Witam
Chciałbym zaprezentować moje nowe akwarium, które mam od ok. 2 miesięcy.
Akwarium 200L
Filtracja Aquael unimax 500
oświetlenie standardowe 2x 30W t8 + dodatkowo 2x 39W T5 + odbłyśniki co daje ~0,7W/L
Parametry wody jak najbardziej w normach.
Jest to akwarium roślinno ogólne. Jeśli chodzi o obsadę to w tej chwili wygląda ona następująco:
3x otosek
3x bystrzyk amndea
8x razbora galaxy
5x danio czerwone weloniaste
2x molinezja
1x mieczyk
ok. 300 krewetek red cherry
Krewetki i 2 molinezje pochodzą z mojego poprzedniego zbiornika 54L. Z uwagi na ich obecność zdecydowałem się na obsadę składającą się z niewielkich ryb, które nie zagrażają tym pożytecznym stworzeniom
.
Tam wyglądało akwarium zaraz po założeniu:

tak wygląda obecnie:

a to niektórzy jego mieszkańcy:

Jutro, tj. w poniedziałek będzie zestaw CO2 z butlą, gdyż po zamontowaniu dodatkowego oświetlenia pojawiły się glony ale zapanowałem nam nimi
. Mam zamiar też zamontować czarne tło z tyłu akwarium, oraz pozbyć się tej dużej kryptokoryny.
Wszelkie komentarze oraz rady mile widziane. Dodam, że ogólnie akwarium mam od wielu lat, najpierw było to mocno przerybione 40L gdzie pływało chyba wszystko co można było kupić w zoologicznym potem 54L ze sporą hodowlą welifier i mieczyków, które niestety przez moje zaniedbania przetrzewiło strasznie. Niedawno moja pasja rozkwitła na nowo, staram sie być świadomy, dużo czytam i ucze sie przy tym.
Chciałbym zaprezentować moje nowe akwarium, które mam od ok. 2 miesięcy.
Akwarium 200L
Filtracja Aquael unimax 500
oświetlenie standardowe 2x 30W t8 + dodatkowo 2x 39W T5 + odbłyśniki co daje ~0,7W/L
Parametry wody jak najbardziej w normach.
Jest to akwarium roślinno ogólne. Jeśli chodzi o obsadę to w tej chwili wygląda ona następująco:
3x otosek
3x bystrzyk amndea
8x razbora galaxy
5x danio czerwone weloniaste
2x molinezja
1x mieczyk
ok. 300 krewetek red cherry
Krewetki i 2 molinezje pochodzą z mojego poprzedniego zbiornika 54L. Z uwagi na ich obecność zdecydowałem się na obsadę składającą się z niewielkich ryb, które nie zagrażają tym pożytecznym stworzeniom
.Tam wyglądało akwarium zaraz po założeniu:

tak wygląda obecnie:

a to niektórzy jego mieszkańcy:

Jutro, tj. w poniedziałek będzie zestaw CO2 z butlą, gdyż po zamontowaniu dodatkowego oświetlenia pojawiły się glony ale zapanowałem nam nimi
. Mam zamiar też zamontować czarne tło z tyłu akwarium, oraz pozbyć się tej dużej kryptokoryny.Wszelkie komentarze oraz rady mile widziane. Dodam, że ogólnie akwarium mam od wielu lat, najpierw było to mocno przerybione 40L gdzie pływało chyba wszystko co można było kupić w zoologicznym potem 54L ze sporą hodowlą welifier i mieczyków, które niestety przez moje zaniedbania przetrzewiło strasznie. Niedawno moja pasja rozkwitła na nowo, staram sie być świadomy, dużo czytam i ucze sie przy tym.

. Też mam nadzieje, że szybko zarośnie.
. Niestety po otwarciu paczki troche się wkurzyłem bo okazało się, że butla jest pusta a miała być pełna. Nie mogę więc sie już dziś cieszyć nawożeniem zielska. Jutro z samego rana zaatakuje jakiś punkt z gazami technicznymi i sobie napełnię. Przy okazji mam pytanie: Czy ma to jakieś znaczenie jakim co2 napełnie butle, tzn czy technicznym czy spożywczym? bo generalnie większość punktów ma techniczny ale znalazłem jeden blisko mnie który ma i techniczny i spożywczy. No i zgłupiałem