• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Problem z utrzymaniem czystości wody.

Witam
Mam problem z utrzymaniem czystej wody, ciągle pływają jakieś męty, resztki jedzenia. Filtr. jaki posiadam to JBL e1500 a akwarium ma pojemność 240L. Czy znacie jakieś skuteczne sposoby na usunięcie tych resztek?
Pozdrawiam
Łukasz

(21.07.2011, 12:49)lukaszluk22 napisał(a):  Witam
Mam problem z utrzymaniem czystej wody, ciągle pływają jakieś męty, resztki jedzenia. Filtr. jaki posiadam to JBL e1500 a akwarium ma pojemność 240L. Czy znacie jakieś skuteczne sposoby na usunięcie tych resztek?
Pozdrawiam
Łukasz

Pewnie przekarmiasz ryby albo masz ich o prostu za dużo skoro zewnętrzny filtr (i to mocny) nie wyrabia... Hmm może dosadź więcej roślin... A na dno najlepsze są kiryski - są super i zawsze zjedzą resztki pokarmu, które niezjedzone przez pozostałe ryby opadną na dnoSmile

Ryby dostają dziennie 2 kostki ochotki. W akwarium mam 4 pielęgnice Niebieskołuskie oraz 8 kirysków.
Pozdrawiam

Zamontuj mały filtr wewnętrzny (tak z 400l/h starczy) i jako wkładu użyj włókniny filtracyjnej, wyłapie wszystkie zanieczyszczenia unoszące się w wodzie.

z ochotki to zrezygnuj.
przejdz na pokarm suchy a jak masz podawac mrozonki to nie ochotke, sa inne lepsze!!
nie karm ryb przez 2 dni.
podmien ok 20%wody.
za duzo jedzenia dajesz.

Proponuję wodzień -lekki dla ryb ,nie zasyfia wody.

Masz włókninę w tym E1500?

Nie nie posiadam włókniny , w filtrze są same gąbki chyba 3. A co do innego mrożonego pokarmu to co polecacie?
Pozdrawiam

Ochotka to wartościowy pokarm. Tym bardziej dla ryb mięsożernych. Nie widzę powodu rezygnować z niego. Jednak podawaj go 2X w tygodniu. Zamiast niego wodzień, artemię itp. Spróbuj im podawać Supervit, Cichlid Gran, Spirulinę, Dafnię witaminizowaną itp. Jak kupujesz nowy pokarm to lepiej weź saszetkę, ryby nie zawsze wszystko chętnie jedzą. Niebieskołuskie co prawda nie są wybredne ale nauczyłeś je jeść głownie mrożonki.
Polecam 2 Ampularie wprowadzić, ładnie resztki wszamują Smile Neritinka przy nich to leń straszny.
Ustaw wylot wody filtra jak najdalej od wlotu (na przeciwległej szybie) będziesz miał lepszą cyrkulację wody.

Każdy temat w tytule powinien zawierać ogólny opis problemu.
Pisz poprawnie !

Od czasu stworzenia Internetu ruch obrotowy Ziemi jest przede wszystkim napędzany przez zbiorowe obracanie się nauczycieli języka polskiego w grobach.

Syfy pływają jak zbiornik jest za bardzo przeciążony albo filtr nie wyrabia.
Chyba trochę przekarmiasz ryby skoro resztki jedzenia pływają, 2 kostki dziennie to za dużo.

Mam jeszcze pytanie dotyczące tej włókniny.W jakim miejscu ją zamontować?
Pozdrawiam
Łukasz

Skocz do: