Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
trzy złote rybki - co robić? - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Akwarystyka ogólnie (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Temat: trzy złote rybki - co robić? (/showthread.php?tid=30630)

1 2 3 4 5

trzy złote rybki - co robić? - majki - 29.12.2011

Witam wszystkich
jako nowa forumowiczka znalazłam się tutaj, ponieważ niespodziewanie zostałam właścicielką trzech złotych rybek i potrzebuję Waszej pomocy. Pisałam już na innym forum, ale niestety nie było reakcji, a bardzo się o nie martwię. Przepraszam z góry, jeśli piszę w złym dziale. Dostałam cztery dni temu wspomniane już rybki w szklanej kuli. Naczytałam się, jakie ryby przeżywają w takich zbiornikach męczarnie, więc szybko zorganizowałam im akwarium, niestety tylko 52 l, ale zawsze lepsze niż ta mała kula.. Nie było czasu na przygotowanie akwarium, bo rybki już ledwo żyły, ciągle pływały przy powierzchni i łapały powietrze.. Przed drugi dzień świąt pływały już w tym 52l akwarium, woda w nim była odstana przed ok 24 godziny. Wczoraj zakupiłam żwirek, kilka roślinek, filtr (Kameleon 360), termometr. Rybki obecnie pływają sobie, czasem bawią się tzn tak podpływają pod siebie, jedzą, kiedy je karmie. Jedna czasem pływa bokiem, czasami podpływają do góry i łapią powietrze, czy to źle? Podmieniałam dziś wodę, ok 10 l, 1:1 odstaną kranówę i wodę zmineralizowaną. Mierzyłam dziś NO3, NO2 i pH. Z badań wynika, że obecność NO3 i NO2 jest minimalne (próbki wychodziły żółte, wg skali to bardzo mała ilość albo i brak). PH wyszło ok. 8, nie potrafię dokładnie określić niebieskiego koloru na skali. Moje pytania:
1. Czy rybki mogą żyć w takim pH? Niektórzy twierdzą, że mogą się przyzwyczaić niż bym miała jakoś zbijać chemią.
2. Czy rybki w ogóle mają szansę przeżyć?
3. Czy filtr ma znajdować się całkowicie pod wodą? Wężyk mam podłączony pod ten wylot pionowy nad wylotem wody. Jaka jest różnica pomiędzy podłączeniem takim a podłączeniem pod wylot na regulatorze, który znajduje się z boku?
4. Woda nie jest jakoś zamulona, filtr chodzi cały czas, woda wylatuje mniej więcej na wysokości tafli wody. W wodzie pływa dużo takich miniaturowych jakby bąbelków powietrza. Czy to rzeczywiście powietrze czy jakieś pierwotniaki albo bakterie?

Bardzo chciałabym, żeby te rybki przeżyły u mnie, przywiązałam się już do nich. Wiem, że powinny mieć o wiele większe akwarium, ale póki co mam możliwość posiadania tylko takiego zbiornika, mam nadzieję, że jak podrosną, to zagwarantuję im większe akwarium. Chcę dołączyć jakiś napowietrzacz albo zaopatrywać w CO2. Proszę o rady i pomoc.

RE: trzy złote rybki - co robić? - Lipa96 - 29.12.2011

Filtr z boku wygląda identycznie jak mój Aqua-szut Super mini 360, z wyjątkiem kolorów(mój jest czarno szary), jeśli to ten sam to jest za mały jak na to akwarium. Rybki na razie są małe ale mimo tego postarał bym się je wymienić bądź oddać na ryby adekwatne do litrażu akwarium. Nie napisałaś nic o świetleniu, jest ono potrzebne jeśli nie chcesz żeby ci roślinki z gniły. Te kamienie które robią za podłoże wymień na jakiś drobny żwirek, byle nie kolorowy tylko naturalny. Za akwarium daj jakieś czarne tło np kawałek brystolu. Nie wiem czy czytałaś już o tym ale akwarium przed wpuszczeniem ryb musi od stać minimum 2 tygodnie. Radze rybek pozbyć się póki są małe bo później nie dość że się bardziej przywiążesz to może nikt nie chcieć wziąć dorosłych ryb.

RE: trzy złote rybki - co robić? - mcda-p - 29.12.2011

Podoba mi się twoja szybka reakcja i fakt że zorganizowałaś rybolom większe lokum. No ale w 50l welonów hodować się nie da. Masz jednak teraz trochę czasu do namysłu, żeby dokonać najlepszej decyzji (oddania ich lub kupienia większego akwa wraz z mocnym filtrem).
Po pierwsze musisz wiedzieć, że woda w twoim akwarium jest narazie niedojrzała. Nie ma bakterii nitryfikacyjnych w filtrze, a ryby już pływają; nie było by złym posunięciem zakupić szczep bakterii w zoologu, lub zdobyć wodę dojrzałą od jakiegoś akwarysty. Nie lej mineralnej- to twarda woda, już lepiej dla ryb jak podmiany będą z kranówki odstanej. Ryby które masz mają szansę przeżyć, ale co to dla nich za życie w 50l. Na krótką metę (czas poszukiwań innego lokum) możesz je tu trzymać, ale o ile nie zdobędziesz wydajniejszego filtra, musisz robić częstsze podmiany niż raz w tyg.
Dalej co do filtra- jeśli te bąbelki to powietrze , odłącz rurkę tak żeby ich nie było. To dodatkowo zatwardza wodę, a niepotrzebnie.
Jeśli chcesz zachować wszystkie welony, trzebaby postawić minimum 200l i równiez zaopatrzyc się w wydajny filtr. Nie jest to rozwiązanie tanie i proste w realizacji, w przypadku gdy nie masz kasiory lub miejsca na taki zbiornik. Może mądrze byłoby je oddać, choć wiem, że może być ci trudno- a do tego zbiornika dobrać niekłopotliwą towarzyską obsadę.

RE: trzy złote rybki - co robić? - asz32 - 29.12.2011

dobrze, że od razu tu piszesz, masz szansę być dobrą akwarystką- to widać już po 1 poście. Filtr podłączyłaś dobrze, ale odłącz tak jak radzi mcda-p wężyk, sam ruch tafli wody taki jak masz spokojnie wystarczy do napowietrzenia wody i jest lepszy, to że rybki czasem podpływają do tafli i oddychają powietrzem atm. jest normalne, nie martw się tym. Co do akwa, to podmieniaj przynajmniej raz w tygodniu jakieś 30% wody, ale na taką odstaną- niech sobie postoi w jakimś garnku 48h- aha i pamiętaj wlewając żeby miała tą samą temp. jak ta w akwa, najwyżej dolejesz troszkę podgrzanej z czajnika, kup też koniecznie bakterie nitryfikacyjne i dolej do baniaka zgodnie z instrukcją, najlepsze są chyba firmy nutrafin ale mogą być też tańsze, wszystko to póki co... Myśl powoli o zmianie akwarium,wydaje mi się że jakieś 6 miesięcy mogą pobyć w tym mniejszym ale później albo szarpniesz się na jakieś 200l dla nich Smile albo musisz je oddać, ja jednak radzę 200 bo welonków nigdy nikt nie chce a jeśli masz warunki na pewno odwdzięczą Ci się za nowy dom- są to inteligentne i zabawne rybki. Pamiętaj karmić je małymi porcjami, najlepiej raz dziennie i jeśli są to płatki to namaczaj je najpierw pod wodą w palcach i dopiero "puszczaj" - to bardzo ważne, rybki te mają problemy z trawieniem, jedzą łapczywie łykając powietrze a potem, chorują (być może dlatego jedna z nich kładzie się na boku) , także ostrożnie przy karmieniu. Smile Wszystkie rybki powinny przeżyć więc głowa do góry!

RE: trzy złote rybki - co robić? - pawciotr - 29.12.2011

Nikt chyba nie zauważył przed ostatniego zdania:
"Chcę dołączyć jakiś napowietrzacz albo zaopatrywać w CO2"
Na razie ani to, ani to Ci nie będzie potrzebne. Napowietrzacz w cale nie jest potrzebny, a CO2, czyli dwutlenek węgla nie jest potrzebny rybom do oddychania, wręcz przeciwnie. CO2 możesz zastosować do lepszego rozwoju roślin, ale dopiero wtedy kiedy będziesz miała lepsze oświetlenie i więcej roślinek ( raczej przy welonkach się to nie uda Big Grin ). Głównym planem teraz, to albo znaleźć nowego właściciela, albo znaleźć pieniądze na akwa 200-300 litrów.

Edit. Ten filtr wygląda jak zabawkowy Big Grin I jeszcze jedno... Jakim cudem 3 welonki się zmieściły do kuli? :? Kurde to musiało wyglądać jak basen ze świątecznymi karpiami w sklepie...
Pozdrawiam, Paweł Smile

RE: trzy złote rybki - co robić? - majki - 29.12.2011

Dziękuję za wskazówki, rurkę odłączyłam, także bąbelki już nie lecą i bardzo cicho się zrobiło. Wink Tylko czy woda nie będzie przez to mniej natleniona? Napowietrzacz także jest zbędny, tak? Bo naczytałam się już tylu opinii, że nie wiem, jedni radzą a inny odradzają, pogubić się można..
Póki co oświetlam dwoma zwykłymi lampkami, ale rozglądam się za typowymi świetlówkami do akwarium oraz filtrem zewnętrznym, czy mogłyby działać dwa, ten wewnętrzny, który mam oraz np taki:
http://allegro.pl/filtr-zewnetrzny-kaskadowy-aqua-clear-30-76-113l-i1976591434.html ?
Problem jest z moim tatą, który był przeciwny nawet takiej wielkości akwarium, a co dopiero 200l? Ale może jak za parę miesięcy podrosną to zobaczy, że jednak jest to niezbędny większy. Może znajdę kogoś, kto je przygarnie i zajmie się nimi dobrze, a ja zbuduję akwarium od nowa i kupię jakieś mniejsze rybki, chociaż już się przywiązałam i nawet spać nie mogę, a jak się rano budzę to pierwsze co robię sprawdzam, czy spokojnie sobie rybki pływają.
Przez całe dzisiejsze popołudnie jedna rybka prawie cały czas pływa w jednym miejscu, czy to jakiś objaw?
I jeszcze jedno pytanie, mogę dokupić jeszcze jakieś roślinki czy te wystarczą?
Jeszcze raz dziękuję za taki odzew i porady. Wink

RE: trzy złote rybki - co robić? - pawciotr - 29.12.2011

Ta kaskada może być, wystarczy jeden filtr, nie trzeba dwóch. Co do oświetlenia, to jak masz akwarium ze standardowymi wymiarami, to na All*gro można kupić gotową pokrywę za ok 100-150zł, a jak masz sprawne ręce, chęci i trochę czasu, to przy pomocy taty zrobisz sama pokrywę i w przyszłości nie będziesz musiała grzebać przy standardach, przy dodawaniu więcej oświetlenia Smile

RE: trzy złote rybki - co robić? - mcda-p - 29.12.2011

Dwa filtry mogą być, to nawet lepiej, bo naprawdę przy welonach nadfiltracja to podstawa. Możesz się zaopatrzeć w takie rośliny jak kryptokoryny, anubiasy, ogólnie rośliny nie wymagające wiele światła i o twardych liściach- welony inne poprostu zniszczą. Dobrze, że rozpatrujesz ewentualność oddania ryb, skoro nie ma opcji postawienia tych 200l.
Odnośnie rybki mającej problem z pływaniem- poczytaj o pęcherzu pławnym, może coś z nim nie tak.
Jesteś jedną z nielicznych osób, które w przeciwieństwie do kogoś kto ci welony sprezentował, są odpowiedzialne i trzymam kciuki, bo coś czuję że będzie z ciebie dobra akwarystka Smile

RE: trzy złote rybki - co robić? - majki - 29.12.2011

no właśnie muszę pogadać z tatą i coś wymyślimy. Wink to światło, które jest teraz, gasić na noc?
A, chciałam dodać, że kupiłam dziś bakterie BactoActive firmy Tropical, podmieniając dziś wodę oczyściłam delikatnie filtr i wkropiłam w niego ten środek. Dobrze?

RE: trzy złote rybki - co robić? - apri cort - 29.12.2011

Nawet powinnaś dokupić rośliny, radzę twarde anubiasy i szybko rosnacy nurzaniec. Mam właśnie wiadro do oddania we Wrocławiu, ale coś chętnych u mnie nie ma...