• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Ile ryba trawi jedzenie.

A głównie mi chodzi o wodzień/ochotke.
Interesuje mnie to ponieważ dziś karmiłem moje aulonocarki i wszystkie mają taakie brzuchy Smile .

240l :
Andinoacara rivulatus 1+1
Thorichthys meeki 1+1
Heros efasciatus gold (red) 1+1
37,5l :
4+2 Gupik :)

(29.05.2011, 23:21)Saletra napisał(a):  A głównie mi chodzi o wodzień/ochotke.
Interesuje mnie to ponieważ dziś karmiłem moje aulonocarki i wszystkie mają taakie brzuchy Smile .

Ja karmie raz dziennie i zaraz po karmieniu mają brzuchy a do następnego karmienia nie (ale ja mam inne ryb)

240 L. sumy białe i czarne,pawieoka,pyszczaki,glonojady,kyryśniki,pangasus,buszowce.

Trawienie ochotki trwa chyba najdłużej. Wiem to, bo jak karmiłem tym bojka to na drugi dzień dopiero opuchlizna Smile mu schodziła. Wodzień jest lżejszym pokarmem ale i rybo tak nie smakuje.

Wszystko zależy od ryby, jej kondycji, temperatury, ilości zjedzonego pokarmu. Jest mnóstwo czynników mających wpływ na tempo trawienia.

(30.05.2011, 13:40)Kaef napisał(a):  Wszystko zależy od ryby, jej kondycji, temperatury, ilości zjedzonego pokarmu. Jest mnóstwo czynników mających wpływ na tempo trawienia.

No tak, ale 2 główne to co dana ryba je i jaka ryba je.

Wiśnia pisze, że bojek 2 dni trawił ochotkę a mój kolcobrzuch po paru godzinach domagał się jeszcze

(30.05.2011, 14:05)Yacek napisał(a):  Wiśnia pisze, że bojek 2 dni trawił ochotkę a mój kolcobrzuch po paru godzinach domagał się jeszcze
A to, że miał gruby brzuszek nie miało nic wspólnego z apetytem. Jak czasami moi rodzice karmili bojka ochotka to sam zjadał pół kostki Big Grin na raz.
Ale tego pokarmu nie stosuję już z rok, może dwa. Z mrożonek kupuję wodzień, jakieś skorupiaki z czosnkiem, dafnię i artemię.

Nie uwieże że BOJOWNIK zjadł pół ochotki na raz, nie jeden 15sto centymetrowy pyszczak ma przy tym problem Wink

Wiśnia zauważył dobrze, bo ochotke najlepiej wpierdzielają, pewnie dla tego że jest czerwony i ma smak ostrzejszy (?) , a wodzień jest ledwo widoczny.

240l :
Thorichthys meeki 1+1
37,5l :

Wodzień jest dobrze widoczny dla pyszczaków.
Co do trawienia to polecam przeczytać o konkretnym gatunku bo to zależy od ryby. ( roślinożerne , mięsożerne ) itp.

(30.05.2011, 21:48)Saletra napisał(a):  Nie uwieże że BOJOWNIK zjadł pół ochotki na raz, nie jeden 15sto centymetrowy pyszczak ma przy tym problem Wink
No może troszeczkę bajałem Wink
Ale pół kostki do akwarium było aplikowane. Moim rodzicom nigdy ni mogłem przetłumaczyć, że ryba głodna - ryba zdrowaSmile Bojkowi pomagały kiryski Smile które za ochotką przepadały. Jak jakiś robal gdzieś się wbił między kamienie to śmiesznie to wyglądało Smile jak kirysek banią próbuje dostać się do ochotki.

Cześć.
Odkryłem że aulonocary po 1dnej godzinie b.płochliwe idą b.szybko do góry gdy widzą żarcie-niesamowite...
Aż mają taki wychudzony brzuch..
Pyszczaki to samo,tylko bez wychudzenia Big Grin

240l :
Thorichthys meeki 1+1
37,5l :

Skocz do: