Witam wszyskich
Chcialbym napisac troszke o chodowli Zlotych rybek
(dla "zielonych") mam spore doswiadczenie w tej sprawie wiec moge sie nim podzielic z niedoswiadczonymi akwarystami
1. Akwarium (rozmiar akwarium jest uzalezniony od ilosci rybek jakie chcemy trzymac w zbiorniku ( chodziu tu o welony )) w przyblizeniu na jednego welonka powino przypadac okolo 30 litrow wody pod warunkiem ze chcemy trzymac ryby denne w zbiorniku
2. Pokarm no i tu zaczynaja sie schody
ja osobiscie polecam tetraAniMin colour(poniewaz jest on w kulkach i ryby nie pecznieja od niego i pozwala on zapewnic odpowiedni kolor i stan zdrowia naszych rybek ) w szczegulnosci odradzam zwykly pokarm w platkach za 3 zl
poniewaz spozywajac go ryba nalyka sie powietrza i pecznieje od tego i dosyc dlugo zajmuje jej powrot do zwyklego stanu zdrowia
polecam dawac im terz roznego radzaju rosliny z drobnymy liscmi jako uzupelnienie djety (droga inwestycja) i zywy pokarm 
3 . sprzet polecam kupic natleniacz z filtrem o rozmiar wiekszy niz pojemnosc naszego akwarium np jesli posiadamy akarium 150 l kupmy model przystosowany do 180 l akwarium bardzo nam to pomoze w utrzymaniu czystosci a wszczegulnosci leka nad filtracja pomoze nam zmniejszyc ryzyko wystapienia chorob u naszych rybek
po 2 w tym punkcie grzalka ? hym ciekawe zagadnie uwazam ze jest zbedna poniewaz te ryby lubia temperature pokojowa okolo 19-20 stopni
4. rosliny jedynie z grubymy liscmi inaczej stana sie one pokarmem naszych ulubiencow !!
5 .obsada akwarium przy zbiorniku okolo 100l polecam
2x Carassius auratus auratus (Welon oranda czerwona)
2x kirysek pstry
2 x Sum rekini
1 x zdrojnik lepiej wybrac jedna z mniejszych odmian
i maxymalnie do tego 2 x teleskop odmiana czarna bendzie sie ladnie prezentowac
i to jest maximum co mozemy trzymac w takim zbiorniczku
opis mojego akwarium
zbiornik 214 litrow panoramiczny
sprzet :pokrywa filtr przystosowany do uczyszczania zbiornika o poj. 280 l
obsada :
2 x zlota rybka
2 x teleskop odmiana czarna
2 x lwia glowka
3 x kirysek pstry
1 x zbrojnik
2 x sum
rosliny grubolisciaste i gruby zwir
mysle iz posiadam duze doswiadczenie poniewaz udalo mi sie juz odchochodowac od ikry 6 teleskopow (czarnych) i 12 zlotych rybek (!!!)
reszta niestety nie dala rady sporstac zyciu na tym swiecie
naj wiekszy welon jakiego posiadalem miar rozmiary okolo 25 cm i to byl welon odmiana teleskopowa (czarna)
Chcialbym napisac troszke o chodowli Zlotych rybek (dla "zielonych") mam spore doswiadczenie w tej sprawie wiec moge sie nim podzielic z niedoswiadczonymi akwarystami

1. Akwarium (rozmiar akwarium jest uzalezniony od ilosci rybek jakie chcemy trzymac w zbiorniku ( chodziu tu o welony )) w przyblizeniu na jednego welonka powino przypadac okolo 30 litrow wody pod warunkiem ze chcemy trzymac ryby denne w zbiorniku
2. Pokarm no i tu zaczynaja sie schody
ja osobiscie polecam tetraAniMin colour(poniewaz jest on w kulkach i ryby nie pecznieja od niego i pozwala on zapewnic odpowiedni kolor i stan zdrowia naszych rybek ) w szczegulnosci odradzam zwykly pokarm w platkach za 3 zl
poniewaz spozywajac go ryba nalyka sie powietrza i pecznieje od tego i dosyc dlugo zajmuje jej powrot do zwyklego stanu zdrowia
polecam dawac im terz roznego radzaju rosliny z drobnymy liscmi jako uzupelnienie djety (droga inwestycja) i zywy pokarm 
3 . sprzet polecam kupic natleniacz z filtrem o rozmiar wiekszy niz pojemnosc naszego akwarium np jesli posiadamy akarium 150 l kupmy model przystosowany do 180 l akwarium bardzo nam to pomoze w utrzymaniu czystosci a wszczegulnosci leka nad filtracja pomoze nam zmniejszyc ryzyko wystapienia chorob u naszych rybek

po 2 w tym punkcie grzalka ? hym ciekawe zagadnie uwazam ze jest zbedna poniewaz te ryby lubia temperature pokojowa okolo 19-20 stopni
4. rosliny jedynie z grubymy liscmi inaczej stana sie one pokarmem naszych ulubiencow !!
5 .obsada akwarium przy zbiorniku okolo 100l polecam
2x Carassius auratus auratus (Welon oranda czerwona)
2x kirysek pstry
2 x Sum rekini
1 x zdrojnik lepiej wybrac jedna z mniejszych odmian
i maxymalnie do tego 2 x teleskop odmiana czarna bendzie sie ladnie prezentowac

i to jest maximum co mozemy trzymac w takim zbiorniczku

opis mojego akwarium

zbiornik 214 litrow panoramiczny
sprzet :pokrywa filtr przystosowany do uczyszczania zbiornika o poj. 280 l
obsada :
2 x zlota rybka
2 x teleskop odmiana czarna
2 x lwia glowka
3 x kirysek pstry
1 x zbrojnik
2 x sum
rosliny grubolisciaste i gruby zwir
mysle iz posiadam duze doswiadczenie poniewaz udalo mi sie juz odchochodowac od ikry 6 teleskopow (czarnych) i 12 zlotych rybek (!!!)
reszta niestety nie dala rady sporstac zyciu na tym swiecie
naj wiekszy welon jakiego posiadalem miar rozmiary okolo 25 cm i to byl welon odmiana teleskopowa (czarna)