• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Skok twardości wody GH w akwarium

Witam!

Odnotowałem nagły skok twardości wody GH w akwarium z 10 do 16 stopni. Akwarium 30 L obsada bez zmian. Wyjechałem na długi łyk-end i coś źle zrobiłem z programatorem oświetlenia. Przez trzy dni paliło się światło w akwarium. Dodatkowo zapodałem pokarm JBL Week-end. Pokarm częściowo się chyba rozpuścił, częściowo zjadły go ślimaki. Nic innego do akwa nie dodawałem. Jaki może być powód tak gwałtownego skoku? Akwarium ma bujną roślinność. Czyżby zachwianie metabolizmu roślin tak podziałało?

Pozdrawiam :-)

Oświetlenie nie ma tu znaczenia. Być może coś w pokarmie jest co zwiększa twardość.

Łatwo można to sprawdzić. Unormuj oświetleni i nie zaprzestawaj podawania weekendowego jadła. Jeżeli gh wciąż będzie wysokie to wina pokarmu, jak spadnie - znaczy że w tym skoku twardości miały swój udział rośliny.
Podziel się wynikami doświadczenia bo sam jestem bardzo ciekaw.

Na dzisiaj, po czterech dniach od unormowania oświetlenia i przejściu na tradycyjny pokarm twardość GH spadła o dwa stopnie. Może zrobię tak, że jak spadnie do dziesięciu stopni (tak miałem normalnie) podam weekendowy pokarm i zobaczymy co się stanie.

Edit: No i stało się. Podałem pokarm i wyjechałem na wakacje (2 tygodnie) . Po powrocie sprawdziłem twardość wody GH. Skoczyła o około 6 stopni. Czyli raczej pokarm.

Skocz do: