• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

trzy złote rybki - co robić?

(03.01.2012, 23:10)majki napisał(a):  Temperatura obecna to 22 stopnie, do ilu podwyższyć?

"Temperatura
Latem: 20-24 C. Zimą: 15-18 C" - Wzięte z www.superakwarium.pl

Nowe 112 litrów :):):):):) Na razie w budowie :)

http://www.akwaswiat.net/-112l-towarzysk...#pid265554

Pomagam w przeprowadzaniu restartu akwarium w odległości do 20km od Jastrzębia-Zdroju
info gg: 9823462

#Newbie - mam nadzieję, że kaskada przyjdzie w czwartek, a jeśli nie to pewnie w poniedziałek.. Wcześniej ten filtr, co mam teraz, pracował zupełnie inaczej, widać nawet na pierwszym zdjęciu. A teraz nawet jak mam otwartą tę rurkę od powietrza to bąbelki nie lecą..

#pawciotr - ile stron tyle opinii, jedni mówią że nawet do 30, inni, że około 19-20. Może spróbuję obniżyć i zobaczę, jak się zachowują.

Spróbuję jutro kupić sól niejodowaną, ile dać jej na moje 50l?

Jeśli chodziło o temp. proponowałam podwyższenie ze względu na profilaktykę chorób. Normalnie powinna być w okolicy 19 ale jak widzisz jakieś zmiany chorobowe to podnieś ją na kilka dni. Co do soli ja dawałam 8 łyżeczek na 112l więc daj połowę.

Pozdrawiam Katarzyna
396l-Azja
240l -pielęgnice
12l- krewetki

kaasiaa - dziękuję za rady Wink

Niestety nie znalazłam u mnie soli niejodowanej, była kamienna do przetworów, ale nie było określone, czy jodowana czy nie. Z tego co wiem, do przetworów używa się niejodowanej, więc mogę ją kupić? Czy może lepiej akwarystyczną?

Ludzie jak można przeoczyć fakt, że akwarium świeże i nie miało szansy na wytworzenie równowagi biologicznej (cykl azotowy).
Ryby mają objawy zatrucia. Żadne podnoszenie temperatury tutaj nic nie da, może tylko pogorszyć sprawę.
Majka podmień 30% wody, dodaj pełna dawkę Nitrivek, następnie 10 dni podawaj zgodnie z zalecaniami na opakowaniu.
Nikt też nie spytał czym je karmisz. To, że 1 przewala na boki może być winą pokarmu. Zapraszam Cię do przestudiowania tematu -> http://www.akwaswiat.net/pokarm-dla-welo...17770.html
Może to być też wina przeziębienia. Jeżeli dolewasz wodę do akwarium bądź podmieniasz to sprawdzaj czy ma ona taką samą temperaturę jak ta w środku. Podmiana wody powinna być przeprowadzona raz w tygodniu w ilości 20l wraz z odmulaniem dna i przepłukaniem w spuszczonej wodzie filtra.
Poczytaj o karłowaceniu ryb. Robisz rybom krzywdę trzymając je w ciasnym akwarium.
Po co inwestować w sprzęt do 50l, trzeba było przeznaczyć te pieniądze na przynajmniej 160l akwarium dla 3 welonek. W zasadzie sprawa i tak jest przesądzona, skoro rodzice się nie zgadzają lepiej poszukać rybkom nowy dom, a do 50l dobrać mniejsze gatunki.

Każdy temat w tytule powinien zawierać ogólny opis problemu.
Pisz poprawnie !

Od czasu stworzenia Internetu ruch obrotowy Ziemi jest przede wszystkim napędzany przez zbiorowe obracanie się nauczycieli języka polskiego w grobach.

Robiłam testy na NO3 I NO2 i niby wszystko jest w porządku. Pójdę jutro po nitrivec, bo w domu mam od tygodnia tylko toxivec, pani w zoologicznym źle mi sprzedała a nie zauważyłam.
Mam granulki (chyba podawałam gdzieś już nazwę, ale nie jestem pewna) i płatki, cztery dni temu dostały groszek, przez trzy kolejne dni miały głodówkę, dziś dostały parę namoczonych wcześniej granulek.
Wczoraj rozmawiałam z tatą i obiecał, że jak zobaczy, że rybki rosną to kupimy większe akwarium, więc szanse są, a wtedy to akwarium będzie domem dla jakiś mniejszych rybek i zakup sprzętu nie pójdzie na marneWink
Najbardziej martwi mnie ta agresywność teleskopa, czerwony kapturek spędza całe dnie w kącie, a ten co chwilę podpływa i ją tak jakby gryzie, po bokach lub podpływa od tyłu i tam gryzie. Może to ma znaczenie, teleskop jest chyba młodszy, bo mniejszy od dwóch pozostałych.

Edit: dziś rano zauważyłam, że na kapturku są cztery białe kropeczki. Czy to ospa? Lepiej zaserwować im ten nitrivec (da radę z ospą?) czy kupić jakiś środek na ospę?

Edit2: byłam w mieście, niestety wszędzie mieli tylko bio nitrivec, ale kupiłam. Pani w sklepie pytała, czy duże czy mniejsze, wzięłam mniejsze, a teraz patrzę, że to jest środek do filtra a nie do wody.. Dostałam też sól akwarystyczną i ją dodałam, jak radziła kaasiaa, woda zrobiła się niebieska, mam nadzieję, że pomoże rybkom.Sad Trochę się rozruszały. Wink
Dostałam też takie małe akwarium 28l, chcę tam przenieść welonki na trzy tygodnie, a to założyć od początku, żeby dojrzało tak jak ma, czekam tylko na filtr.

Z orandą chyba jest źle. ;( Tak jak wczoraj cały dzień leżała przy dnie, tak teraz leży bokiem na powerzchni i jest cała taka poharatana.. Co to może być? Sad
[/align]

Tylko odpowiedzi KESI coś mogły pomóc welonom...
Reszta z nich to kolejne autorskie wymysły ludzi którzy chcą tylko nabijać posty albo myślą, że pozjadali wszystkie rozumy a pojęcia o tym nie mają a ona korzystając z tych rad może tym większą krzywdę im zrobić.
To, że jeden welon podgryza inne to nie ma czym się martwić bo to norma u nich..
Zacznijmy od karmienia bo przeważnie non stop welony dostają jeden typ pokarmu i ludzie myślą, że tak ma być a to wielki błąd. 4-5 dni bez jedzenia a potem delikatnie zacznij je karmić urozmaiconymi pokarmami (DELIKATNIE CZYLI BARDZO MAŁO). Wode podmieniaj po te 20% nie więcej.
O karłowaceniu nie ma co gadać na tym etapie bo one jeszcze nie mają po 20cm a welon młody rozwija się tak samo w 20 litrach jak w 100.

Przykro stwierdzać ale pogorszenie się stanu ryb prawdopodobnie spowodowane jest tymi wszystkimi dziwnymi pomysłami jakie miałaś stosować.

[112l] Iwagumi "dla ubogich"

http://www.akwaswiat.net/-112l-iwagumi-d...31322.html

Stosuję "zdrowe" podejście do akwarystyki...

Rybka niestety przeniosła się na łono Abrahama.;( druga chyba powoli idzie w jej ślady.. ;( Tylko teleskop rozruszany i normalnie w miarę pływa.
Moja przygoda z akwarystyką nie zaczęła się zbyt kolorowo..

Skocz do: