Witam.
Wczoraj w moim akwarium zaczął mnożyć się brązowy osad. Akwarium ma około tygodnia. Woda, która wlałem była najpierw przegotowana, a następnie dodałem uzdatniacza firmy SERA Aquatan. Osad łatwo schodzi po przetarciu palcem. Przed chwilą zrobiony test Tropical 6 in 1:
mg/L NO3- -> 10
mg/L NO2- -> 0-0,5
°d GH -> 8-16
°d KH -> 10-15
pH -> 7.0
mg/L Cl2 -> 0
W akwarium już pływa jeden bojownik strzępiasty.
Akwarium 25l, 26°C, żarówka 11W, oświetlenie około 10-11h, filtr ustawiony na +- 200l/h.
Czy osad zagraża życiu bojownika?
Jak z tym walczyć?
Nie wiem czy dodać rośliny do akwarium, ponieważ boję się, że padną od tego osadu.
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam,
Paweł.
(08.04.2014, 14:13)skylfer napisał(a): Akwarium ma około tygodnia. Woda, która wlałem była najpierw przegotowana, a następnie dodałem uzdatniacza firmy SERA Aquatan.
W akwarium już pływa jeden bojownik strzępiasty.
Należy zacząć od tego, że akwarium powinno dojrzewać BEZ RYB przez przynajmniej 3 tygodnie, gotowanie i dodawanie uzdatniaczy tego nie zmieni. Wpuściłeś bojka za wcześnie, więc prawdopodobnie te glony które obserwujesz teraz będą najmniejszym problemem w najbliższym czasie (może się zacząć chorowanie ryb oraz inne cuda). Szkoda że nie poczytałeś forum wcześniej - wiedziałbyś o cyklu azotowym i konieczności dojrzewania zbiornika.
Pozdrawiam!
Kamil.
[160L] BYŁO - Ap. borelli, M. Ramirezi, H. amandae, C. habrosus, Otoski...
JEST - Tanganika - N. multifasciatus, N. caudopunctatus Kapampa, J. ornatus :D
Tak w ogóle to po kiego grzyba Ty tą wodę gotowałeś ?
Ja przy całkowitym restarcie, wszystko wywaliłem oprócz roślin i kupiłem nowe.
Wodę sobie zostawiłem z poprzedniego akwa i uzupełniłem odstaną kranówką z wiadra...
Dodawanie uzdatniaczy może i przyśpieszy ale nie na tyle żeby od razu wrzucać ryby.
Dziękuję za odpowiedzi. Wrzuciłem bojka po tygodniu ze względu na stare "doświadczenie" z akwarium. Kiedyś rodzicie mieli 120l i co roku wywalali wszystko i wrzucali "świeże". Wodę właśnie mieli odstaną 24h z uzdatniaczem. Od razu rybki wrzucali i wszystko było ok. Czytałem właśnie o dojrzewaniu i myślałem, że po dodaniu uzdatniacza tydzień będzie wystarczającym czasem. Właśnie skończyłem podmianę 8l wody, dorzuciłem 2 roślinki (jedna zajmuje około 1/10 powierzchni akwa, druga mniejsza) i 4 oteski (znalezione w temacie o okrzemkach).
Edit:
Dorzucam fotkę jak to teraz wygląda.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09.04.2014, 20:03 {2} przez skylfer.)
Cytuję
"Świadczą o niedoborze oświetlenia i nadmiarze związków fosforanowych i azotanowych. Przy rozruchu akwarium mogą wystąpić w miejscach mocno oświetlonych mimo, że preferują słabe oświetlenie. Mają kolor brązowy i rozwijają się na szybach, roślinach (blokując im dostęp światła) oraz elementach dekoracyjnych. Przy próbie pozbycia się ich nigdy nie stosuj chemii. Okrzemki wytwarzają wtedy przetrwalniki i wracają po ustąpieniu chemii ze zdwojoną siłą. Można się ich pozbyć wzmacniając oświetlenie w akwarium. Zwiększając moc oświetlenia należy zachować zdrowy rozsądek i nie przesadzić bo zamiast okrzemek będziemy mieli zakwit wody. Dodatkowo należy zmniejszyć ilość substancji odżywczych przez częściową wymianę wody."
Myślę że gdy akwarium dojrzeje to same ustąpią
Po ci ta ceramika?Uważasz ze naturalnie wygląda?
I więcej roślin przy okazji by sie przydało
Co do brzęczyka to po prostu nie byłem pewien czy otoski potrzebują napowietrzania dlatego załączyłem. Ceramika średnio mi leży ale dziewczynie się podoba i ma być.. Planuję za około miesiąc przymierzyć się do akwa 120l i wtedy będzie o wiele bardziej naturalne. Akwarium mam, filtr i grzałka są, więc czemu, by nie spróbować. Ale tym razem poczekam 2-3 tygodnie na całkowite dojrzenie zbiornika. Myślicie, że dorzucić tutaj jeszcze jakąś roślinę? Nie chcę przesadzić.
Zakup najtańsze moczarki posadz je na 3cim planie(z tyłu), u mnie przyrastaja około 3cm na tydzień dostarczając do zbiornika potrzebne związki. Zaplanuj sobie co tygodniową podmianę wody zaopatrz się w kilka butelek po napojach 2L i policz 20% objętości zbiornika. Oświetlenie wg.moich obserwacji 8godzin na dobę ja daje w 2ch ratach po 4godz. Filtr chodzi około 10godzin dziennie.