16.04.2009, 15:58
strojter napisał(a):Searcher, nie wydaje Ci się, że NH4NO3 będzie dawało za dużo NH4?Nie lepiej Ca(NO3)2?Czytałeś może o metodzie EI?
Ogólnie polecane jest właśnie NH4NO3, gdyż jony amonowe w środowisku kwaśnym występują w nieszkodliwej formie, poza tym sprawny filtr szybciutko je "naprostuje" do jedynej słusznej formy Jeśli już obawiamy się skutków ubocznych, można zastosować KNO3, w pełni bezpieczne, bardzo łatwe do dostania (popularna saletra do peklowania mięs), tyle że wtedy dawka potasu powinna być odpowiednio mniejsza. Ca(NO3)2 dodaje wapń, którego to raczej nie chcemy zbyt wiele
Co do metody EI to śledzę wątek na angielskim forum oraz nasze, polskie doświadczenia z tym. Jak dotychczas niewiele osób może pochwalić się sukcesem w stosowaniu tej metody u nas w kraju. Zawsze coś tam nie jest, jak być powinno. Trochę mnie to powstrzymuje przed spróbowaniem... do tego lecę na wakacje dłuższe w czerwcu, więc może po wakacjach za to się wezmę