• 16 Głosów - 3.63 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

DO POCZĄTKUJĄCYCH AKWARYSTÓW-ZAJRZYJ TU.

Witam serdecznie

Czytam forum od 3 dni ponieważ mam zamiar kupić akwarium. Po przeczytaniu tego tematu nabrałem dystansu i postanowiłem podejść jeszcze poważniej do tematu niż miałem zamiar
Może jedną niepoważną rzeczą jest to, że jutro jadę po akwarium używane z całym zestawem, wyposażeniem, szafką i rybkami (200l)i nikt mnie od tego nie odwiedzie ponieważ jest piękne i spełnia wszystkie moje kryteria Smile
Dla uspokojenia mam 29lat , jestem rozsądną osobą i każde żywe stworzenie traktuje tak samo. Jedno co wiem to to, że póki nie poczytam więcej, nie nabiorę doświadczenia to nie będę dokupował żadnych rybek tylko czytał, czytał i czytał Smile

Pozdrawiam wszystkich i z góry dziękuję za pomoc Smile

To czytaj, czytaj i czytaj. Ale wodę z tego używanego zbiornika w miarę możliwości też przygarnij a nie wylewaj czasem do kibla:-)

haha oskar troszkę wyrozumiałości.

Kolego dobrzę się zastanów nad obsadą bo będziesz miał piękny zbiornik- ZRÓB Z NIEGO POŻYTEK!! Wink

I tak ma zostać...

Mi chodzi o to, żeby nie wylewał wody tylko w miarę możliwości odzyskał jak największą jej część bo znajomy kupił gotowca z cała obsadą, upuścił praktycznie cała wodę, akwarium przeniósł na jakimś grubym blacie, ryby przewiózł w wiadrze a następnie w domu zalał wszystko kranówą, na drugi dzień wpuścił owe ryby i niestety cała obsada padła. Także im więcej "starej" wody odzyskasz tym lepiej bo 200l akwarium raczej w całości nie przeniesieszSmile

A z tym się zgodzę Smile

I tak ma zostać...

Spokojnie Smile
Przygotowane baniaki i kosze, w których będą napełnione worki od śmieci Big Grin
Osoba, która mi sprzedaje ma wiedzę i obiecuje pomoc w razie pytań. On właśnie powiedział mi, że dobrze byłoby zrobić transport jak największej ilości wody Smile
Za chwilkę ruszamy! Big Grin

powodzenia! Big Grin

Napisz jak już się ogarniesz ze wszystkim bo jestem ciekawy Smile

Wrzuć jakieś fotki Wink

I tak ma zostać...

Udało się wszystko przewieźć bez komplikacji Smile do pierwszej w nocy się z tym bawiłem Smile kilka rzeczy, które mi nie pasi: jest 10 samic pyszczaków, zadnego samca :/ poza tym piękny, duży sum i 2 glonojady. Jedna roślina i to sztuczna... 2 rybki raczej są chore. Wnioskuje po lekturze na forum. Jedna ma czerwone i napuchniete za skrzelami a druga jakby taki meszek na sobie. Nie wiem co z nimi zrobić, czy próbować leczy (zupełny brak wiedzy) czy się ich pozbyć (tylko w jaki sposób?...) A zdjęcia jutro Smile jak jestes ciekawy mogę Ci filmik wysłać Smile

Nie chcę Co robić przykrości ale napisałeś, że to akwarium jest piękne. Okazuje się teraz, że znajduje się w nim tylko jedna plastikowa roślina i to ma być piękne?
(13.02.2013, 23:14)kaczmar52 napisał(a):  [...]czy się ich pozbyć (tylko w jaki sposób?...) A zdjęcia jutro Smile jak jestes ciekawy mogę Ci filmik wysłać Smile
Jeżeli już niestety zajdzie taka potrzeba to małym rybkom przecinasz kręgosłup tuż za głową i śmierć jest w zasadzie natychmiastowa a duże okazy można ogłuszyć a następnie czyniąc to co z małymi. Niemniej jednak uśmiercanie ryby to jedna z najgorszych rzeczy jaka może akwarystę spotkać więc czekamy na zdjęcia i może coś da się zrobić

Pomocy!! mam w akwa 1 brzankę mszystą 3 brzanki różowe i inne ryby mam tęż gupiki brzanka mszysta obgryza im płetwy co robić? akwa 60l Plis pomocy

Spamowanie 10% BlackHawk88

Skocz do: