• 10 Głosów - 3.1 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

[112 l.] Low-Tech Tyberiusza (2.10)

Witam.

Jestem początkującym akwarystom, ale jak czegoś potrzebowałem, pytałem tutaj na forum i mi pomogliście przy wyborze filtra, podłoża itp Wink

Akwarium kupiłem ponad 3 miesiące temu, ale nie było czasu się tym zająć, teraz dopiero mam więcej czasu.

Akwarium
128 litrów proste.

Filtracja
AquaEl Fan 3 Plus

Robi niezły kocioł w akwarium i chyba go trochę przykręcę Smile

Grzałka
Z termostatem 150W
Ale na razie odłączona, bo woda ma 26 stopni

Oświetlenie
Standardowe 2x 18W Philips

Podłoże
Piasek kwarcowy biały 20 kg

Roślinki
Cryptocoryna lutea
Ludwiga Natan
Ehinodorus Green ocelot
Lileopsis

i coś jeszcze, kartka z nazwą odpadła Smile

Wszystko zostawiam na 3 tygodnie, niech dojrzeje.

Korzeń kupiłem w zoologicznym, 22 złote dałem, póki co to go już wygotowałem raz, teraz gotuje się drugi raz w roztworze soli, później do wody go i zobaczę, czy zatonie.

Co do przeźroczystości wody, to na razie jest mętna, ale to się raczej z czasem zmieni Smile

Czy roślinki będą tak docelowo to nie wiem, pewnie coś zmienię. Nad obsadą pomyslę, mam jeszcze czas Wink

Tła jeszcze nie ma, ale będzie czarna Fototapeta.

Acha, no i pełno bąbelków od chloru, da się coś z tym zrobić, to ustąpi, czy trzeba z tym walczyć?

Proszę o wszelkie sugestie i pozdrawiam!

Przymiarka korzenia:

Akwarium po zalaniu:

Korzeń gotowany:

Witam.
Co do bąbelków to się nie martw Smile Mętna woda też ustępuje po 3 dniach ;]
Jak dobrze usadzisz ten korzeń i dokupisz troszkę roślin to będzie chyba ok.
A podaj wymiary akwa bo to może standard czyli 112 l .

Roślinki już delikatnie przesadziłem i teraz panuje nieco większy ład, ale dopiero jak włożę korzeń i nie będzie miał ochoty wypłynąć to jeszcze się zobaczy czy jest ok Wink

A akwarium to 80 x 40 x 40 cm, V brutto 128 litrów, szkło 6 mm.

spoko się zapowiada!
dodaj korzeń i będzie ok.

No więc tak, za naradą dokupiłem kilka koszyczków tego, co już mam.

Korzeń z zoologicznego po kilkakrotnym wygotowaniu i opłukaniu oraz wcześniejszym umyciu simną wodą pod ciśnieniem bez problemu zatonął Smile

Roślinki powsadzałem, poprzestawiałem i już tego nie ruszam, niech dojrzewa spokojnie. Wygląda to teraz tak:

Kupiłem fototapetę czarną i....... muszę kupić nową. Mądry jestem, zamiast kupić wcześniej i bez problemu ją przykleić, to teraz jak stoi zalane 10 cm od ściany i wyginałem się na wszystkie strony i i tak się krzywo przykleiła, więc zerwałem i się porwała Smile

Grzałka nie wiem do czego mi, bo woda ma 27 stopni przez oświetlenie.

b. ładnie. niech się rozrasta.
alee. ;D ja bym dodał coś czerwonego, np. ludwigie repens. Wink

Widzę że tylko my tu się udzielamy Big Grin
Przy filtrze widzę cryptocoryne wendii green, u mnie ona jest na środku ze względu na to że jak ma dobre warunki to wypuszcza młode pędy na wszystkie strony, możesz przesadzić Smile A tą drobno liściastą ze środka daj tam przy filtrze Smile Jak przesadzisz tak jak mówię to będzie moim zdaniem git, teraz też mi się podoba Smile
Temperatura taka jest może nie przez oświetlenie, u mnie też taka jest, "winna" pogoda Smile
Myśl nad obsadą. Moje akwa dojrzewało 13 dni i pierwsi mieszkańcy byli(gupiki), więc masz jeszcze troszkę czasu na dopasowanie do siebie i poczytanie o wymaganiach gatunków które Cie interesują Smile
Pozdrawiam.
Smile

Woda powoli staje się przejrzysta, tło przykleiłem, ale muszę z nim trochę powalczyć Wink

Poniżej zdjęcia:

Miłego oglądania i komentarze mile widziane Smile
(12.07.2011, 20:08)Misiek9613 napisał(a):  ja bym dodał coś czerwonego, np. ludwigie repens. Wink

A no ładna roślinka, nie pomyślałem o tym Wink

Fajne zielone akwarium ale brakuje mi tu światła. Przynajmniej jeden moduł oświetleniowy o barwie 8000K. Proponuję także pomyśleć o korzeniu, tym przy tylnej szybie, jak roślinki się rozrosną to nie będzie go widać. Może rozłożyć je trochę inaczej.

Załączone pliki Miniatury

(13.07.2011, 22:43)Sebancisz napisał(a):  Fajne zielone akwarium ale brakuje mi tu światła. Przynajmniej jeden moduł oświetleniowy o barwie 8000K. Proponuję także pomyśleć o korzeniu, tym przy tylnej szybie, jak roślinki się rozrosną to nie będzie go widać. Może rozłożyć je trochę inaczej.

Chyba rzeczywiście coś nieco mocniejszego i o wyższej temperaturze barwowej wstawie.

Ale z drugiej strony woda ma temperaturę 28-29 stopni po 10 godzinach świecenia, więc sam nie wiem...

Skocz do: