• 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

150l dżungla rosnąca na piasku i podstawowe informacje dot. doboru sprzętu, obsady

Witajcie Smile

Przeczytałam już mnóstwo postów o filtrach tu i na innych stronach internetowych. I muszę przyznać, ze to jeszcze bardziej zamieszało mi w głowie. Czytałam(przyznam niedokładnie) nawet o czymś co wkłada się pod żwir ... Więc składam do was prośbę, abyście wytłumaczyli mi bezpośrednio o co kaman.

Potrzebuję filtru do 150l. akwa. Jak narazie proponowana obsada to:
-Zwinniki Blehera, -krewetki amano, -helleny, jakas ekipa przydenna

+ b.gęsto obsadzony zbiornik

I teraz mój problem. Jak narazie jestem posiadaczką filtru Aqua-Shut Senior Bio N 1000, po niecałych trzech latach hałasuje jak kosiarka, ogólnie nie jestem z niego zadowolona i chę się go pozbyć. Potrzebuję możliwie jak najcichszego filtru. Zależy mi na tym z tego podowu, że hałas przeszkadza mojemu bratu i kiedy nie ma mnie pare godzin/dni w domu filtr zostaje wyłączany ! :[
Chciałabym byście wytłumaczyli mi jaki filtr najlepiej nadaje sie do mojego akwa, nie chodzi mi o jakiś bubel, tylko o długowieczny, wydajny, CICHY i sprawdzony przez was model. Nie zależy mi na tym by był wybranej firmy, bo nie znam się na nich Tongue Jakiego typu filtry polecacie? Czy z lampą UV? i innymi super extra bajerami? Jakie wkłady by utrzymać biofaune? Jakie dokładnie modele polecacie do mojego baniaczka?

Będe wdzięczna za cierpliwość do moich pytań Smile
Witam Smile

Od wielu miesięcy marzy mi się jańniuteńki piasek w akwarium. Niestety w sklepach zoologicznych widze tylko drobniutki jak pył Sad Zresztą ponoć piaseczek dobry nie jest kiedy chce się mieć dżungle w akwarium. Mimo to, nie mogę go sobie odpuścić!

[Zabroniono mi wkładać do akwarium korzeni z drzew iglastych - bzdura. Mimo, że nie były super przygotowane (wielomiesięczne stękania nad nimi - wiecie o co chodzi) sprawdziły się w akwarium. Tylko musiałam je przytwierdzić do podłoża. Bały sie chyba wody i ciągle chciały dryfować. Nie zeszmaciły wody, więc to wszystko to fałszywe przestrogi. Stąd nie wierzę już bezgranicznie we wszystkie zakazy.]

Co do tego piaseczku to mam na jego punkcie obsesje! Rzeczywiście wydaje mi się, że korzenie roślin mogłyby w nim gnić, ale czy napewno i czy poprostu nie dzieje się tak przez inne czynniki? Może gdyby średnice ziarna były jakiejś odpowiedniej wielkości nie działoby się tak?
Czytałam wiele razy o tym, że wpierw należy wsypać żwir do akwa, a na niego piasek. Ale czy to sie nie wymiesza po paru miechach? - jestem pewna, że się wymiesza! Więc pozostaje albo piasek albo żwir.
Chcę mieć dżungle w akwarium, która rosłaby w piasku Smile (to brzmi jakoś absurdalnie ;p)

Czy to możliwe? Czy ktoś z was już robił taki eksperyment? Nie usatysfakcjonują mnie wypowiedzi osób, które nigdy nie miały takiej sytuacji w akwarium, a mówią 'nie' piaskowi bo tak słyszały Smile

Z góry dzięki Wink

Tematy zostały połączone. W zasadzie chcesz zacząć wszystko od nowa w tym zbiorniku, więc nie ma sensu prowadzić kilku tematów jednocześnie.
- Olek

Twój sen o dżungli jest jak najbardziej do spełnienia. Piasek kwarcowy, nie jest rzeczywiście wartościowym podłożem dla roślin, ale można się wspomagać się nawozami - ja używam kulek gliniano torfowych.
Zakopuję je głęboko w miejscach, gdzie docelowo sadzę rośliny.

Na istną dżunglę nadaje się nurzaniec, który potrafi rozrastać się w piasku niczym chwast. Bardzo dobrze dadzą sobie radę kryptokoryny. Rośliny, które pobierają pokarm głównie z toni wodnej(choć nie tylko) np. moczarka argentyńska. Poza tym anubiasy i mikrozoria.
Wyślę Ci zdjęcie jak to wszystko wyglądało w moim 40l Wink

Co do filtracji. Jeśli chodzi o prosty tani i cichy filtr polecam wewnętrzny aquael fan 3 plus.(około 80 zł)
Jeśli masz możliwość wydania większej kwoty(200-300zł) dobrym rozwiązaniem może być, któryś z kubełkowych. Ja sugeruję tetra tec ex 700

Opisz jeszcze inne szczegóły na temat zbiornika: jakie oświetlenie?

Radomskie forum akwarystyczne:
http://www.akwarystyka-radom.ugu.pl

Co do oświetlenia, mam problem. Dostałam to akwarium z pokrywą pare lat temu, a przedemną właściciel nieużywał go już kilkanaście lat. Flaki pokrywy - kabelki i inne nieznane mi elementy są zardzewiałe i leżą luzem. W pokrywie jest miejsce na dwie świetlówki, niestety pokrywa jest tak zdezelowana, że tylnie wejście na świetłówke nie działa, nie dopuszcza prądu bo coś z dziwnym metalowym klocem albo z kablami jest nie tak - raczej nie da się tego naprawić bo pare osób już na to patrzyło i powiedzielo, że na złom Sad
Wydaje mi się również, że nie znajdę już w sklepach takiej pokrywy, akwarium jest wyprofilowane i bardzo możliwe, że żadna nie będzie pasować Sad Jeszcze mnie nie oświeciło co z tym zrobić.
W moim przypadku temat oświetlenia jest bardzo przykrą i dołującą sprawą :s
Myslałam jedynie by czymś okleić pokrywę od środka tak by światło z jednej świetłowki rozproszyło się po całym akwarium. Niestety nie wiem, czy będzie to wystarczające dla roślin. Jeszcze martwi mnie to, że nie wiem czym 'odblaskowym' okleić pokrywę, tak by pod wpływem ciepła i skraplającej się wody nie roztopiło się, nie uwolniło żadnych toksycznych substancji, ani by w żaden inny sposób nie zaszkodziło wodzie :S

Olek chyba żartujesz że tani filtr dla ciebie to 80zł? na allegro są do 240litrów wewnętrzne chińskie (co nie znaczy że gorsze) za 30zł ,u mnie działał taki 1,5roku a potem się zepsuł przezemnie (chyba).

PS:Jeśli chcesz tylko wewnętrzny do takiego zbiornika to min. do akwariów 200-300litrów.

240l :
Andinoacara rivulatus 1+1
Thorichthys meeki 1+1
Heros efasciatus gold (red) 1+1
37,5l :
4+2 Gupik :)

Saletra a sprawdzałeś rzeczywistą przepustowość tych tanich filtrów? One przeważnie są zawyżone i to bardzo Smile. Jak ktoś się bawi w akwaria większe niż 100 litrów to musi się liczyć z tym, że czasami trzeba się szarpnąć i kupić coś droższego. Ogólnie temat ciekawy i będę czytał go uważnie bo też planuję coś w tym stylu a Wasze rady na pewno się przydadzą

[112l] Iwagumi "dla ubogich"

http://www.akwaswiat.net/-112l-iwagumi-d...31322.html

Stosuję "zdrowe" podejście do akwarystyki...

E tam Frugo ,te filtry spełniają moje wymagania-czystość i dobre napowietrzanie. Więc czego chcieć więcej? Jak ktoś nie sypie pieniędzmi na prawo i lewo i może sobie pozwolić na filtr za 200zł ale jak ktoś nie należy do 'najbogatszych' może sobie takie cuś zafundować i wcale nie jest aż tak gorsze.. Smile

240l :
Thorichthys meeki 1+1
37,5l :

(03.02.2012, 20:21)Saletra napisał(a):  Olek chyba żartujesz że tani filtr dla ciebie to 80zł? na allegro są do 240litrów wewnętrzne chińskie (co nie znaczy że gorsze) za 30zł ,u mnie działał taki 1,5roku a potem się zepsuł przezemnie (chyba).

PS:Jeśli chcesz tylko wewnętrzny do takiego zbiornika to min. do akwariów 200-300litrów.

Podaje po prostu konkretne sprawdzone przez siebie marki i modele, czy to coś złego?
Dlaczego nie pochwalisz się nazwą tego szmelcu skoro mówisz, że dobry?

Maffu podaj wymiary zbiornika, żeby łatwiej było zasugerować moc świetlówek.
Jeśli tamta pokrywa jest w tragicznym stanie, to nie ma co ryzykować ze złomem. Zorientuj się czy nie masz wokół siebie, kto ma trochę czasu by dociąć Ci pokrywę.
Możesz też rozejrzeć się nad modułami ze świetlówkami w marketach budowlanych typu Obi. Tam będzie to w miarę tanie.

Radomskie forum akwarystyczne:
http://www.akwarystyka-radom.ugu.pl

Dla mnie to szmelc nie był (już nie mam).
A miałem HAILEA BT-700 (albo 750 niepamietam) i kosztował 45zł wraz z wysyłką.

240l :
Thorichthys meeki 1+1
37,5l :

Miałam HAILEA wewnętrzny przez kilka dni i chodził bardzo głośno. Mam AquaEl FZN1 kaskade i jest super cicha, dla Ciebie oczywiście musiałaby być FZN2 lub 3. Mam też wewnętrzny AquaEl Turbo Filter 1000 jest tańszy od poprzedniego. Ma ogramną powierzchnię filtracji (przez co niestety zajmuje sporo miejsca) gąbka+wkład (np ceramika) i nie robi wirnika w akwarium, no i jest cichy. Ja śpie tam gdzie mam akwaria więc cisza to także dla mnie priorytet. Z tego co słyszałam to lampy uv to tylko zbędny, nie sprawdzający się bajer.

160L Dickfeldi+Multifasciatus Mała Tanga
100L Barwnik+KapLopez
60L Babaulti+Gertrudae

Szerokość: 34 cm
Wysokość: 45
Długość: 100
Szyba profilowana w swoim najwypuklejszym miejscu 'odstaje' o 7,5 cm (liczone razem z szybami o grubości 7mm)

Co do pieniędzy. Nie wyznaje zasady, że cena świadczy o jakości produktu. Niestety wydaje mi się to niewiarygodne bym zakupiła filtr za ok.80 zł i byłabym z niego zadowolona przez pare dobrych lat :S
Oczywiście mogę się mylić. Smile Mogę przeznaczyć spokojnie 200 zł i więcej na filtr, chodzi tylko o to, że często pieniądze idą w piach, stąd napisałam ten temat. Jeżeli te pieniądze będa dobrze wydane to nie mam nic przeciwko wysokim cenom. Nie chcę biegać co 1,5 roku do sklepu po nowy, tani sprzęt. Wolę kupić raz, a porządnie. Smile
W sumie nie przepadam za widokiem jakiś machin w baniaku, mimo to nie rezygnuję z filtru wewnętrznego. Chociaż gdybyście pochwalili jakiś filtr zewnętrzny, który spełniałby moje wymagania to z chęcia o tym poczytam, ponieważ rozważam również tę opcję Smile

Skocz do: