• 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Korzeń, gałąź - Ale jak....?

Hej, czy mógłbym włożyć do akwarium patyki z dębu lub z olchy, chodzi mi o gałęzie, prosiłbym o szybką odpowiedź, z góry dziękuję za jaką kolwiek pomocSmile

Wczoraj znalazłem piękny mały korzonek sosnowy. Leżał on w garażu ponieważ kiedyś go tam położyłem. Wysechł całkowicie i chciałby go spreparować i włożyć go do akwa tak za około miesiąc, ponieważ chcę zmienić podłoże na piasek , ale przypomniałem sobie że z drzew iglastych nie można. Moje pytania są następujące:
1 dlaczego Ne można włożyć do akwa korzenia z drzew iglastych?
2 czy warto zmieniać podłoże dla welonów i sumika ok.15 cm nie będą mi mąciły wodę?
3 jeśli będę zmieniał podłoże mam coś podłożyć po piasek?

Tematy zostały połączone.
Korzystaj z opcji SZUKAJ !
Zapraszam do lektury wcześniejszych postów tego tematu, była już o tym mowa.
Dodatkowo :
http://www.akwaswiat.net/wiedza-o-korzen...-4537.html
Kejdi

Z iglastych nie można bo wydzielają żywicę!
Hej wykopałem korzeń młodego dębu i nie za bardzo wiem co zrobić... Najpierw go umyję, potem wytnę nie potrzebne korzonki i potem wsadzę na 3 miesiące do roztworu solnego a na koniec wyparzę. Czy to dobry pomysł? I ile soli wsypać na 10 litrów wody? Proszę o pomoc!

Piotrek1234 napisał(a):Z iglastych nie można bo wydzielają żywicę!

Można ...

A co do twoich pytań to przeczytaj temat od początku to będziesz wiedział. To nie jest prosta sprawa , trzeba go porządnie wysuszyć.

No przeczytałem i po wysuszeniu taka kolejność jak napisałem może być? Czy nie za długo 3 misiące w solance?

Ze spuszczonego stawu wyciągnąłem sobie kilka fajnych korzeni. Były oczywiście całe w błocie i jakiejś dziwniej białej powłoce. domyłem je, oskrobałem z "luźnego" drewna i teraz czy wystarczy go wygotować polać wrzątkiem lub solanką ? Czy są jakieś specyfiki,żeby go odkazić bo ze stawu można różne dziwne choróbska do akwa nanieść. Są oczywiście obumarłe i wydaje mi się doskonale przepłukane przez zimne źródła.

Wyparzyć w solance i będzie git.
Question 

Znalazłam koło drogi ładną gałąź, czy będzie nadawać się do krewetkarium?

1. Czy nie będzie gnić?
2.W połowie ma pęknięcie, nie zaszkodzi to krwetką i czy przez to nie będzie gnić?

Zamieszczam zdjęcia.

i cała gałąź

Tematy zostały połączone.

Kejdi

Kto jest okrutny w stosunku do zwierząt,ten nie może być dobrym człowiekiem.
Kulom mówmy NIE!

Wygląda na suchą w sensie nie żywą wiec powinno być ok Smile Pęknięcie niczemu nie zawadzi . Wygotuj jeszcze ją jeśli tego nie zrobiłaś.

Właśnie dzisiaj mam zamiar wygotowaćBig Grin

Kto jest okrutny w stosunku do zwierząt,ten nie może być dobrym człowiekiem.
Kulom mówmy NIE!

Skocz do: