Możliwe, że jestem w błędzie. Może i jakiś blog jest mniej wiarygodny ale wrzucając w google "Ancistrus dolichopterus" jako propozycje grafiki otrzymujesz 4 zdjęcia z różnymi rybami... To mnie zmyliło i utrwaliło w niewiedzy.
To "praktycznie" odnosiło się do wielkości plamek (co napisałem w następnym zdaniu), które u każdego mojego młodego osobnika nieznacznie się różniły. Jeden miał większe, drugi mniejsze a trzeci mniej. Natomiast prawdą jest to, że nie przyglądałem się ich przyssawkom. Młode osobniki wyglądały jak te wklejone przez stalewiaka a ich rodzice jak ryba w linku podanym prze zemnie.
Jeżeli wprowadziłem w błąd to przepraszam.
"Alejami wycackany szedł se jakiś gość,
Facjata niby owszem, może być.
I nagle potknął się o kamień rycząc "Och, psiakość!
Jak oni mogą w tej Warszawie żyć!...""
Witam, niedawno mój dziadek był na rybach i przy brzegu złowił jakąś dziwną,dlatego też przyniósł ją do domu.i mam pytanie czy mogę ją wpuscić do akwarium.Na razie trzymam ją w 10l akwarium ale zamierzam ją wpuścić do 112.Dziękuje za pomoc.
Ta ryba jest bardzo podobna do Pielęgniczki Ramizera ( chyba że się mylę-akwarysta ze mnie cienki,ale mam przed sobą mały atlas rybek akwariowych i ta ryba jest b.podobna do pielęgniczki ramizera). Myślę ze możesz ja wpuścić do akwarium 112 l, ale kontrolują ją i jej zachowania wobec innych ryb( jeśli jakieś tam masz;P),jakby coś to wyłów ją i zapytaj doświadczonego akwarysty co dalej .
A może dziadek złowił złota rybkę ,która spełnia życzenia:p heh. Pogratuluj dziadkowi bo o taka sztukę to ciężko w naszych zbiornikach wodnych w Polsce.
[quote='olszak' pid='272671' dateline='1326304780']
Ta ryba jest bardzo podobna do Pielęgniczki Ramizera ( chyba że się mylę-akwarysta ze mnie cienki,ale mam przed sobą mały atlas rybek akwariowych i ta ryba jest b.podobna do pielęgniczki ramizera).
to na pewno nie ramirezka jest za duża i zupełnie inne płetwy. Zresztą mam w domu ramirezki i to na pewno nie jest to
Pozdrawiam Katarzyna
396l-Azja
240l -pielęgnice
12l- krewetki