwarium + nowa zmieszana z zeolitem i dolomitem ( mała ilość
kruszywa, garstka) + glina, całość tej warstwy ok 2 cm, geowłóknina, warstwa żwiru w najniższym
miejscu ok 4 cm
Ad3. Nie odważę się na mocniejsze światło w początkowym okresie dojrzewania, rośliny silnie
ukorzeniające się nie będą przesadzane ( nurzaniec, lotos), część roślin posadzona bezpośrednio pod
światło w celu lepszego zaskoczenia po tygodniowej głodówce w wiaderku.
Ad4. Jeśli przyszło by mi coś przesadzać co ma korzenie w ziemi wyciągnąłbym na ok 2 cm i uciął ( ale nie
przewiduje tego robić)
Ad.5 tak niedawano, łącznie z przesadzaniem roślin
[edit]
Ad6. dla wzrostu roślin bezpośrednio żadnego to nie ma wpływu, chodzi o stabilność podłoża z ziemi
-węgiel powinien usuwać w początkowym okresie metale ciężkie, pozostałości po materii organicznej której nie dałem rady oczyścić przynajmniej z założenia jakąś część, później po prostu tam będzie jak się wyjałowi,
zeolit kruszywo 2-4 mm usuwa wszelkie związki amonowe, także w początkowym okresie chodzi o nadmiar tych związków
dolomit - ogólnie ma podnieść odrobinę twardość wody w podłożu
Czy moje założenia są słuszne to się okaże, to nie jest typowy LT, to tylko podłoże z ziemi pod HT

RE: [250l roślinne] nauka aranżacji Greg_C - mover - 12.10.2012

Aranżacja strasznie chaotyczna.Coś ma w sobie ale jak dla mnie za dużo bałaganu
I najważniejsze.Korzenie bardziej wyeksponuj do przodu gdyż za jakiś czas znikną ci za roślinami

RE: [250l roślinne] nauka aranżacji Greg_C - Dawid N - 12.10.2012

Moim zdaniem zrobiłeś spory błąd z tą aranżacją i tym, że chcesz te rośliny jeszcze przesadzać. Piszesz, że węgiel ma usuwać resztki materii organicznej, a Ty planujesz obcinać korzenie roślin i pozostawiać je w podłożu, przecież to logiczne, ze zaczną gnić w pewnym momencie. Dwa- nie wiem ile miałeś poprzedni zbiornik i jak długo ziemia była w nim podłożem, ale według moich informacji taka ziemia jałowieje i z czasem jest coraz słabszej jakości podłożem, no chyba, że baniak funkcjonuje już od długiego czasu i jest stabilnym ekosystemem. Trzy- jeśli chcesz na prawdę piękny zbiornik (pojemność nie zachęca do szaleństw) powinieneś ograniczyć się do 6-7 gatunków roślin i im zapewnić maksymalne warunki do rozwoju. Ja tu widzę co najmniej 15 i przez to wyjdzie Ci pospolity zieleniak. Szczerze. Taka ilość roślin spoko, ale w długim wysokim zbiorniku, tak żeby miały się gdzie rozrastać, tutaj obawiam się, że mogą zacząć Ci obumierać i zrobi się bałagan od nowa. Ale to tylko moje zdanie po tym jak miałem z 20 gat, roślin w 300l i nie za wesoło to wyszło. Możesz spróbować i ja chętnie się na Twoich błędach czegoś nauczę Wink

RE: [250l roślinne] nauka aranżacji Greg_C - Greg_C - 12.10.2012

Zgadza się że ziemia jako podłoże jałowieje kiedy się za mocno eksploatuje podobnie jak markowe podłoża, które szybciej, powiem szczerze nie wiem. Na razie odnośnie poukładania w akwarium biorę pod uwagę wyeksponowanie korzeni i skupieniu się na mniejszej ilości gatunków roślin. Dzięki panowie to były konstruktywne uwagi i muszę przyznać racje.

RE: [250l roślinne] nauka aranżacji Greg_C - lufa555 - 12.10.2012

Nie jest źle. Jak zarośnie to będzie bomba. Nie grzeb w zbiorniku i nie przesadzaj roślin bo nabawisz się glonów. Zostaw jak jest. Jeżeli coś się nie przyjmie wytnij ale korzenie zostaw.
Nie wiem jak inni ale ja za 3-4 miesiące widzę tu ładnego holendra.

RE: [250l roślinne] nauka aranżacji Greg_C - asz32 - 14.10.2012

coś w sobie ma ten baniak, tylko faktycznie zrobiłabym coś z drewnem bo go prawie nie widać a drewienko ładne, pasuje żeby np. obsadzić je Anubiasami Nana i odsłonić ten róg w którym stoi Smile Co do roślin już koledzy wyżej wyjaśnili więc czekam na nowe foty a szkiełko ogólnie mi się podoba!

RE: [250l roślinne] nauka aranżacji Greg_C - Saletra - 14.10.2012

Podłoże psuje cały efekt, tu powinnien być bazalt,ew. jakieś podłoża nawozowe, typu ADA ,im ciemniejsze tym lepiej wygląda...