• 14 Głosów - 4.36 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Obsada 54l-63l - czytaj i pytaj w tym temacie w razie problemów

Neon inessa oczywiście Wink
Dzięki

BW w 54L/ 60cm długie.
Mam 7 neonek ze starego ogólnego i co dalej?
Jestem bardzo marudna i wybredna mimo, że początkująca więc mam własne typy. Nie wiem tylko, które z którymi i w jakiej ilości? Które rybki z wytypowanych odpadają absolutnie (choć starałam się rozsądnie wybierać). Zaznaczam, że dwa pierwsze bardzo! mi się podobają.

1.Pielęgniczka Ramireza
2.Prętnik Karłowaty
3.Pielęgniczka żółta (Apistogramma borelli)
4.Razbora Klinowa
5.Samotniczek neonowy (P. weitzmani)
6.Otosek?Kosiarka?Zbrojnik? - będą potrzebne?czy przerzucić do ogólnego?
7.Kirysek? Jaki? (wole małe gatunki oczywiście, bo zbiornik mały więc łatwiej będzie im stadko stworzyć) Sterby? Lamparci? Panda? czy inny?
Z góry dziękuję za pomoc!!!

160L Dickfeldi+Multifasciatus Mała Tanga
100L Barwnik+KapLopez
60L Babaulti+Gertrudae

Podbijam. W oczekiwaniu na odpowiedz naszło mnie pytanie: Która rybka będzie bardziej pożyteczna W BW Otosek czy Kirysek? gdyż mogę stworzyć tylko jedno stadko. Piszą, że glonów jest raczej niewiele w BW bo nie lubią tego klimatu, tylko czy to prawda? Więc może istotniejsze będzie czyszczenie dna?

100L Barwnik+KapLopez
60L Babaulti+Gertrudae

Powszechnia panujący przesąd, nieprawdziwy zresztą, traktuje kiryski jak odkurzacze. Tymczasem one po prostu zjadają ten sam pokarm co inne ryby ale opadły już na dno. Nie ruszają glonów a już tym bardziej innego syfu.
Otoski natomiast choć trochę z walczą z glonami które i w BeWu można spotkać.

Rozumiem to, że Kiryski jedzą świeży pokarm. Dzięki temu nie gnije i nie rozkłada się on. Martwi mnie to, że jeśli w BW nie ma roślin to nikt nie zużyje tej zgnilizny, tj starego pokarmu, nie zjedzonego kiedy był jeszcze świeży (może jedynie glony?). Nie wiem czy dobrze kombinuję ale mam dylemat.

100L Barwnik+KapLopez
60L Babaulti+Gertrudae

Myślę że możesz mieć i jedne i drugie ryby bez problemu. Problem syfu na dnie z kolei, zwykliśmy rozwiązywać za pomocą odmulacza (koszt gotowca ze sklepu -10zł, chyba że DIY - koszt wężyka ok. 2-3zł.).

10-12x Razbora klinowa/hengela/espei
1+2x Prętnik karłowaty
6-8x otosek
zamiast kirysków możesz zainwestować w ślimaki świderki

(18.10.2011, 10:24)mcda-p napisał(a):  Myślę że możesz mieć i jedne i drugie ryby bez problemu. Problem syfu na dnie z kolei, zwykliśmy rozwiązywać za pomocą odmulacza (koszt gotowca ze sklepu -10zł, chyba że DIY - koszt wężyka ok. 2-3zł.).

10-12x Razbora klinowa/hengela/espei
1+2x Prętnik karłowaty
6-8x otosek
zamiast kirysków możesz zainwestować w ślimaki świderki

Ja się panicznie boję plagi ślimaków. A tak na marginesie, czy wszystkie ślimaki rozmnażają się "samodzielnie" i czy jak kupię tylko jednego to czy on mi się rozmnoży? I czy jest sens kupowania jednego, czy on da sobie radę z taką ilością? No i ostatnie pytanie czy ślimak wlicza się do ilości rybek w akwa? Bo przecież produkuje odchody i oddycha jakoś.
Odmulacz mam, i używam ale kiepsko mi to idzie. Więcej bałaganu tym robię aniżeli porządku ale w BW to akurat taki tak "nieład artystyczny" i tak panuje, roślin nie wykorzenię więc będzie łatwiej chyba.

100L Barwnik+KapLopez
60L Babaulti+Gertrudae

Świderek nie rozmnaża się 'samodzielnie' a z pomocą kolegów, taki to dewiant mały. Względnie szybko się rozmnażają ale nie stanowią żadnego problemu. U mnie jest kolonia licząca ok. miliona osobników i wszystkie siedzą grzecznie zakopane w piasku. To nie to co nieszczęsne zatoczki.

Coś tam o nich poczytałam. Ile takich ślimaków będę potrzebować? Jeden by sie nie rozmnożył ale czy wystarczy? Dwa? Bo jak zaczną sie rozmnażać.... No i co z odchodami ryb? Zjadają to czy nie? Bo różnie piszą.

100L Barwnik+KapLopez
60L Babaulti+Gertrudae

A cóż ty się ich tak boisz? Świderki to ślimaki przebywające w podłożu. Pełnią rolę spulchniaczy podłoża więc są wręcz pożyteczne. Zjadają oczywiście resztki pokarmu z podłoża i obumarłe rośliny. W każdym moim akwa jest ich mnóstwo i nie widzę żadnych negatywnych skutków. W razie plagi ślimaków wystarczy zakup 2-3 helenek i po problemie. Myślę że na start możesz zakupić 3-6 szt świderków. W sprzedaży są też czarne , trochę atrakcyjniejsze od tych zwykłych Smile

PS. Co do odchodów ryb- to raczej materiał dla roślin nie ślimaków.

Skocz do: