RE: Liczba skalarów w akwarium -
Pierrot - 16.12.2010
Możesz podać wymiary akwarium, które masz w tej chwili. Jakie rybki pływają z tą parą, która została? Jakie to skalary konkretnie? Jak duże są w tej chwili?
Co wynika z Twoich doświadczeń? Bo tego mi najbardziej zabrakło.
aleksandra84 - 17.12.2010
Wymiary akwa to 80x60 (wysokość) x34 około 160l. obsada: para skalarów samica odmiana dzika (7 - 8cm) i samiec Koi (10-12cm z czego w nowym akwa urósł w ciągu 2 miesięcy ze 3 cm

). 5 kirysków pstrych, 4 otoski i harem bojka 1 + 4. 1 neon innesa ale czekam na jeszcze jakieś 20 sztuk.
Co do doświadczeń, to myślę, że 112l na młode osobniki, które pływają razem i czekają na dobranie się par to nie najgorsze rozwiązanie. Ale jak już rybki robią się starsze i podchodzą do tarła trzeba im zagwarantować duuużo lepsze warunki bo inaczej (według mnie) silniejsze osobniki wykończą słabsze. A nawet jak nie wykończa to rybcie zastraszone będą siedzieć w krzakach. (Jak ja sprzedałam te 4 sztuki, jedna była na wykończeniu, bała się podpływać do jedzenia. przez ostatnie kilka dni karmiłam ja przez rurkę, to znaczy pokarm rozmaczałam i wężykiem wdmuchiwałam pod pyszczek.) Inną sprawą jest to, że mój samiec to potwór! Po nieudanym tarle gania swoją "kobitkę" po całym akwa i tak ją tłucze, że czasem mam wrażenie że ją zabije.
Podsumowując moją niezbyt składną wypowiedź
160l wysokie akwa to mieszkanko dla max 1 pary dobranych rybek, które będą ładnie rosły i czuły się w miarę komfortowo. Od kiedy moja para jest "sama" w akwa to ikrę pilnuje aż do oderwania się maluchów od liścia. Potem niestety neonek kończy macierzyństwo. Dochowałam się 6 sztuk młodych ale w sztucznych warunkach. Teraz mają około 2cm i zaczynam im szukać nowego domu bo póki co siedzą w małym akwa a do rodziców nawet nie planuje ich wpuszczać!
brylka3 - 02.01.2011
pewnie potępicie moje zachowanie ale trzymam 10 młodych i parke młodych ale składające już ikre w 112 l nie zaobserwowałem skarłowacenia ryby są zdrowe a które są zaduże oddaje do sklepu
Pierrot - 02.01.2011
Bryłka, jeśli prześledziłeś choćby dyskusję w tym wątku, to sam dobrze wiesz, czy ludzie wyrażą się pochlebnie czy nie o Twoim działaniu.
Proponuję przejście na pielęgniczki w tym litrażu.
Gregi69 - 02.01.2011
W przypadku skalarów decydujące znaczenie ma nie tyle litraż, co wysokość akwarium (choć te parametry są ze sobą ściśle powiązane). Jako że skalary są rybami "wysokimi" akwarium powinno być min. 50 cm wysokości, co po odjęciu podłoża powinno dać ok. 45 cm wysokości słupa wody. Zwykle akwaria o pojemności 100 - 120 litrów spełniają te warunki. W taki zbiorniku z powodzeniem można trzymać 1 parę lub 3 skalary nie sparowane. W dłuższych zbionikach, przy odpowiednim wystroju można pokusić się o dwie lub więcej par. Jednak to już zależy od ryb. Sam miałem przypadek, że zbiornik 250 litrowy całkowicie zdominowała jedna para. Natomiast w tym samym czasie w takim samym zbiorniku miałem 2 pary, które doskonale podzieliły między siebie akwarium i obydwie pary regularnie podchodziły do tarła.
Pietruch - 03.01.2011
(02.01.2011, 19:45)Gregi69 napisał(a): Zwykle akwaria o pojemności 100 - 120 litrów spełniają te warunki.
No to teraz nie zdziwię się, jak większość początkujących, którzy mają akwa 112l zaczną ładować w nie skalary. Powodzenia...
Gregi69 - 03.01.2011
Może niezbyt precyzyjnie się wyraziłem. Założyłem, że mamy do czynienia z osobą, która ma już jakie takie pojęcie o akwarystyce, parametrach wody itd itp. Wtedy oczywiście, że takie akwarium jest wystarczające dla 1 pary, ale podkreślam TYLKO jednej pary lub 3 ryb nie sparowanych. Nie ma tam już miejsca dla innych ryb. Niedopuszczalne jest natomiast tak jak ktoś tu napisał trzymanie w 112 litrów 10 skalarów i to nie podlega żadnej dyskusji.
rafik - 03.01.2011
(03.01.2011, 05:35)Gregi69 napisał(a): Może niezbyt precyzyjnie się wyraziłem. Założyłem, że mamy do czynienia z osobą, która ma już jakie takie pojęcie o akwarystyce, parametrach wody itd itp. Wtedy oczywiście, że takie akwarium jest wystarczające dla 1 pary, ale podkreślam TYLKO jednej pary lub 3 ryb nie sparowanych. Nie ma tam już miejsca dla innych ryb. Niedopuszczalne jest natomiast tak jak ktoś tu napisał trzymanie w 112 litrów 10 skalarów i to nie podlega żadnej dyskusji.
Nie moge zgodzic się z Tobą.Jak się nie mylę to standartowa 112 to 80x35.Po odjęciu podłoża zostaje jakieś 27-28 cm.tafli wody nie licząc posadzonych roślin.Nie wydaje mi się aby dorosły samiec mógł sobie swobodnie popływać w takim zbiorniku.Z moich doświadczeń minimum to 100x50 dla dorosłej dobranej pary.
Gregi69 - 03.01.2011
Ja piszę o zbiornikach, których wysokość wynosi 50 cm.
rafik - 03.01.2011
(03.01.2011, 17:21)Gregi69 napisał(a): Ja piszę o zbiornikach, których wysokość wynosi 50 cm.
No dobra,tylko też piszesz że zbiorniki 100-120l. spełniają te kryteria a tak nie jest.