[200L] Roślinno ogólne -
Kosciech - 16.10.2011
Witam
Chciałbym zaprezentować moje nowe akwarium, które mam od ok. 2 miesięcy.
Akwarium 200L
Filtracja Aquael unimax 500
oświetlenie standardowe 2x 30W t8 + dodatkowo 2x 39W T5 + odbłyśniki co daje ~0,7W/L
Parametry wody jak najbardziej w normach.
Jest to akwarium roślinno ogólne. Jeśli chodzi o obsadę to w tej chwili wygląda ona następująco:
3x otosek
3x bystrzyk amndea
8x razbora galaxy
5x danio czerwone weloniaste
2x molinezja
1x mieczyk
ok. 300 krewetek red cherry
Krewetki i 2 molinezje pochodzą z mojego poprzedniego zbiornika 54L. Z uwagi na ich obecność zdecydowałem się na obsadę składającą się z niewielkich ryb, które nie zagrażają tym pożytecznym stworzeniom

.
Tam wyglądało akwarium zaraz po założeniu:

tak wygląda obecnie:

a to niektórzy jego mieszkańcy:
Jutro, tj. w poniedziałek będzie zestaw CO2 z butlą, gdyż po zamontowaniu dodatkowego oświetlenia pojawiły się glony ale zapanowałem nam nimi

. Mam zamiar też zamontować czarne tło z tyłu akwarium, oraz pozbyć się tej dużej kryptokoryny.
Wszelkie komentarze oraz rady mile widziane. Dodam, że ogólnie akwarium mam od wielu lat, najpierw było to mocno przerybione 40L gdzie pływało chyba wszystko co można było kupić w zoologicznym potem 54L ze sporą hodowlą welifier i mieczyków, które niestety przez moje zaniedbania przetrzewiło strasznie. Niedawno moja pasja rozkwitła na nowo, staram sie być świadomy, dużo czytam i ucze sie przy tym.
RE: 200L Roślinno ogólne -
DuH - 16.10.2011
Fajnie to wszystko wygląda. Ja bym nie wywalał tej kryptokoryny, daje trochę dzikości. Nie wiem czy nie jest trochę symetrycznie z tymi korzeniami, a właściwie z tym na środku. może przesuń go na lewo lub prawo tak z 15cm? tło jak najbardziej pożądane.
tomilondyn - 16.10.2011
ładnie i zgrabie , sporo krewetek 300 to dość duża liczba
co2 to dobry pomysł szczególnie przy 0,7w/L , z takim oświetleniem i co2 możesz pomyśleć o bardzo wymagających roślinach.
baniak ładny
michnik - 16.10.2011
jak dla mnie bomba

brakuje tylko czarnego tła, dałoby to mroczny efekt z tylu
Kosciech - 16.10.2011
dzięki. tło oczywiscie będzie. Krewetek było na początku 20 sztuk, kupiłem je do walki z krasnorostami w moim 54L akwarium, a że bardzo im zasmakowały to i zaczeły sie ostro mnożyć

. Najlepsze jest to, że akwa było dość mocno zaatakowane przez glony i po 3 miesiącach nie było oni jednego glona. Jak tak sie patrzy na akwa to nie wygląda jakby było ich aż tyle. Generalnie docelowo chciałbym postawić baniak 450-500L, bo mam jeszcze kilka pomysłów na nieduże stadne rybki no i w takim baniaku już można sie bardziej wykazać jesli chodzi o aranżacje

. Polując tymczasem na jakąś fajną okazję do zakupu większego baniaka w tym tygodniu dojdzie jeszcze mała ławica neonów czerwonych i czarnych oraz 2 krewetki filtrujące i na tym chyba koniec jeśli chodzi o obsadę.
,Jeśli chodzi o wywalenie kryptokoryny to chyba nieuniknione wczesniej czy później gdyż jej liście płożą się po wodzie i zasłaniają sporo światła innym roślinom.
gosiaqool - 16.10.2011
Mogę spytać o ph wody? Interesuje mnie to ze względu na galaxy, które masz a mnie się strasznie one podobają.
Zbiornik bardzo mi się podoba. Może kilka pomysłów skopiuje bo niedługo też troszkę powiększam swój i szukam inspiracji.
Kosciech - 16.10.2011
ph 7,5, pewnie jak zaczne stosować Co2 to spadnie w okolice 7. A jeśli chodzi o galaxy to są mega fajnie rybki, super wyglądają jak plywają całą ekipą razem
apri cort - 17.10.2011
Bardzo oryginalna, choć nieco "zabawkowe" masz drewienka i zieleninę na nich. Szkoda, że podłoże jest dwukolorowe, ale pewnie niedługo zarośnie.
Krypto też mi się bardzo podoba, oszczędź ją do większego baniaka, bo nie wiadomo, czy przetrwa, jeśłi ją będziesz co chwilę przesadzał, a szkoda wydawać takiego ładnego okazu.
No i wydaje mi się, że lepiej będzie powiekszyć te ławice co masz, a nie wprowadzać dodatkowe gatunki.
Kosciech - 17.10.2011
Przyznam, że pomysł z dwukolorowym podłożem nie był zbyt trafiony po pierwsze dlatego, że woda delikatnie zabarwia się od korzeni a razem z nią wierzchnia warstwa śnieżnobiałego piasku która robi się taka jakaś szara. Pomijam fakt, że na tym białym piasku widać każde ziarenko brązowago które tam sie dostanie oraz każde rybie guano

. Też mam nadzieje, że szybko zarośnie.
Z nowości to dzisiaj przyszedł mój długo oczekiwany zestaw Co2 z butlą

. Niestety po otwarciu paczki troche się wkurzyłem bo okazało się, że butla jest pusta a miała być pełna. Nie mogę więc sie już dziś cieszyć nawożeniem zielska. Jutro z samego rana zaatakuje jakiś punkt z gazami technicznymi i sobie napełnię. Przy okazji mam pytanie: Czy ma to jakieś znaczenie jakim co2 napełnie butle, tzn czy technicznym czy spożywczym? bo generalnie większość punktów ma techniczny ale znalazłem jeden blisko mnie który ma i techniczny i spożywczy. No i zgłupiałem
RE: [200L] Roślinno ogólne -
DuH - 18.10.2011
pozwolę sobie zacytować informację z innego forum, znalazłem na google.
"Do osób znających temat z praktyki, podzielcie się spostrzeżeniami na temat ewentualnych różnic pomiędzy technicznym CO2 a spożywczym. Podobno CO2 techniczny może zawierać niewielkie ilości innych gazów nierozpuszczalnych w wodzie."
Niech się jeszcze ktoś wypowie ale wydaje mi się, że lepiej spożywczy.