• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

[31] Bojownik + krewecie

Akwarium założone 1-06-2011
  • 30x30x35
  • filtry kaskadowy
  • brak grzałki, temp. 21-23 C
  • oświetlenie 11W firmy Fluval
  • nawożenie easy carbo co 3 dni po 0,5 mil + easy potas co tydzień
  • roślinność - mech jawajski + trawnik (nazwy nie pamiętam)
  • obsada - bojownik + 5 krewetek rc

Myślę nad dołożeniem otosków ale nie wiem czy to dobry pomysł.
Wszelkie uwagi i pomoc mile widziane.
Pozdrawiam

Rybek już nie dodawaj Bojownik na ten litraż jest wystarczający, krewetki się rozmnożą i będzie już wystarczająco dużo zwieżyny. Dołóż grzałkę, woda stanowczo zbyt zimna na Bojownika potrzebuje ok 30st ale krewetki mniej - więc ja bym tak z 26-27st utrzymywał.

a ja bym był ostrożny co do podwyższania temp.
krewetki mogą zacząć zdychać przy 27

Tanganika[1+2 XX młodych neolamprologus multifasciatus]
Pozdrawiam

Temperatura pokojowa będzie dla krewetek idealna. Tym bardziej, że grzałka zabiera dosyć dużo miejsca i będzie to z pewnością widać w tak małym zbiorniku. Jeśli natomiast chodzi o bojownika to najważniejsze jest to, żeby nie przeziębił sobie labiryntu. Może być trzymany ww 23oC. Krewetki mają trochę mało kryjówek. Bojownikowi może coś odbić po jakimś czasie i interesować się maleństwami jako źródłem pożywienia. Nie wiem czy nie dałeś za mało podłoża jak dla henia. Najważniejsze, że się trzyma Wink

Zapraszam na Dolnośląskie forum akwarystyczne www.dfa.net.pl

(23.08.2011, 10:52)ptaku2020 napisał(a):  Temperatura pokojowa będzie dla krewetek idealna. Tym bardziej, że grzałka zabiera dosyć dużo miejsca i będzie to z pewnością widać w tak małym zbiorniku. Jeśli natomiast chodzi o bojownika to najważniejsze jest to, żeby nie przeziębił sobie labiryntu. Może być trzymany ww 23oC. Krewetki mają trochę mało kryjówek. Bojownikowi może coś odbić po jakimś czasie i interesować się maleństwami jako źródłem pożywienia. Nie wiem czy nie dałeś za mało podłoża jak dla henia. Najważniejsze, że się trzyma Wink

Krewetki chowają się pod korzeniem, jest w nim sporo miejsca i różnych wydrążeń. Bojek jak na razie do krewetek nic nie ma. Mam zamiar wpuścić jeszcze krewetki Crystal Red. Mam nadzieje,że maks 2 gatunki to nie za dużo.
Ogólna temp. w sumie utrzymuje się na poziomie 23 stopnie.

Powiedz od jakiego czasu masz bojownika ? Mój zaczął interesować się krewetkami po 3 miesiącach Wink Ze względu na bojka póki co bym się powstrzymał z kupnem CRek. Przeczekaj trochę i zobacz jak będzie reagować na inne krewetki. Do tanich one nie należą a szkoda żeby stały się dosyć drogą karmą.

Zapraszam na Dolnośląskie forum akwarystyczne www.dfa.net.pl

Trochę trudną roślinę sobie na trawnik wybrałeś, no ale zobaczymy jak ci to będzie szło...

Edit: Mi się wydaję, czy tam pływają Neony?
Akurat Bojek średnio mi się podoba, taki sklepowy.

Piękny bojek..Smile

(24.08.2011, 18:32)Kondziu360 napisał(a):  Edit: Mi się wydaję, czy tam pływają Neony?

też mi się tak wydaje...

(24.08.2011, 20:01)wujek napisał(a):  
(24.08.2011, 18:32)Kondziu360 napisał(a):  Edit: Mi się wydaję, czy tam pływają Neony?

też mi się tak wydaje...

No mi też
Adrian b masz tam neonki?

Skocz do: