Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
poradnik zlota rybka (welon) jak je chodowac i utrzymac akwarium w czystosci - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Ryby w akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=9)
+--- Temat: poradnik zlota rybka (welon) jak je chodowac i utrzymac akwarium w czystosci (/showthread.php?tid=3787)

1 2

poradnik zlota rybka (welon) jak je chodowac i utrzymac akwarium w czystosci - Ogonek - 27.02.2008

Witam wszyskich Smile Chcialbym napisac troszke o chodowli Zlotych rybek
(dla "zielonych") mam spore doswiadczenie w tej sprawie wiec moge sie nim podzielic z niedoswiadczonymi akwarystami Cool
1. Akwarium (rozmiar akwarium jest uzalezniony od ilosci rybek jakie chcemy trzymac w zbiorniku ( chodziu tu o welony )) w przyblizeniu na jednego welonka powino przypadac okolo 30 litrow wody pod warunkiem ze chcemy trzymac ryby denne w zbiorniku
2. Pokarm no i tu zaczynaja sie schody Tongue ja osobiscie polecam tetraAniMin colour(poniewaz jest on w kulkach i ryby nie pecznieja od niego i pozwala on zapewnic odpowiedni kolor i stan zdrowia naszych rybek ) w szczegulnosci odradzam zwykly pokarm w platkach za 3 zl Sad poniewaz spozywajac go ryba nalyka sie powietrza i pecznieje od tego i dosyc dlugo zajmuje jej powrot do zwyklego stanu zdrowia Sad polecam dawac im terz roznego radzaju rosliny z drobnymy liscmi jako uzupelnienie djety (droga inwestycja) i zywy pokarm Tongue
3 . sprzet polecam kupic natleniacz z filtrem o rozmiar wiekszy niz pojemnosc naszego akwarium np jesli posiadamy akarium 150 l kupmy model przystosowany do 180 l akwarium bardzo nam to pomoze w utrzymaniu czystosci a wszczegulnosci leka nad filtracja pomoze nam zmniejszyc ryzyko wystapienia chorob u naszych rybek Smile
po 2 w tym punkcie grzalka ? hym ciekawe zagadnie uwazam ze jest zbedna poniewaz te ryby lubia temperature pokojowa okolo 19-20 stopni
4. rosliny jedynie z grubymy liscmi inaczej stana sie one pokarmem naszych ulubiencow !!
5 .obsada akwarium przy zbiorniku okolo 100l polecam
2x Carassius auratus auratus (Welon oranda czerwona)
2x kirysek pstry
2 x Sum rekini
1 x zdrojnik lepiej wybrac jedna z mniejszych odmian
i maxymalnie do tego 2 x teleskop odmiana czarna bendzie sie ladnie prezentowac Tongue
i to jest maximum co mozemy trzymac w takim zbiorniczku Sad
opis mojego akwarium Tongue
zbiornik 214 litrow panoramiczny
sprzet :pokrywa filtr przystosowany do uczyszczania zbiornika o poj. 280 l
obsada :
2 x zlota rybka
2 x teleskop odmiana czarna
2 x lwia glowka
3 x kirysek pstry
1 x zbrojnik
2 x sum
rosliny grubolisciaste i gruby zwir

mysle iz posiadam duze doswiadczenie poniewaz udalo mi sie juz odchochodowac od ikry 6 teleskopow (czarnych) i 12 zlotych rybek (!!!)
reszta niestety nie dala rady sporstac zyciu na tym swiecie
naj wiekszy welon jakiego posiadalem miar rozmiary okolo 25 cm i to byl welon odmiana teleskopowa (czarna)

RE: poradnik zlota rybka (welon) jak je chodowac i utrzymac akwarium w czystosci - bercia289 - 28.02.2008

ta chyba malego welonka;/

RE: poradnik zlota rybka (welon) jak je chodowac i utrzymac akwarium w czystosci - mysior - 28.02.2008

cooooooooo muwisz że 2 sumy rekinie w akwa 100l jak jeden sum potrzebuje minimum250-300 l a co do welonów co z tego że rozmnożylęś to nie znaczy że jesteś doświadczony juz nawet jak piszesz że jak na jednego welona 30 l to juz widać że sie nieznasz bo dla welona minimum to 60 -70 l. więc sie zastanów co piszesz pewnie wziełeś to z jakiejś głupkowatej stronki :/

RE: poradnik zlota rybka (welon) jak je chodowac i utrzymac akwarium w czystosci - Kesi - 19.03.2008

Ogonku to co napisałeś to są wierutne bzdury.

RE: poradnik zlota rybka (welon) jak je chodowac i utrzymac akwarium w czystosci - BaRaNeK - 20.03.2008

Może 30l wystarczy na jednego welona(małego) ale jak masz 1000lTongue BZDURY

RE: poradnik zlota rybka (welon) jak je chodowac i utrzymac akwarium w czystosci - jamnik__teckel - 29.12.2012

Przestańcie się czepiać chłopaka. Przecież jest doświadczony i wie co pisze. Chciałbym Ci Ogonku pogratulować zarówno udanego rozmnożenia rybek jak i ortografii i umiejętności korzystania z polskich znaków. Jakby nie było, to na kilkaset lub nawet kilka tysięcy jaj udało Ci się wychować aż 18 rybek. To już coś. Podobne postępy czyniłem w 1991 roku jak zaczynałem przygody z akwarystyką. Co do sumów rekinich, to ja mam 2 w 250 litrach i rozważam opcję powiększenia zbiornika, ale to pewnie dlatego, że mam tylko 20 lat doświadczenia i mogę być w błędzie. Co do żwiru u welonów, to naprawdę jest doskonały pomysł. Rybki z tak dużymi pyszczkami, wiecznie przekopujące dno zawsze mogą przypadkowo połknąć jakiś kamyk. To jest bezpośrednie zagrożenie dla życia welonów. Tak się składa, że nie masz kolego praktycznie żadnego doświadczenia i powinieneś się jeszcze duuużo nauczyć. Ja ze swoim stażem, cały czas zdobywam nowe informacje i często dowiaduję się czegoś nowego. Co prawda otwarcie tego tematu było jak najbardziej dobrym pomysłem, ale na przyszłość proponuję żebyś opierał swoje wypowiedzi na autopsji, a nie wiedzy książkowej. A na forum wróć, jak dostaniesz ocenę pozytywną z dyktanda, bo mało tego, że piszesz bzdury, to jeszcze najmłodsi czytelnicy mogliby nauczyć się od Ciebie jak nie pisać. Pozdrawiam

RE: poradnik zlota rybka (welon) jak je chodowac i utrzymac akwarium w czystosci - xpstanley - 30.12.2012

Mam takiego znajomego który twierdzi że jest bardzo doświadczonym akwarystą ponieważ rozmnaża głupiki, a twierdzi że ja się nie znam na niczym ponieważ nie potrafię rozmnożyć swoich sumików szklistych, neonów oraz ducha amazońskiego (ciekawe jak ma się rozmnożyć sam) xD Kolego co do twoich sumików rekinich w 100l, nie wiem czy wiesz ale ta ryba występuje w sklepie spożywczym pod nazwą panga... może to cię uświadomi o tym jak duża rośnie. Swoją droga w 100l powinieneś trzymać JEDNEGO welona...

RE: poradnik zlota rybka (welon) jak je chodowac i utrzymac akwarium w czystosci - BlackHawk88 - 30.12.2012

Złoty medal za odkopanie tak starego wątku.

RE: poradnik zlota rybka (welon) jak je chodowac i utrzymac akwarium w czystosci - iwona21 - 30.12.2012

, nie wiem czy wiesz ale ta ryba występuje w sklepie spożywczym pod nazwą panga...

ja nie wiedziałamSad

New Outsourced CFO Details - FrankJScott - 24.05.2022

To the lady asking about outsourced product development what is it, outsourced cfo jobs, how much does the amazon ceo make, how much money does a chief of a hospital make, what is outsourced mean, should i be an llc or a corporation, I highly recommend this updated outsourced cfo link or how much does a cfo make in nyc, how much does an owner of a hedge fund make, can you do an llc with multiple owners, can a single member llc have two owners, how much does amazon ceo make per minute, what does a financial.controller do, as well as this useful outsourced cfo tips on top of outsourced cfo services cost, is outsourcing payroll a good idea, can an llc have a ceo and president, how much do cfos make in australia, what does outsourced mean in geography, does an llc require a ceo, on top of this great outsourced cfo blog which is also great. Also have a look at this recommended outsourced cfo url alongside all how does outsourcing payroll work, how much does a bank cfo make, how much money do hospitals make from cancer, is getting an llc worth it, should i create an llc or a corporation, outsourced resources what is it, and don't forget this top outsourced cfo advice as well as hedge fund managing director salary, what is outsourced payroll, can an llc be called a corporation, what companies do outsourcing, how much do ceo make in a year, can an llc have a cfo, not to mention awesome outsourced cfo forum which is also worth a look. I also suggest this top outsourced cfo details alongside all how much did amazon ceo make, how much does a chief financial officer earn per month in south africa, how much do amazon get paid, does an llc require a ceo, how much does amazon cfo make, how much money does the ceo of amazon make a year, not to mention this excellent outsourced cfo blog and don't forget can an llc have a president, cfo cover letter examples, how much does a cfo of a big company make, how much money does the owner of amazon make, does an llc require a ceo, hedge fund controller salary nyc, as well as top outsourced cfo blog which is also great. Finally, have a look at this updated outsourced cfo info for good measure. Check more Top Outsourced CFO Site 708edba