• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Akwarium bez pokrywy ?
Question 

Witam. Tak na początek to piszę, że nie wiem gdzie ten temat umieścić więc daje w ogólnym. Więc tak będę zakładał akwarium i niby wszystko wiem a tu nagle mama z pytaniem wyskakuje: czy woda nie będzie parowała i czy nie będą mokre ściany? Powiedziała, że muszę kupić szybę na akwa, a mi się bardzo podoba bez... Moje pytanie jakie są skutki ''mania'' akwarium bez pokrywy ? i czy może być bez pokrywy .

Obsada (60l(profil))
1x bojownik
10x neon czerwony
10x krewetka red cherry
3x cierniooczka.

Woda oczywiście paruje. Ale nie w takich ilościach żeby ściany był mokre czy żeby woda się skraplała na ścianach.
Jedyne ryzyko jakie jest to to że mogą (ale nie muszą) wyskoczyć ryby, bądź krewetki.
Ja akurat w swoim akwarium 54L mam jako pokrywę tylko szybę. Wycięte w niej jest koło do karmienia ryb. Oraz wycięty kawałek do kaskady, nic więcej. A szybka trzyma się na kątownikach jakie są w małych krewetkariach.

Czyli nie ma obawy o utratę wody gdy będzie bez szyby? A jakaś pleśń czy coś takiego na ścianach się nie zrobi ???

Tak jak napisałem. Woda będzie parować, co za tym idzie, że poziom wody będzie sie zmniejszać, ale nie drastycznie. Jednak chyba to nie problem? Wystarczy dolać wodę i wsio.

A nie wiesz ile litrów dziennie/tygodniowo ?

Nie no coś Ty. Żadnej pleśni nie będzie.
Nie mam pojęcia ile to jest. Ale żeby dolać wodę to dosłownie kilka sekund jest. Chyba że np gdzieś pojedziesz i nie będzie Ciebie przez 2 tygodnie i nikt inny nie będzie w stanie dolać. Nie są to jednak duże ilości jeśli chodzi o utratę wody.

Dzięki, przeczytali i przekonali się, że szyby nie musi być Big Grin Ja nie mam pojęcia dla czego, ale tak mi się podobają akwaria bez szyb i pokrywy, że musiałem coś zrobić Smile

Akwarium bez szyby to zwiększone ryzyko wystąpienia filmu białkowego na tafli. Każdy kurz czy paproch wpadnie do wody. Tafla zrobi się mętno-biała i może wystąpić efekt przyduchy ryb. Jeżeli przewidzisz w akwarium spory ruch tafli wody lub bąbelki z kamienia tafla powinna być czysta a woda dobrze natleniona.

Witam, w swoich 200l mam kaskadę i na to położoną pokrywę bez wycinania. Pokrywa oparta na filtrze odstaje od krawędzi szyby ok 2,5cm. Woda tak odparowuje, że co 3 dni dolewam 5l wody. Cały czas myślę nad belką DIY ale wydaje mi się, że lepiej będzie wyciąć otwór na kaskadę. Na ścianach i szafce wiszącej nad akwarium narazie nic się nie dzieje.

Ja najbardziej lubię akwaria bez pokrywy otwarte Smile albo paludaria Smile nawet jedno paludarium mieliśmy Sad aleSad

Bo naprawdę nie będzie żadnej pleśni.
Mieliśmy akwarium w szafce leśni nie byłoSmile

Pomyśl tak doda paruje ale nawilża powietrzeSmile

NIE MĘCZ RYB W KULI!!!

Skocz do: