• 6 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Ekipa sprzątająca, ryby czyszczące akwarium

POLECAM GLONOJADY , KIRYSY , SUMIKI _______________________________________________________________________________________ SERDECZNIE !!! POZDRAWIAM!!!!!!!!1

ja mam 2 ślimaki ampularie i mi czyszczą bardzo dobrze akwarium tylko ze na początku psuły mi rośliny ale teraz już mi nic nie robią i glonów wogule nie ma

czy są jakieś rybki do 30l które zjadają glony? próbowałam już 3 środki które zwalczają większość glonów i u mnie nic nie działa. Mam w akwa 2 gupiki samca, samicę i narybek do oddania oraz raka (chyba marmurkowy)

www.viva.org wejdź i podpisz petycje

akwarystą trzeba się urodzić akwarium może mieć każdy

nie wdawaj się w dyskusje z głupim. Zniży cię do swojego poziomu i pobije doświadczeniem

Ryby to nie bardzo ale krewetki już tak

Puma, tak jak Yacek wspomniał, raczej rybki to nie, tylko krewetki.
Ale pamiętaj, rybki nie wyręczą Cię we wszystkim, i nie zawsze sobie ze wszystkim poradzą, dużo zależy od rodzaju glonów. Ale na pewno pomogą Ci one w ich zwalczaniu Smile

Jeśli potrzebujesz pomocy w założeniu akwarium lub szukasz kogoś kto może Ci założyć lub zrestartować akwarium. Pisz!

(08.05.2011, 22:19)facisz napisał(a):  ja mam 2 glonojady (zbrojniki) i 4 ampularie i czyszczą mi dno z resztek pokarmw bez zarzutów. Proponowal bym tez Bocje Wspaniala ale po 1 masz za male alwarium (minimum 100l) a po 2 zjadają slimaki i krewetki więc albo slimaki albo glonojady jednakze polecalbym ampularie do 30 l tak z 3 myslę ze by wystarczyly i są bardzo tanie taka wielkosci winniczka kosztuje 2 zl

Bocje do 100.Big GrinBig GrinBig Grin
Do 30 trzy ampularie Big GrinBig GrinBig Grin
Takie rady są zbędne.

A ja mam pytanie czy glonojad koniecznie potrzebuje napowietrzania wody ??

Poprzez pompkę, nie. Ważne jest natomiast żeby filtr ruszał taflą wody.

(26.05.2011, 20:04)Vanna26 napisał(a):  A ja mam pytanie czy glonojad koniecznie potrzebuje napowietrzania wody ??

Tak, Glonojad syjamski, jak każda ryba wymaga napowietrzania. Do tego napiszę, że dość silnego napowietrzania i płynącej krystalicznie czystej wody, gdyż w naturze żyje w górskich strumieniach.

Hmm do glonów poleciłabym molinezje, moje rozszarpują je na kawałki xD Skubią też ewentualnie osadzone resztki z roślin

Skocz do: