26.11.2013, 01:24
Witam.
Nareszcie starczyło mi chęci na restart zbiornika, więc wypadało by się pochwalić... Tak na marginesie dodam, że akwarystyką interesuje się od kilku(nastu) lat, jednak poprzednich projektów profesjonalnymi bym nie nazwał, co mam nadzieję jest już etapem skończonym
W założeniu zbiornik ma być klimatycznie zbliżony do czarnych wód, biotopowo w sumie też miał być, ale siostra, dla której to zrobiłem akwarium, w żadnym wypadku nie chciała odpuścić razbor klinowych
Generalnie ma być mrocznie i minimalistycznie
To teraz konkrety:
Akwarium proste, 112 l, 80x35x40. Jako podłoże wykorzystałem piasek rzeczny zrabowany z Bugu pod nosem strażników Schengen
Dekoracje: Dwa stosunkowo duże korzenie, oraz około 10 kg łupków, nie wiem dokładnie jakich, wiem, że nie wpływają na parametry wody i to mi w sumie wystarczy...
Co do wody, to około 3/5 jest to kranówka uzdatniona eskalarinem, pozostała część jest z specjalnego filtra oczyszczającego wodę wodociągową, do celów spożywczych, jednak w akwarystyce jest mi również niezbędna
Co do parametrów wody, to jestem w stanie tylko stwierdzić, że jest lekko kwaśna i stosunkowo miękka, dokładne cyfry podam po zakupie testów. Jednak po obserwacji ryb nie wydaje mi się by było inaczej, 3 dni po wpuszczeniu razborki urządziły sobie tarło, więc musi być wszystko fi
Dla uzyskania "herbatki" stosuję liście ketapangu w saszetkach Tropicala.
Oświetlenie: standardowa pokrywa 2x18 wat, świetlówki również standardowe T8 o ile dobrze pamiętam, w planach wymiana na świetlówki podkręcające barwy.
Ogrzewanie: grzałka z termostatem, której markę i moc zapomniałem
w każdym bądź razie dedykowana do zbiorników o podobnym litrażu. Temperatura w zbiorniku 26 stopni.
Filtracja: filtr wewnętrzny, prawdopodobnie Halilei, dodane wkłady filtracyjne. W mam nadzieję niedługim czasie podmianka na kubełek, ewentualnie kaskadę.
Obsada:
Fauna:
1+1 x Pielęgniczka Kakadu Double Orange, miało być 2+1, ale druga samiczka okazała się być samcem odmiany zwykłej, bynajmniej takie jest moje zdanie, czekam jeszcze na Państwa weryfikacje
Mam zamiar dokupić jeszcze dwie samiczki Double Orange, gdy już oddam samca zwykłej Kakadu, więc docelowo będzie harem 1+3.
1 x Pielęgniczka Kakadu samiec, wspomniany wyżej, do oddania.
6 x Razbora klinowa, wiem ma być co najmniej 10, zabrakło wiedzy przy zakupach, co już zostało nadrobione i pod koniec tygodnia dokupię 4/6 sztuk.
1 x Zbrojnik niebieski odmiana weloniasta.
1 x Zbrojnik złoty.
Flora:
Pistia rozetkowa. I na tym będzie chyba koniec, ewentualnie może dorzucę korzeń z anubiasem niskim, bo akurat znajomy oddaje, a ponoć ładny
Zbiornik zalany 11.11.2013, ryby wpuszczone 23.11.2013. Raz w tygodniu podmieniam około 20 l wody.
To teraz pora na galerię
Widok ogólny:

Oczywiście klasycznie przy zakupie czegokolwiek w sklepie akwarystycznym dostałem w pakiecie również ślimaki
To teraz mejbi kilka moich uwag... Po pierwsze pielęgniczki są rewelacyjne! Samiec zwykłej Kakadu zdominował zbiornik, ustawia po kątach nawet zbrojniki, na co nawet kiedyś hodowane przeze mnie skalary się nie porywały. Niestety pewnie jutro będę musiał go przenieść do tymczasowego zbiornika, póki go nie oddam, inaczej zmaltretuje moje pomarańczki
, a na nich zdecydowanie najbardziej mi zależy. Dziś rano, czyli 3 dni po wpuszczeniu, wytarły mi się razbory, dodam, że to pierwszy raz, gdy udało mi się doprowadzić do tarła, co jest najlepsze to praktycznie na dzień dobry
niestety cała ikra zniknęła w ciągu kilku chwil w paszczach wszystkiego co akurat przepływało obok... To teraz jeszcze tylko kilka pytań. Karmię ryby produktami sery, karmą pełnoporcjową, sądząc po obrazku dedykowaną dyskom, oraz pokarmem białkowym, sugerując się obrazkiem, dla pyszczaków i pielęgnicowatych, zbrojniki dostają te takie jakby płatki z drewnem wierzby i olchy. Planuję uzupełnić dietę w mięso, co Panie i Panowie akwaryści polecą? Jestem w trakcie dokładniejszego zapoznawania się z tematem i póki co skłaniam się do elementów kurczaków... A drugie pytanie dotyczy tego, czy aktualnie stosowane przeze mnie pokarmy są odpowiednie?
To teraz zapraszam do komentowania i oceniania, oraz pomocy oczywiście
Jako, że mam wystarczająco dużo dystansu do siebie i tego co robię, prosiłbym o nie czajenie się z krytyką, płakać nie będę
walcie śmiało 
Na koniec, dodam tylko, że na imię mi Paweł.
Pozdrawiam
Tak BTW, nie krzyczcie bardzo za zdjęcia, starałem się je kapke ogarnąć w Picasie, jednak to ciągle kwestia rozwojowa...
Aktualizacja 17.12.2013 r.

Opis kilka postów dalej, kolejne aktualizacje będę robił już w pierwszym poście wraz z opisem, tak będzie raczej przejrzyściej. Dodam jeszcze zdjęcie Zbrojnika weloniastego, jak tylko da się złapać
Nareszcie starczyło mi chęci na restart zbiornika, więc wypadało by się pochwalić... Tak na marginesie dodam, że akwarystyką interesuje się od kilku(nastu) lat, jednak poprzednich projektów profesjonalnymi bym nie nazwał, co mam nadzieję jest już etapem skończonym

W założeniu zbiornik ma być klimatycznie zbliżony do czarnych wód, biotopowo w sumie też miał być, ale siostra, dla której to zrobiłem akwarium, w żadnym wypadku nie chciała odpuścić razbor klinowych

Generalnie ma być mrocznie i minimalistycznie

To teraz konkrety:
Akwarium proste, 112 l, 80x35x40. Jako podłoże wykorzystałem piasek rzeczny zrabowany z Bugu pod nosem strażników Schengen

Dekoracje: Dwa stosunkowo duże korzenie, oraz około 10 kg łupków, nie wiem dokładnie jakich, wiem, że nie wpływają na parametry wody i to mi w sumie wystarczy...
Co do wody, to około 3/5 jest to kranówka uzdatniona eskalarinem, pozostała część jest z specjalnego filtra oczyszczającego wodę wodociągową, do celów spożywczych, jednak w akwarystyce jest mi również niezbędna
Co do parametrów wody, to jestem w stanie tylko stwierdzić, że jest lekko kwaśna i stosunkowo miękka, dokładne cyfry podam po zakupie testów. Jednak po obserwacji ryb nie wydaje mi się by było inaczej, 3 dni po wpuszczeniu razborki urządziły sobie tarło, więc musi być wszystko fi
Dla uzyskania "herbatki" stosuję liście ketapangu w saszetkach Tropicala.Oświetlenie: standardowa pokrywa 2x18 wat, świetlówki również standardowe T8 o ile dobrze pamiętam, w planach wymiana na świetlówki podkręcające barwy.
Ogrzewanie: grzałka z termostatem, której markę i moc zapomniałem
w każdym bądź razie dedykowana do zbiorników o podobnym litrażu. Temperatura w zbiorniku 26 stopni.Filtracja: filtr wewnętrzny, prawdopodobnie Halilei, dodane wkłady filtracyjne. W mam nadzieję niedługim czasie podmianka na kubełek, ewentualnie kaskadę.
Obsada:
Fauna:
1+1 x Pielęgniczka Kakadu Double Orange, miało być 2+1, ale druga samiczka okazała się być samcem odmiany zwykłej, bynajmniej takie jest moje zdanie, czekam jeszcze na Państwa weryfikacje
Mam zamiar dokupić jeszcze dwie samiczki Double Orange, gdy już oddam samca zwykłej Kakadu, więc docelowo będzie harem 1+3.1 x Pielęgniczka Kakadu samiec, wspomniany wyżej, do oddania.
6 x Razbora klinowa, wiem ma być co najmniej 10, zabrakło wiedzy przy zakupach, co już zostało nadrobione i pod koniec tygodnia dokupię 4/6 sztuk.
1 x Zbrojnik niebieski odmiana weloniasta.
1 x Zbrojnik złoty.
Flora:
Pistia rozetkowa. I na tym będzie chyba koniec, ewentualnie może dorzucę korzeń z anubiasem niskim, bo akurat znajomy oddaje, a ponoć ładny

Zbiornik zalany 11.11.2013, ryby wpuszczone 23.11.2013. Raz w tygodniu podmieniam około 20 l wody.
To teraz pora na galerię

Widok ogólny:

Oczywiście klasycznie przy zakupie czegokolwiek w sklepie akwarystycznym dostałem w pakiecie również ślimaki

To teraz mejbi kilka moich uwag... Po pierwsze pielęgniczki są rewelacyjne! Samiec zwykłej Kakadu zdominował zbiornik, ustawia po kątach nawet zbrojniki, na co nawet kiedyś hodowane przeze mnie skalary się nie porywały. Niestety pewnie jutro będę musiał go przenieść do tymczasowego zbiornika, póki go nie oddam, inaczej zmaltretuje moje pomarańczki
, a na nich zdecydowanie najbardziej mi zależy. Dziś rano, czyli 3 dni po wpuszczeniu, wytarły mi się razbory, dodam, że to pierwszy raz, gdy udało mi się doprowadzić do tarła, co jest najlepsze to praktycznie na dzień dobry
niestety cała ikra zniknęła w ciągu kilku chwil w paszczach wszystkiego co akurat przepływało obok... To teraz jeszcze tylko kilka pytań. Karmię ryby produktami sery, karmą pełnoporcjową, sądząc po obrazku dedykowaną dyskom, oraz pokarmem białkowym, sugerując się obrazkiem, dla pyszczaków i pielęgnicowatych, zbrojniki dostają te takie jakby płatki z drewnem wierzby i olchy. Planuję uzupełnić dietę w mięso, co Panie i Panowie akwaryści polecą? Jestem w trakcie dokładniejszego zapoznawania się z tematem i póki co skłaniam się do elementów kurczaków... A drugie pytanie dotyczy tego, czy aktualnie stosowane przeze mnie pokarmy są odpowiednie?To teraz zapraszam do komentowania i oceniania, oraz pomocy oczywiście
Jako, że mam wystarczająco dużo dystansu do siebie i tego co robię, prosiłbym o nie czajenie się z krytyką, płakać nie będę
walcie śmiało 
Na koniec, dodam tylko, że na imię mi Paweł.
Pozdrawiam

Tak BTW, nie krzyczcie bardzo za zdjęcia, starałem się je kapke ogarnąć w Picasie, jednak to ciągle kwestia rozwojowa...
Aktualizacja 17.12.2013 r.

Opis kilka postów dalej, kolejne aktualizacje będę robił już w pierwszym poście wraz z opisem, tak będzie raczej przejrzyściej. Dodam jeszcze zdjęcie Zbrojnika weloniastego, jak tylko da się złapać