• 4 Głosów - 3.75 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Dobór obsady do zbiornika 240-250L

Hmmm mi to bardziej chodzi o obsade z rybkami zyworodnymi

Ostrzeżenie(FORUM WARNING SYSTEM):
30% = Temat został dołączony do poprzedniego wątku Twojego autorstwa o tym samym zbiorniku. Proszę nie zaśmiecać forum wieloma tematami o jednej treści. Proszę na przyszłość o poprawne formułowanie problemu w nazwie tematu.
100%=ban

Witam zamierzam kupić akwa 200l-240l myślę nad taką obsada

7 kirysków
4 skalary
5-6 mieczyków
neonki nie wiem jaka ilość (będą z aktualnego zbiornika aktualnie mam około 15 nie wiem ile dokupić )
5 kosiarek (będą z aktualnego zbiornika)
2 glonojady (będą z aktualnego zbiornika)

Proszę o odpowiedz i poradę jaka miała by byc obsada w takim zbiorniku i czy myślę w dobrym kierunku

Malawi raczej odpada bo kupiłem Co2 i chciałbym mieć akwa roślinne

witam, mam akwarium 240l, mysle nad:
*1-2 pary paletek
*20-30 neonkow inesa
*10kiryskow/glonojadow syjamskich

witam jestem tu nowy troszkę się tu już naczytałem prawie cała nockę tu spędziłem SmileSmile mieszkam na stale za granica wiec nie mam dostępu do wszystkich rybek dostępnych w Polsce ale do sedna
mam akwarium 240l w obsada na razie cieniutka a mianowicie
2x Skalar złoty (Młode około 5 cm)
2x Skalar Czarny (Młode około 5 cm)

do tego planuje około 50 neonów czerwonych i ze 2 Zbiorniki Niebieskie

i teraz pytanko czy Labidochromis caeruleus da rade ze skalarami i neonkami żyć czy ich porostu nie zje i coś jeszcze na dno by się przydało

Chcesz wpuścić pyszczaka do ryb z SA? Bardzo zły pomysł. One potrzebują zupełnie innych warunków.

Jakie masz podłoże?
Jeśli masz piasek to mógłbyś dodać 10 kirysków, np. panda.
Liczbę neonów bym zredukował do 35-40.
Reszta obsady może być.

(13.03.2013, 13:50)marcin0714 napisał(a):  Chcesz wpuścić pyszczaka do ryb z SA? Bardzo zły pomysł. One potrzebują zupełnie innych warunków.

Jakie masz podłoże?
Jeśli masz piasek to mógłbyś dodać 10 kirysków, np. panda.
Liczbę neonów bym zredukował do 35-40.
Reszta obsady może być.

podłoże to mieszanka czerwonego kamyczka o granulacji 0,5 ,piasek i troszkę większych kamyczków od 1cm do 2cm

(13.03.2013, 13:58)wiluss napisał(a):  podłoże to mieszanka czerwonego kamyczka o granulacji 0,5 ,piasek i troszkę większych kamyczków od 1cm do 2cm

Jakoś trudno mi to sobie wyobrazić... Najlepiej byłoby jakbyś wstawił zdjęcia.
A jaki masz filtr i grzałkę? Znasz jakieś parametry wody?

Mam nadzieję, że zrezygnowałeś z caeruleusa?

(13.03.2013, 14:08)marcin0714 napisał(a):  
(13.03.2013, 13:58)wiluss napisał(a):  podłoże to mieszanka czerwonego kamyczka o granulacji 0,5 ,piasek i troszkę większych kamyczków od 1cm do 2cm

Jakoś trudno mi to sobie wyobrazić... Najlepiej byłoby jakbyś wstawił zdjęcia.
A jaki masz filtr i grzałkę? Znasz jakieś parametry wody?

Mam nadzieję, że zrezygnowałeś z caeruleusa?

tak tak zrezygnowalem

testów nie robiłem jeszcze ale woda miękka na pewno mieszkam w rejonie Niemiec gdzie jest najlepsza woda w kranie Smile
fotkę dam wieczorem
filtr EHEIM biopower 200 podłączony + JBL 150 na razie leży
grzałka JBL 150w i ta jedna wystarcza temperatura miedzy 24 a 25 stopni mam jeszcze jedna od znajomego ale to jakaś śmieszna niemiecka firma Jager tez 150w
papka powietrza Tetra tec 300

tu mam link do wodociągów z tabelka nie znam się na tym wiec może ty zerknij http://www.stadtwerke-neustadt-do.de/tri...alyse.aspx

Nie wiem czy tu pisać czy nie , mało to przejrzyste

AKWA 240l 120x40x50
Grzałka 300 V
oświetlenie 2x t18 30w plus odbłyśnik z foli własnej roboty
Filtr hw-304b z lampa uv
Podłoże piasek ,przegotowany przesitkowany
plus jakiś tam napowietrzacz od nie chcenia
Akwa średnio zarośnięte roślinny ciągle po mału dochodzą na dzień dzisiejszy
anubias odmiany nie znam
Żabienica
trochę moczar
java mech
Gałęzatki
jutro najpóźniej pojutrze mają dotrzeć roślinny pływające pod gurami

Cryptokoryna duże okazy około 4 sztuk
chwilowo foty nie mam czym zrobić
testów nie posiadam ale problemów żadnych nie znajduje

Pytanie o obsade obecnie posiadam wszystko dość młode
3x gurami marmurkowe raczej harem
1 mozaikowe czekam na dostawe też planuje harem
1 barwniak czerwono brzuszny planuje mu samiczkę dokupić
4 kirysy spiżowe
2 Zbrojniki niebieskie

-Moje pytanie brzmi czy barwniak tu pasuje czytam różne fora obserwuje zachowanie no i ciężko mi stwierdzić akwa duże Gurami pływa bardziej u góry on przy dnie czasami ktoś kogoś pogoni tyle ale większych zadym niema , czytając fora można wywnioskować że niby mogło by tak być co wy sadzicie o tym.

A drugie pytanie czy oprócz planowanych dołaczeń o których pisałem coś dodać czy już zostawić ogólnie brakuje mi czegoś czerwonego

Pozdrawiam

Myślę, że choć barwniaki i gurami to dwa inne światy- zajmują różne strefy zbiornika i w zbiorniku o tej pojemności mogą być połączone. Tylko nie przesadzaj z liczbą ryb. Mały harem gurami jednego gat. i parka barwniaków, nie więcej, bo nie chcesz mieć tam przepychanek.
Drugi harem gurami kategorycznie odpada. To już by było za dużo. Do powiększenia jest za to stado kirysów i brakuje ławicy która zapełni pustkę którą chcesz na siłę zapełnić dużymi rybami.
Podaj GH i pH wody, tak najłatwiej będzie dobrać ławicę.
Wstępnie polecam:

1+2x gurami marmurkowe
1+1x barwniak czerwonobrzuchy
35x zwinnik czerwonousty/neon czerwony/n. innesa/n. czarny/barwieniec czarny/bystrzyk barwny/b. ozdobny/miedzik obrzeżony/razbora klinowa/zwinnik jarzeniec
8-10x kirysek spiżowy
1+1x zbrojnik niebieski

Skocz do: