03.02.2012, 16:18
Witajcie 
Przeczytałam już mnóstwo postów o filtrach tu i na innych stronach internetowych. I muszę przyznać, ze to jeszcze bardziej zamieszało mi w głowie. Czytałam(przyznam niedokładnie) nawet o czymś co wkłada się pod żwir ... Więc składam do was prośbę, abyście wytłumaczyli mi bezpośrednio o co kaman.
Potrzebuję filtru do 150l. akwa. Jak narazie proponowana obsada to:
-Zwinniki Blehera, -krewetki amano, -helleny, jakas ekipa przydenna
+ b.gęsto obsadzony zbiornik
I teraz mój problem. Jak narazie jestem posiadaczką filtru Aqua-Shut Senior Bio N 1000, po niecałych trzech latach hałasuje jak kosiarka, ogólnie nie jestem z niego zadowolona i chę się go pozbyć. Potrzebuję możliwie jak najcichszego filtru. Zależy mi na tym z tego podowu, że hałas przeszkadza mojemu bratu i kiedy nie ma mnie pare godzin/dni w domu filtr zostaje wyłączany ! :[
Chciałabym byście wytłumaczyli mi jaki filtr najlepiej nadaje sie do mojego akwa, nie chodzi mi o jakiś bubel, tylko o długowieczny, wydajny, CICHY i sprawdzony przez was model. Nie zależy mi na tym by był wybranej firmy, bo nie znam się na nich
Jakiego typu filtry polecacie? Czy z lampą UV? i innymi super extra bajerami? Jakie wkłady by utrzymać biofaune? Jakie dokładnie modele polecacie do mojego baniaczka?
Będe wdzięczna za cierpliwość do moich pytań
Witam
Od wielu miesięcy marzy mi się jańniuteńki piasek w akwarium. Niestety w sklepach zoologicznych widze tylko drobniutki jak pył
Zresztą ponoć piaseczek dobry nie jest kiedy chce się mieć dżungle w akwarium. Mimo to, nie mogę go sobie odpuścić!
[Zabroniono mi wkładać do akwarium korzeni z drzew iglastych - bzdura. Mimo, że nie były super przygotowane (wielomiesięczne stękania nad nimi - wiecie o co chodzi) sprawdziły się w akwarium. Tylko musiałam je przytwierdzić do podłoża. Bały sie chyba wody i ciągle chciały dryfować. Nie zeszmaciły wody, więc to wszystko to fałszywe przestrogi. Stąd nie wierzę już bezgranicznie we wszystkie zakazy.]
Co do tego piaseczku to mam na jego punkcie obsesje! Rzeczywiście wydaje mi się, że korzenie roślin mogłyby w nim gnić, ale czy napewno i czy poprostu nie dzieje się tak przez inne czynniki? Może gdyby średnice ziarna były jakiejś odpowiedniej wielkości nie działoby się tak?
Czytałam wiele razy o tym, że wpierw należy wsypać żwir do akwa, a na niego piasek. Ale czy to sie nie wymiesza po paru miechach? - jestem pewna, że się wymiesza! Więc pozostaje albo piasek albo żwir.
Chcę mieć dżungle w akwarium, która rosłaby w piasku
(to brzmi jakoś absurdalnie ;p)
Czy to możliwe? Czy ktoś z was już robił taki eksperyment? Nie usatysfakcjonują mnie wypowiedzi osób, które nigdy nie miały takiej sytuacji w akwarium, a mówią 'nie' piaskowi bo tak słyszały
Z góry dzięki
Tematy zostały połączone. W zasadzie chcesz zacząć wszystko od nowa w tym zbiorniku, więc nie ma sensu prowadzić kilku tematów jednocześnie.
- Olek

Przeczytałam już mnóstwo postów o filtrach tu i na innych stronach internetowych. I muszę przyznać, ze to jeszcze bardziej zamieszało mi w głowie. Czytałam(przyznam niedokładnie) nawet o czymś co wkłada się pod żwir ... Więc składam do was prośbę, abyście wytłumaczyli mi bezpośrednio o co kaman.
Potrzebuję filtru do 150l. akwa. Jak narazie proponowana obsada to:
-Zwinniki Blehera, -krewetki amano, -helleny, jakas ekipa przydenna
+ b.gęsto obsadzony zbiornik
I teraz mój problem. Jak narazie jestem posiadaczką filtru Aqua-Shut Senior Bio N 1000, po niecałych trzech latach hałasuje jak kosiarka, ogólnie nie jestem z niego zadowolona i chę się go pozbyć. Potrzebuję możliwie jak najcichszego filtru. Zależy mi na tym z tego podowu, że hałas przeszkadza mojemu bratu i kiedy nie ma mnie pare godzin/dni w domu filtr zostaje wyłączany ! :[
Chciałabym byście wytłumaczyli mi jaki filtr najlepiej nadaje sie do mojego akwa, nie chodzi mi o jakiś bubel, tylko o długowieczny, wydajny, CICHY i sprawdzony przez was model. Nie zależy mi na tym by był wybranej firmy, bo nie znam się na nich
Jakiego typu filtry polecacie? Czy z lampą UV? i innymi super extra bajerami? Jakie wkłady by utrzymać biofaune? Jakie dokładnie modele polecacie do mojego baniaczka?Będe wdzięczna za cierpliwość do moich pytań

Witam

Od wielu miesięcy marzy mi się jańniuteńki piasek w akwarium. Niestety w sklepach zoologicznych widze tylko drobniutki jak pył
Zresztą ponoć piaseczek dobry nie jest kiedy chce się mieć dżungle w akwarium. Mimo to, nie mogę go sobie odpuścić![Zabroniono mi wkładać do akwarium korzeni z drzew iglastych - bzdura. Mimo, że nie były super przygotowane (wielomiesięczne stękania nad nimi - wiecie o co chodzi) sprawdziły się w akwarium. Tylko musiałam je przytwierdzić do podłoża. Bały sie chyba wody i ciągle chciały dryfować. Nie zeszmaciły wody, więc to wszystko to fałszywe przestrogi. Stąd nie wierzę już bezgranicznie we wszystkie zakazy.]
Co do tego piaseczku to mam na jego punkcie obsesje! Rzeczywiście wydaje mi się, że korzenie roślin mogłyby w nim gnić, ale czy napewno i czy poprostu nie dzieje się tak przez inne czynniki? Może gdyby średnice ziarna były jakiejś odpowiedniej wielkości nie działoby się tak?
Czytałam wiele razy o tym, że wpierw należy wsypać żwir do akwa, a na niego piasek. Ale czy to sie nie wymiesza po paru miechach? - jestem pewna, że się wymiesza! Więc pozostaje albo piasek albo żwir.
Chcę mieć dżungle w akwarium, która rosłaby w piasku
(to brzmi jakoś absurdalnie ;p)Czy to możliwe? Czy ktoś z was już robił taki eksperyment? Nie usatysfakcjonują mnie wypowiedzi osób, które nigdy nie miały takiej sytuacji w akwarium, a mówią 'nie' piaskowi bo tak słyszały

Z góry dzięki

Tematy zostały połączone. W zasadzie chcesz zacząć wszystko od nowa w tym zbiorniku, więc nie ma sensu prowadzić kilku tematów jednocześnie.
- Olek